петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  21274 прочитания

  Коя е най-добрата учебна компания у нас за 2024 г.?

  JA България връчи за 16-и път наградите в програмите „Изгряващи звезди“ и преакселераторската програма Beyond
  17 юни 2024, 10:44 a+ a- a

  Победителите Green Filters с голямата награда (Снимки: Economy.bg)

  Кулминацията на целогодишните усилия на ученическите бизнеси - Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от Junior Achievement Bulgaria - събра 25-те най-заслужили и оригинални младежки компании на националния финал на 2 юни в Морската градина на Бургас.

  Празникът на иновациите и предприемаческия дух на младите затрудни журито от представители на едни от най-големите компании в страната. След цял ден презентации на сцена и търговско изложение по алеите на Морската градина, журито присъди мечтаните отличия.

  Най-добра ученическа компания на България за 2023-2024 учебна година е Green Filters от ЧЕГ „Иван Апостолов“ в София. Компанията спечели журито със своя работещ прототип на процес, който преработва цигарените филтри в активен въглен, който след това може да бъде използван за пречистване на въздух и вода.

  Green Filters ще представят страната ни на най-голямото предприемаческо събитие в Европа – Европейският финал GEN-E на 2-4 юли в Катания, където ще се изправят срещу млади предприемачи от 43 страни.

  На 2 юни, благодарение на гостоприемството на Община Бургас, сцената на комплекс „Флора“ и алеята на Морската градина станаха свидетели на 25 впечатляващи проекта, които варираха от използването на съвременни технологии до устойчиви решения за околната среда и социални инициативи с трайно въздействие.

  Учениците на възраст 14-19 г. демонстрираха не само бизнес умения, но и дълбоко разбиране на глобалните проблеми и стремеж към тяхното разрешаване. Освен експертното жури, те вдъхновиха и гражданите и гости на Бургас със своите стартиращи бизнеси и ни напомниха, че младежите са мощен двигател на промяна и напредък.

  Кулминацията на събитието беше официалното награждаване, в което се включиха представители на бизнеса и управителния съвет на JA Bulgaria, в присъствието на официалните гости – г-жа Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria и министър на иновациите и растежа (мандат юни 2023 - април 2024) и заместник-кметът на Бургас за образование, г-н Михаил Ненов.

  Победителят Green Filters има за цел намаляване на цигарените отпадъци, които са значителен източник на замърсяване заради пластмасата във филтрите. Те се натрупват в почвата и водата, представлявайки сериозна заплаха за водния живот, екосистемите и човешкото здраве. Идеята на учениците, разработена до работещ прототип, е да превърнат цигарените филтри в активен въглен, който след това може да бъде използван за пречистването на въздуха и водата. Това става с помощта на сярна киселина и фурфурол, които полимеризират пластмасата във филтрите.

  През учебната година 2023-2024, учениците разработваха идеята си с помощта на Института по органична химия на БАН, спечелиха финансиране от 6000 лв. от проекта ЕкоУскорител на JA Bulgaria, спечелиха I-во място на International Student Companies Expo 2024 в Литва, както и наградата на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България 2024“ в категория ESG стартъп.

  Победителите в Изгряващи звезди 2024 по категории са:
  • Предприемаческо училище на България за учебната 2023-2024: ЧЕГ „Иван Апостолов“, София;
  • Изгряващ учител: г-жа Таня Божилова, Втора английска езикова гимназия :Томас Джеферсън“, София;
  • Учител на годината 2023-2024: г-жа Кристина Жейнова, Варненска Търговска Гимназия „Георги Стойков Раковски“;
  • Медийна звезда: „Tale Trails”, връчена от Росица Костадинова, Мениджър Дигитален маркетинг, dir.bg;
  • Награда на Община Бургас: „Икигай“, връчена от Михаил Ненов, заместник-кмет на Община Бургас;
  Икигай

  • Награда на УниКредит „PolyCycleHomes“, връчена от Александър Томовски, Регионален Директор „Корпоративно банкиране“;
  • Награда на Виваком „Високотехнологично предприемачество”: „АДЕТ”, връчена от Димитрина Апостолова, Регионален мениджър, Виваком;

  Адет

  • Награда на Кауфланд „Зелено предприемачество и кръгова икономика”: „UV-Green”, връчена от Александър Димитров, Управител в Кауфланд България;
  • Награда на МетЛайф: „Социално предприемачество“: „Refun Bottle”, връчена от Антон Дуков, Маркетинг Мениджър на МетЛайф България;
  • Най-добър стартъп на пре-акселераторска програма BEYOND: „Nanostic”;
  • Награда EIT FOOD „Зелено Бъдеще: ХРАНА“ на „Girl‘s Power“;
  • Специална награда „Цялостен принос към предприемачески програми за деца“: г-жа Бистра Георгиева;
  • Специална награда „Цялостен принос към младежкото предприемачество“: г-жа Лилия Чаушева;
  • Специална награда „Цялостен принос: най-дългогодишен посланик и обучител на JA: г-жа Емилия Паламаркова;
  • III място „Учебна компания“: “EM-PAX” и „Lazy Garden”;
  • II място „Учебна компания“: „Икигай“;
  • I място „Учебна компания“: „GreenFilters“.

  Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ е най-значимото събитие на програма „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA Bulgaria). Чрез участието си в програмата, младите предприемачи придобиват увереност и умения, които са от съществено значение за успеха им. Те се учат да преодоляват предизвикателства, да работят в екип и да мислят критично – качества, които са ключови за бъдещите лидери на България.

  „Изгряващи звезди 2024“ се осъществи с подкрепата и участието на Община Бургас, Фондация „УниКредит“, МетЛайф България, Кауфланд България, Виваком, Фондация СИТИ, ElectrEco Tours.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 4 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 9 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 9 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 11 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект