четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1998 прочитания

    Създадоха миши ембриони от стволови клетки

    Учените се надяват да могат да използват техниката за разработване на човешки синтетични ембриони, които да бъдат източник на нови органи и тъкани за хората, които се нуждаят от тях
    26 август 2022, 15:20 a+ a- a

    Естествен (отгоре) и синтетичен (отдолу) ембрион
    Сн: Amadei and Handford

    Учени от Кеймбридж са създали синтетични миши ембриони в лаборатория, без да използват яйцеклетки или сперма. Те показват доказателства за мозък и биещо сърце, съобщава BBC.

    Мишите ембриони, разработени с помощта на стволови клетки, са оцелели само 8 дни -достатъчно дълго, за да развият отделни органи - биещо сърце и мозък, отбелязва списание Nature.

    Изследователският екип казва, че това може да подобри разбирането за най-ранните етапи от развитието на органите - и защо някои бременности се провалят. Други учени предупреждават, че въпреки че техниката е обещаваща, все още има много препятствия за преодоляване

    „Това е много, много вълнуващо“, казва Джианпин Фу, биоинженер в Мичиганския университет в Ан Арбър. „Следващият крайъгълен камък в тази област много вероятно ще бъде човешки ембрион, базиран на синтетични стволови клетки“, казва той.

    Изследователите от университета в Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт (Caltech) са поредните, които публикуват своите резултати в списание Nature. Изследователи от Израел също публикуваха подобни открития наскоро.

    За изследователите тези синтетични модели имат много предимства пред естествените ембриони, създадени от яйцеклетки и сперма. Тъй като те растат извън матката, те са много по-лесни за наблюдение. Те също така са по-лесни за манипулиране с помощта на инструменти за геномно редактиране. Това може да ги направи полезни за разкриване на ролята на различни гени при вродени дефекти или нарушения в развитието.

    Професор Магдалена Зерницка-Гьоц от Кеймбридж и Caltech планира да използва този модел, за да разбере защо бременностите се провалят. Джейкъб Хана от Израел се надява да използва техниката за разработване на човешки синтетични ембриони, които могат да бъдат източник на нови органи и тъкани за хората, които се нуждаят от тях.

    Напредъкът може също да означава по-малко разчитане на изследвания върху животни и полезен начин за тестване на нови лекарства.

    Изследователите заявиха, че следващите стъпки включват опити да се накарат синтетичните миши ембриони да се развиват след осмия ден - с крайната цел да ги докарат до термина, който за мишката е 20 дни.

    В крайна сметка тяхната амбиция е да развият подобни ембриони от човешки стволови клетки - но това все още е далече и етично много по-сложно. Понастоящем законодателството на Обединеното кралство позволява човешки ембриони да бъдат изследвани в лаборатория само до 14-ия ден от развитието, но няма правила относно синтетичните ембриони.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 минута
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка