събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4622 прочитания

  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години

  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:39 a+ a- a

  Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор „Софтуерна интеграция“ в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун, вчера, е Международният център за цифрова трансформация и цифрови умения на Cisco под егидата на Министерството на здравеопазването и на Министерството на цифровото управление на Гърция.

  Според Костадинов с подобен успех могат да се похвалят много малко държави в Европа. „За да се постигне дигитална трансформация е необходима промяна в мисленето от „хартиено” към дигитално, което може да стане с повишаване на дигиталните умения”, каза министърът на електронното управление Валентин Мундров.

  От декември 2020 г., когато Националната здравноинформационна система (НЗИС) беше пусната в експлоатация от Информационно обслужване, досега са регистрирани впечатляващите 345 млн. електронни здравни записа, което превръща платформата в един от най-използваните софтуерни продукти в България. Със системата работят близо 45 хил. медицински специалисти.

  Общият брой на регистрираните прегледи в електронен формат надхвърли 96 млн. Данните на Информационно обслужване показват, че средно на ден се регистрират над 210 000 електронни прегледа от над 13 500 лекарски практики в цялата страна.

  Данните от НЗИС показват, че за по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн., като 3.2 млн. от тях са т.нар. „бели рецепти“ за диабет и антибактериални лекарствени продукти за системна употреба (антибиотици). Анулираните „бели" рецепти са едва 3% от издадените електронни „бели рецепти“, което показва, че медицинските лица се справят успешно с изписването на е-рецепти и нямат проблем с електронизацията на процеса. Модулът „Е-рецепта“ се използва ефективно от близо 3 600 аптеки в цялата страна и над 7 250 фармацевти.

  Онлайн системата за предписване и отпускане на лекарства намалява драстично риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, лекарите и фармацевтите. С дигитализирането на процеса се елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта.

  Системата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита впечатляващи резултати. През НЗИС са издадени над 53.4 млн. е-направления, като средно на ден системата генерира над 80 хил. направления. Реализираните електронни хоспитализации в болниците надхвърлят 4.4 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти се ползва от 376 лечебни заведения в страната.

  „Дигитализацията в здравеопазването значително подобрява прозрачността на процесите и качеството на здравните услуги в България“, каза Борис Костадинов. Според него електронизацията е изцяло насочена към защита на правата на пациентите, които вече имат възможност да контролират здравната система, да я предпазват от злоупотреби и източване на публични средства.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект