петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3724 прочитания

    ИТ екипите в България: SPA/front-end екипът на SiteGround

    Запознайте се с SPA/front-end екипа на SiteGround и научете повече за работата, проектите и възможностите в компанията
    01 декември 2022, 10:51 a+ a- a

    Снимки: Личен архив

    В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

    Запознайте се с професионалисти от екипа фронтенд разработчици, част от отдел „Програмиране“ на SiteGround. Димитър Михайлов, Мартин Митков и Деян Янакиев разказват повече за работата, проектите и възможностите в SiteGround.

    Представете ни Вашия екип – колко души сте и какво правите?
    SPA/JS team
    Екипът ни се сформира преди шест години и в момента се състои от девет души. Работим по изграждането на JavaScript базирани приложения – част от продуктите на SiteGround, които клиентите ни използват като интерфейс за управление на своите хостинг услуги.

    Ние сме SPA/front-end екипът на SiteGround, но сред нас има хора, които са специалисти в най-различни аспекти на разработването на уеб базиран софтуер – от хора, които са UI/UX експерти, хора, които сa в крак с всички html5 и css3 стандарти, специалисти в web accessibility, хора, които имат опит с различни съвременни JavaScript „билд“ инструменти като webpack и rollup, програмисти със силен фокус върху използване на модерни фронт-енд архитектури и добри практики, хора с опит в разработването на CI/CD процеси и инструменти за „билдване“, качване, автоматизирано тестване, хора с богат опит в Node.js, програмисти с експертиза в serverless и cloud архитектури.

    Аз съм Димитър Михайлов и съм старши JavaScript инженер, работя в SiteGround от 2017. Родом съм от Русе, завършил съм компютърни науки. Започнах кариерата си като front-end developer, с годините преминах през технологии като jQuery, BackboneJS, Angular, ReactJs, Node.js. В последните години се развивам в посока full stack development с Node.js, различни Cloud инструменти и CI/CD. В свободното си време пътувам из България или по света, със самолет, колело, влак или с каквото има. В скучните уикенди просто „къмитвам“ по някой open source проект.

    Какви технологии използвате?
    Димитър:
    Фокусът ни е върху Front-end библиотеката React и инструменти от react екосистемата, като redux, redux-saga. Имаме и разработена наша UI библиотека с react компоненти, които използваме в различни проекти. Голяма част от кода ни е на TypeScript, а понякога и просто на EcmaScript6. За билдване използваме webpack, но също така експериментираме с rollup или vite. За автоматизирано тестване използваме Cypress или PlayWright. Използваме Jenkins и Docker за управление на CI/CD процеситe ни. Разчитаме на AWS S3 и Cloudfront за „деплойване“ на нашите SPA приложения, а за нуждите на някои проекти прибягваме до GCP – Compute engine или Google Kubernetes engine за Node.js приложения.

    По какви проекти работите?
    Димитър:
    В последната година работя по изграждането на CI/CD пайплайни и инфраструктура, която екипът ни използва за автоматизирано тестване, билдване и деплойване. Често участвам и във въвеждането и обучението на нови колеги в екипа и запознаването им с технологиите и проектите, по които работим. Разбира се, помагам и с поддръжката и добавянето на фийчъри към различни приложения, които сме разработвали до момента.

    Деян: Винаги се намират нови неща, по които да се работи. От малки пакети, които използваме, за да си улесним работата по нови приложения, до големи проекти, които съчетават в себе си всички неща, които сме разработвали до момента. Един от последните проекти беше изграждане на CMS система, която да улесни работата на technical support екипите.

    Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
    Димитър:
    Комуникацията в екипа е добра и това ни помага да съчетаваме работа от вкъщи с работа от чудесния ни офис.

    Деян: Аз работя предимно от вкъщи и се радвам, че имам тази възможност, защото ми спестява много време, през което успявам да свърша „домашната“ работа. Разбира се, винаги се радвам да отида в офиса и да се видя с колегите, както и да потренираме заедно в залата.

    Как типично преминава един работен ден в екипа?
    Димитър:
    Денят започва с кафе и закуска в офиса, след което се събираме за среща на екипа, на която обсъждаме с какво сме се сблъскали предишния ден и какво предстои за деня. След което всеки се захваща с текущите задачи. Понякога се налага да участваш в Scrum срещи или просто обсъждания. Обичайно се събираме за обяд в ресторанта на SiteGround, а след това и за по кафе. Освен типичното „кодене“, „къмитване“, „тестване“, „деплойване“ и срещи се случва да се изиграе някой тенис/билярд/джага, а защо не и масаж. След края на работния ден можеш да разпуснеш във фитнеса или да отидеш на йога в нашата зала.

    Деян: Започваме със сутрешни срещи, на които всеки взема участие и споделя напредък по задачите или проблеми, които го спъват. След срещата обичам да отделя време, за да направя малко code reviews, а също така да направя pair programming с някого, когато това е нужно. Следобед главно отделям време на задачите, които имам за деня. Естествено, има и задължителните почивки, през които играем на нещо, когато съм в офиса.

    Деян Янакиев
    Започнах работа в SiteGround през 2017, като това, което ме привлече, е идеята на компанията да разработи нови и модерни продукти, които хората ще ползват, за да се възползват от услугите на компанията. Една от причините изобщо да се насоча към SiteGround беше, че имам познати, които още тогава бяха част от екипа на компанията и винаги бях чувал много добри отзиви. Мисля, че още на интервюто се харесахме и така започна това приключение. Продължавам да съм част от SiteGround заради хората, отношението и неспирните идеи за нови продукти.

    С кои други отдели/екипи работите най-често?
    Деян:
    Бих казал, че най-често работим с QA екипа. Обичат да ни тормозят за всички неща, които сме направили през пръсти. Общо взето, нищо не им убягва ;)

    Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
    Димитър:
    Аз лично се гордея, че в екипа ни има хора с много разнообразен опит и покриваме много голям спектър от проблеми за решаване.

    Какво обичате да правите заедно извън работно време?
    Деян:
    Доста голяма част от екипа обича да спортува – било то кондиционни тренировки, колоездене или бягане. Тези общи интереси успяваме да ги пренесем извън работно време. Стандартното вечерно излизане също не липсва, винаги има поне един човек от екипа, който поддържа тази наша форма.

    Какво сплотява екипа Ви?
    Димитър:
    Хуморът, културата за споделяне на знания и информация и това, че винаги има към кого да се обърнеш за съдействие.

    Деян: Според мен всичко започва с подбора на колеги. Явно това при нас се получава доста добре, защото се разбираме чудесно с останалата част от екипа и успяваме да се забавляваме, докато работим, а и извън работно време.

    Името ми е Мартин Митков, занимавам се от година и половина със software development, като съм част от SiteGround от началото на октомври 2022. Родом съм от Видин, учил съм маркетинг и мениджмънт, преди да започна да се занимавам с програмиране. Работя с JavaScript, като използвам различни технологии, включително ReactJS, NodeJS, TypeScript, MaterialUI и други.

    Как се вписват нови хора във Вашия екип?
    Мартин:
    Аз, като най-новото попълнение в екипа, мога да кажа, че процесът по вписване в екипа протече много добре, всички са много дружелюбни, винаги готови да помогнат, дори и да задавам „глупави“ въпроси. Преди да започна работа в SiteGround, никога не бях работил в офис обстановка, но определено мога да кажа, че компанията полага усилия и грижи за служителите си, което ме кара да ходя в офиса почти всеки ден.

    Деян: В нашия екип винаги сме отделяли много време за така наречения onboarding. Знаем колко е важно някой да ти обясни какво и защо го правиш. Не искаме никой да попада в ситуацията – получих задача и си нямам идея какво да правя.

    Как бихте допълнили поканата: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
    Димитър:
    Ако ти си креативен човек, отворен към предизвикателства, и JavaScript е сред уменията ти, заповядай в нашия екип!

    И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
    Димитър:
    Разнообразен, ефективен и креативен.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на SiteGround Hosting EOOD в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Екип RSM, Tek Expert
    Екип Engineering, Nexo

    Екип GetHelp, Tek Experts
    Екип Java, Scalefocus
    Екип QA, МенторМейт
    Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
    Екип CritSit, Tek Experts
    Екип Scagile, Блубито
    Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
    Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
    Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
    Eкип Online Banking Project, DataArt
    Екип SOC, Paysafe
    Екип UX/UI Team, Scalefocus
    Екип Engineering & Product Development, Nexo
    Екип Marketing Services, Experian България
    Екип Rapid Transfer, Paysafe
    Екип BIS platform QA, SEEBURGER
    Екип News UK Tech, Questers
    Екип Quality Engineering, Scalefocus
    Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
    Екип Custom Development, Milestone Systems
    Екип Sitefinity Cloud, Progress 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам