събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1997 прочитания

  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород

  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  18 юни 2024, 12:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Меморандум за сътрудничество между Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа и Съвместното предприятие „Чист водород“ към Европейската комисия бе подписан от заместник-министъра на иновациите и растежа Веселина Минчева. Официалната церемония се състоя в Брюксел в рамките на форума „Дни на Европейските водородни долини“.

  Меморандумът има за цел изграждането на партньорски механизъм между различните европейски програми, насочени към подкрепата на новите технологии, в т.ч. и на водородните технологии. Чрез сътрудничеството ще се повиши значително участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“.

  „Партньорствата за развитие на водородната икономика и подпомагане на прехода към зелена икономика са изключително важни за стимулирането на иновациите, запазването на конкурентоспособността в бъдеще, повишаването на икономическия растеж и създаването на нови работни места“, заяви при подписването зам.-министър Минчева. Тя подчерта, че за да се осигури пълна верига за доставка на водород, трябва първо да се увеличат максимално инвестициите в научни изследвания и иновации в чист водород.

  Поканата за сключване на Меморандума е в резултат на одобрената от ЕК кандидатура на ГД ЕФК към Министерството на иновациите и растежа, в качеството ѝ на Управляващ орган на програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ), по проекта „Техническа помощ за генериране на взаимодействие с държавите-членки и регионите“ (TA4Synergies) на Съвместното предприятие „Чист водород“. Един от заложените приоритети в ПНИИДИТ е насърчаването на зеления преход чрез реално прилагане на устойчиви политики, включително развитие на чистите технологии, кръговата и нисковъглеродна икономика.

  С подкрепата на Съвместното предприятие „Чист водород“ и ПНИИДИТ ще се реализира първата водородна долина в България – проектът ZAHYR, в региона на Стара Загора. Неговата цел е да постави началото на изграждането на дълготрайна водородна икономика не само в региона, но и на територията на цялата страна. Ще бъде разработен модел за производство, съхранение, пренос и използване на водород с оглед оптимизиране на инвестициите като ключов параметър за финансовата им жизнеспособност. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство