сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1806 прочитания

  След планетариума София може да има и марсиариум

  За идеята и реализацията на планетариума в София разказва инж. Недислав Веселинов, управител и главен инженер на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“
  29 ноември 2022, 09:07 a+ a- a

  Само преди няколко дни в София врати отвори първият за столицата планетариум. Economy.bg се свърза с инж. Недислав Веселинов, управител и главен инженер на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, човекът зад идеята за планетариум, за да ни разкаже повече за реализацията, материалите, цената и най-вече какво да очакваме в бъдеще.

  Защо София трябва да има планетариум?
  Всеки град трябва да има планетариум, защото ни трябват инженери, които да строят неща, да развиват технологии, нови продукти – високотехнологични, защото единственият начин да увеличаваме благосъстоянието на обществото ни е като създаваме нови продукти.

  Какво ще може да се прави в планетариума? За какво ще може да се използва?
  Освен че ще могат да се гледат звездни шоута в звездната зала, може да се използва за обучения. Това е нещо, което тепърва ще организираме. Въобще за вдъхновяване на младите хора и за това гражданите да знаят къде се намираме във Вселената.

  Защо използвахте композитни материали?
  Това е интересен въпрос. Защото, първо, искахме да е високотехнологично, леко, да може да се пренася лесно. Не да дойдем да излеем бетон, както обичаме да правим по Черноморието. Искахме да е възможно най-високотехнологично, да е достатъчно евтино и леко, за да може и по-малки градове да имат планетариуми.

  Т.е. този може да се премести?
  По принцип може да се премести, да. С малко повече усилия може да се премести. Но нашата идея е да направим още планетариуми в България и затова тук е номер 1. Надяваме се, че в един момент ще стане трицифрен номерът.

  Инж. Недислав Веселинов (Снимка: Economy.bg)

  Вие сте носител на наградата „Предприемач в науката“ за 2019. Как наградата Ви помогна за реализацията на проекта?
  Наградата помогна с началното финансиране, но по-важното беше самата програма „Предприемач в науката“. Аз никога не съм мислил, че ще бъда предприемач. Реално винаги съм си мислил, че съм дълбоко академичен човек и си гледах науката, а тук изведнъж разбрах, че ето, мога да хвана и да направя нещо заедно с колегите, разбира се, да направим от нищо нещо, както се казва.

  Лесно ли намерихте партньори за реализацията?
  То е като в приказка. В приказките има и добри, и лоши хора. Едните стреляха в гърба, а другите помагаха да се движим напред. Обаче хората, които ни помагат да се движим напред, са хора, които самите те се движат напред. Например „Ники Ротор Авиейшън“ в Правец, които наскоро бяха признати за най-добрите производители на автожири в света, ни оказаха изключително силна подкрепа. Не само това: Общината, Топлоцентралата. Просто когато общуваш с хора, с които си една кръвна група и сме настроени към това да създаваме, се получава лесно. Единственото обяснение, което имам освен труда и тази съвкупност от хора, които работиха по него, смятам, че малко и Бог му помогна, даже доста му помогна.

  Една от идеите е такъв тип планетариум да е достъпен за малки населени места. Каква е крайната цена?
  Крайната цена е абсолютно достъпна за една малка община. Струва колкото един апартамент в центъра на София, горе-долу да кажем.

  Апартаментите в центъра на София са доста скъпи.
  Да, скъпи са, но това е цената на целия планетариум. Това е съоръжението, проекторната система, аудио озвучението, абсолютно всичко. Така че дори една много малка община може [да си го позволи]. Ние вече имаме запитвания от частни училища да направят планетариум на тяхна територия. Мисля, че тук запалихме искрата на обществото, защото в планетариумите може да се провежда дигитално съвременно обучение. Запалихме искрата и смятам, че в много населени места в България скоро също ще се появят планетариуми.

  Оттук накъде?
  Оттук нататък продължаваме напред. Имаме още по-откачена идея. Следващата откачена идея е да направим марсиариум в София. Искаме марсиариум. Това е, представете си една огромна зала, в която ще направим реконструкция на повърхността на Марс – с пясък, с марсоходи. Ще обличаме хората в скафандри и ще ги караме да изпълняват космически мисии. Така че това ще е първото такова нещо в Европа. Има само един такъв център, доколкото знам, и той е в Аризона, САЩ. Ние мислим да направим нещо подобно в София.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 10 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки