събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  695 прочитания

  „Пирогов“ с нов метод за лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест при деца

  Методът е неоперативен и с висок процент на успеваемост и се въвежда за първи път на Балканите
  28 юни 2024, 13:07 a+ a- a

  Снимка: УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

  Екипът на Клиника по детска хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ успешно извърши революционно за България нехирургично лечение на дете с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). За първи път както в страната, така и в целия регион на Балканите, Детска хирургия – Пирогов внедри златния стандарт при диагностиката на това заболяване и щадящ подход за излекуване на малките пациенти. Прилагането на лечение от ново поколение, какъвто е иновативния метод с апарат Stretta, отнема само един астрономически час.

  Първата нехирургична интервенция е извършена на 12-годишен пациент. Оплакванията на детето са с продължителност от 8 години. До момента то не се повлиява от консервативното лечение на рефлуксна болест и неколкократно претърпява хирургични намеси въпреки непрекъсната медикаментозна терапия. Манипулацията с апарат Stretta е извършена от екип на Детска хирургия – Пирогов в състав д-р Никола Картулев (детски хирург), д-р Деница Кофинова (педиатър и детски гастроентеролог) и медицинска сестра Жулиета Ярева. Детето е изписано с подобрение. Предстоят контролни прегледи за проследяване на състоянието на пациента.

  Гастроезофагиалната рефлуксна болест се характеризира с връщане на храна от стомаха към хранопровода. В резултат на незрялата храносмилателна система при новородените, рефлуксът често се среща в кърмаческа възраст. За болест се говори, когато става дума за големи количества храна, нарушава се физическото развитие на детето или се развиват респираторни усложнения като нощна кашлица, астма, рецидивиращи пневмонии, хроничен синузит и други.

  „Ежегодно в Детска хирургия – Пирогов консултираме стотици деца с изявени храносмилателни проблеми. Медикаментозното лечение при тях често е продължително и невинаги резултатът е положителен за всеки от пациентите. Симптомите на гастроезофагиалния рефлукс и развиващите се усложнения оказват негативно въздействие върху ежедневието на децата включително на психологическо ниво, което не бива да подценяваме“, отбеляза проф. д-р Христо Шивачев, ръководител на Клиниката по детска хирургия.

  Новият подход за лечението на рефлукс при малките пациенти, чиито медицински показатели налагат операция, доказано дава висок процент на успеваемост. Процедурата с високотехнологичния апарат Stretta успешно замества хирургичната интервенция при 85 на всеки 100 пациента. Нововъведението в Детската хирургия на болница „Пирогов“ освен че е щадящо за малките пациенти, е и широкодостъпно – консумативите за диагностика и лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест, се покриват напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

  Медицинската апаратура и обучението във Великобритания на екипа преди въвеждането й в експлоатация са дарение от частно лице, на което болница „Пирогов“ поднася своите благодарности!

  Детска хирургия – Пирогов отваря врати за консултации и последващо щадящо лечение на деца с гастроезофагеална рефлуксна болест. Прегледите се извършват с направление №3, код 50 издадено от личния лекар (пациентите не дължат допълнителна такса). Предварително записване на телефон 02/91 54 544 , всеки делничен ден от 09:00 до 12:00 часа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект