четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1277 прочитания

    В САЩ одобриха отгледано в лаборатория месо за консумация

    Става дума за пилешко месо, което има нужда от още няколко разрешителни, преди да бъде пуснато в търговската мрежа
    18 ноември 2022, 16:00 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Стартъп, който разработи лабораторно отгледано пиле, направено чрез култивиране на животински клетки, получи ключово разрешение за безопасност от американската Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

    FDA одобри базираната в Калифорния компания Upside Foods относно безопасността на нейната технология за култивиране на животински клетки, която може да произвежда месни продукти, без да се убиват живи животни. Решението на FDA - първото за така наречените култивирани меса - означава, че отглежданото в лаборатория пилешко се счита за безопасно за консумация, въпреки че са необходими допълнителни одобрения, преди продуктите да могат да се продават в САЩ.

    FDA съобщи, че е оценила производствения процес на Upside Foods и култивирания клетъчен материал и че няма „повече въпроси“ относно тяхната безопасност. Решението има значителни последици за устойчивото производство на храни и процъфтяващата индустрия за култивирано месо, отбелязва NBC News.

    За да продава продуктите си на обществеността обаче, Upside Foods все още трябва да получи одобрение както от FDA, така и от Службата за безопасност и инспекция на храните към Министерството на земеделието. Компанията уточни, че работи за осигуряване на оставащите одобрения, преди да стартира.

    Индустрията за култивирани меса и месни алтернативи нарасна експлозивно през последните години, особено когато новите компании се стремят да създадат по-устойчиви и щадящи климата начини за производство на храна.

    Култивираните меса се „отглеждат“ от извлечени клетки от животно, обикновено чрез биопсия, от клетъчна банка или от прясно парче месо, което вече е част от хранителната система. Клетките се захранват със смес от хранителни вещества, като аминокиселини, захари, микроелементи и витамини, което ги кара да се размножават и да се превръщат в готови месни продукти.

    Upside Foods каза, че тяхната технология за клетъчни култури е проектирана да бъде „безкрайно самообновяваща се“, което означава, че производственият процес няма да разчита на клане на живи животни.

    FDA съобщи, че оценява други видове храни, направени от култивирани животински клетки. „Нашата цел е да подкрепяме иновациите в хранителните технологии, като винаги поддържаме като наш приоритет производството на безопасни храни“, се казва в изявление на агенцията. „Човешката храна, направена с култивирани животински клетки, трябва да отговаря на същите строги изисквания, включително изисквания за безопасност, както всички други храни.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 14 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 19 часа