вторник, 04 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1027 прочитания

  София ще бъде домакин на Европейския иновационен кампус през 2023

  Сътрудничеството между местни власти, висши учебни заведения, стартъпи и новатори ще стимулира иновациите, заяви еврокомисар Мария Габриел
  15 септември 2022, 16:05 a+ a- a

  сн: ЕК

  Българският еврокомисар Мария Габриел откри първия по рода си форум „Европейски иновационен кампус“ заедно с кмета на Ница - Кристиан Естрози и областния управител на френския регион „Южен“ - Рено Мюзелие. Форумът е част от събитията, допринасящи за реализирането на Новата европейска иновационна програма, предложена от комисар Габриел. Двудневното събитие поставя в центъра регионите като движеща сила за свързване на иновационните екосистеми.

  „Ролята на регионите за иновациите в Европа е ключова. С първото издание на Европейския иновационен кампус изпращаме силно послание за централната роля на регионите за изграждане на паневропейска иновационна екосистема. Сътрудничеството между всички участници в иновационния процес – региони и местни власти, висши учебни заведения, стартъпи и новатори, ще стимулира иновации, съобразени с местните нужди и носещи ползи за гражданите“, заяви Мария Габриел.

  Иновационният форум се съсредоточава върху четири основни теми. На първо място, това е подкрепата за стартъпите и пробивните технологии като част от Новата европейска иновационна програма. Втората тема са културните и творческите сектори, като икономически двигател за развитие, иновации и растеж. Културата представлява 4% от БВП на ЕС, но има нужда да се подкрепи предприемачеството в сектора за създаване на иновативна екосистема на културата и творчеството.

  Третото измерение се фокусира върху партньорствата между регионите, за да се гарантира, че иновациите достигат до всяко кътче на Европа. Със създаване на 100 „регионални иновационни долини“, Новата европейска иновационна програма цели свързването на иновативни региони с региони, имащи нужда да подобрят иновационния си капацитет. Освен това Европейският иновационен кампус ще мотивира много млади хора и жени предприемачи да застанат начело на инициативите за иновации в Европа.

  „Партньорства, новаторство и ориентираност към бъдещето – това са ключовите думи на Европейския иновационен кампус. Амбицията ми е форумът да стане ежегодна проява в подкрепа на новото поколение новатори, да насърчава сближаването между регионите и стимулира иновационния им потенциал. Радвам се, че инициативата вече има своето продължение. Вярвам в силата на София, като домакин на следващото издание през 2023 година, да бъде катализатор за иновации, творчество и таланти в Европа“ – заключи Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 13 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 16 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 17 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 18 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво