петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5157 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Uber Engineering София?

    Повече за продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Иван Атанасов, Site Lead, и Станимир Димитров, Lead Product Manager, в компанията
    05 август 2022, 14:30 a+ a- a

    Снимка: Станимир Димитров – Lead Product Manager (вляво) и Иван Атанасов – Site Lead в компанията

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви продукти работи Uber Engineering София, пред Economy.bg разказват Станимир Димитров, Lead Product Manager, и Иван Атанасов, Site Lead, в компанията.

    Кои са ключовите продукти, по които работят екипите в България?
    В България разработваме системи по един от ключовите FinTech елементи на Uber и правим възможно компанията да оперира легално, с правилно издадени данъчни документи и бележки за доход на участниците на нашата платформа в над 70 държави, на 3 продуктови линии, както и множество регионални продукти освен най-популярните ни за превоз на хора и доставка на храна и продукти по домовете.

    Опериране в размерите на бизнеса на Uber е предизвикателство не само за българския офис, но и за компании в световен мащаб. Всеки ден милиони хора ползват услугите ни и екипите в България гарантират, че всички предоставени услуги работят според очакванията на местните власти в отделните държави.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    В България е позиционирано Tax & Compliance звеното от FinTech услугите, което включва калкулиране и издаване на основните данъчни и платежни документи за всички парични трансакции. Примери за това са данъчни калкулации, касови бележки, фактури, удостоверенията за годишен доход и др. Откровено може да кажем, че нашите продукти са видими и в ръцете на милиони потребители и партньори всеки ден.

    Основното предизвикателство е как да успеем да покрием мащабите на Uber, като създадем устойчиви и скалиращи системи, които предоставят достатъчно технологичност и гъвкавост за модификация на FinTech услугата в зависимост от финансовите трансакции, геолокациите, където настъпват събитията, както и вътрешни данъчни и легални промени. Всичко това трябва да бъде възможно да се случва в реално време от множество участници: партньорите ни от вътрешни екипи от целия свят, консултантски екипи, с които работим, както и от хилядите топ инженери, които поддържат над 5000 вътрешни сървиса в Uber.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    В офиса в България работят над 80 души, разпределени в 7 екипа, някои са специализирани, други – крос-функционални. Основните роли са софтуерни инженери, но като продуктов офис имаме много разнообразни роли – продуктови мениджъри, оперативни мениджъри, програмни мениджъри, дизайнери, анализатори на данни, данъчни експерти. Това, че всички роли са на едно място, е много важно за нас, тъй като овластява екипите и ни позволява да сме бързи и независими при вземане на решения и изпълнение на задачите.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Uber, като глобална продуктова компания, задава тона на използваните технологии. Основните back-end езици, които използваме, са GoLang и Java. Във front-end проектите използваме React и Fusion.JS, а в мобилния свят – Swift, Objective-C, Kotlin и Java. В компанията има глобални екипи, които са изцяло фокусирани върху предоставяне на най-доброто инженерно изживяване и продуктивност. Те непрекъснато проучват какво се случва в технологичния свят и следят обратната връзка от нашите инженери, за да подобряват средата за създаване на технология в Uber.

    Интересна особеност е, че когато интервюираме бъдещи колеги, не ни е важна технологията, от която те идват. Вярваме, че добрият инженер може да работи с всякакви технологии. Това, което търсим, е инженерно мислене, способност да се решават проблеми от реалния свят със средствата на програмните абстракции, езика на алгоритмите и възможностите на технологиите, както и желание непрекъснато да учат.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    В зависимост от екипа се опитваме да подберем и най-смисления начин за работа, като фокусът ни е да сме бързи, гъвкави и устойчиви. Използваме Lean и Agile методологии, като всеки екип има свободата да избере формата и приложението ѝ. Инженерните екипи работят по Scrum, други екипи избират Kanban. Интересното в нашата работа е, че промените, които правим в технологията, в повечето случаи стигат до крайния потребител веднага след като бъдат одобрени. Нямаме концепцията да събираме много промени заедно и едва тогава да ги тестваме. Всеки инженер има грижата да осигури нужния набор от unit/integration тестове, които да гарантират надеждността на новата функционалност. Ако все пак се стигне до проблем, имаме множество механизми за мониторинг, които ни дават бърза обратна връзка за потенциални проблеми.

    Всеки екип се ръководи от инженерен мениджър, който работи заедно с продуктовите мениджъри и вътрешни екипи, с които си сътрудничим, за да изгради визия и продуктов план за екипа, както и се грижи хората да се развиват и да изграждат необходимите умения. Имаме огромна самостоятелност при вземане на решенията за продукта, за който отговаряме – Uber е компания с над 10 инженерни офиса на 4 континента и въпреки това за нас е много важно всеки екип да бъде отговорен и да взема решения за неговия продукт. Това е причината през последната година да набавим в офиса в София всички необходими роли и да структурираме екипите по начин, по който да ги овластим. Разбира се, в същото време отделните елементи и продукти на нашата технология трябва да могат да работят всичко и като едно цяло.

    Как се промениха проектите през годините?
    Проектите ни през годините преминаваха през различни фази. В началото на съществуване на офиса ни през 2014 сме създавали продуктите ни като отделна част от дотогава монолитната структура. След бурното навлизане на микросървис архитектурата сме стигали и до другата крайност, при която са се създавали отделно услуги, в случаи, когато това не е било най-доброто решение. В момента вярваме, че сме намерили баланса, като в същото време постоянно търсим как да се подобряваме.

    През всичките години очакванията към продуктите ни се развиваха с развитието на бизнеса на Uber. Добавянето на нови услуги за доставка и транспорт от компанията, стартирането на нови и специфични по своята законодателна рамка пазари разширяваха очакванията към нашия продукт откъм комплексност и мащаб и проектите станаха много по-амбициозни като глобални такива.

    Кои са най-големите предизвикателства?
    При нас най-големите предизвикателства и най-интересната част от работата е свързана с обема данни, които системите ни трябва да могат да поддържат. Когато системите ни трябва да обработват хиляди трансакции в секунда, дори и наглед тривиални проблеми изискват комплексни решения. Друго основно предизвикателство е, че тъй като в екосистемата на Uber има хиляди микросървиси, всеки един от нашите продукти зависи от много други, намирането на баланса между това да се движим бързо и да не чупим системи е труден.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите?
    Визията ни е да създадем единна платформа, която да позволява управление на всички нейни компоненти, без да са нужни инженерни промени. Вече сме направили значителни стъпки в тази посока въпреки огромната сложност на системите ни.

    Какво предстои?
    Предстои ни да търсим възможности за допълнително монетизиране на FinTech услугата, т.е. освен правенето на Uber бизнеса възможен, ние искаме да отворим нов бизнес за компанията на база на силните резултати, които сме постигнали досега и уникалните за момента покритие и мащаб на продукта ни. Имаме страхотни професионалисти и вдъхновяващи лидери, необходими за това, така че вярваме, че ще успеем.

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ПРОЕКТИТЕ Е БЪЛГАРИЯ:

    По какви проекти работи Sciant?    

    По какви проекти работи Обджект Системс Интернешънъл?   
    По какви проекти работи Дигиталният Технологичен център на Commerzbank?
    По какви проекти работи Modern Workplace сервизната линия на DXC Technology?
    По какви проекти работи INDUSTRIA?
    По какви проекти работи Software Engineering екипът на KPMG IT Service?
    Какви продукти разработва SMSBump?
    Какви продукти разработва Treasury Intelligence Solutions?
    По какви проекти работи Деспарк?
    Какви продукти разработва Cobuilder?
    По какви проекти работи Zariba Games?
    По какви проекти работи СТАНГА?
    По какви проекти работи отделът по киберсигурност на DXC Technology България?
    По какви проекти работи SEPA Cyber Technologies?
    По какви проекти работи Accedia?
    По какви проекти работи Festo в България?
    По какви проекти работи SoftGroup?
    По какви проекти работи LimeChain?
    Какъв продукт разработва AMPECO? 
    Какви продукти разработва WPX?
    Какви продукти разработва Gtmhub?
    По какви проекти работи Региоком България?
    Какви продукти разработва „Уча.се“?
    По какви проекти работи DROXIC?
    Какви продукти разработва Delasport?
    По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?
    По какви проекти работи ТехноЛогика?
    По какви проекти работи Godel Technologies?
    Какви продукти разработва ICDSoft?
    Какви продукти разработва „Алтерко“?
    Какви продукти разработва OfficeRnD?
    По какви проекти работи Motion Software?
    По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    По какви проекти работи TINQIN?
    По какви проекти работи Tek Experts?
    Какви продукти разработва TIMIFY?
    По какви проекти работи Eos Matrix?
    По какви проекти работи GemSeek?
    По какви проекти работи Milestone?
    По какви проекти работи ITGix?
    По какви проекти работи Devision?
    Какви продукти разработва Acronis?
    По какви проекти работи EPAM Systems
    По какви проекти работи KPMG ITS?
    По какви проекти работи Scalefocus?
    Какъв продукт разработва OpenTag?
    По какви проекти работи Anakatech?
    По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    Какви продукти разработва Balkan Services?
    По какви проекти работи Нетера?
    По какви проекти работи Fourth?
    По какви продукти работи Dynamo Software?
    По какви проекти работи Мнемоника?
    По какви проекти работи Paysafe?
    Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    Какви продукти разработва PROS?

    По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    По какви проекти работи Tick42?
    По какви проекти работи Grafixoft?
    По какви проекти работи Gameloft?
    Какви продукти разработва VMware?
    По какви проекти работи HeleCloud?
    Какви продукти разработва AtScale?
    По какви проекти работи Smart IT?
    Какви продукти разработва Infragistics?
    По какви проекти работи Appolica?
    По какви проекти работи Astea Solutions?
    По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    По какви проекти работи HPE?
    По какви проекти работи Mansion?
    По какви проекти работи А1 България?

    По какви проекти работи Dreamix?
    По какви проекти работи Immedis?
    По какви проекти работи SEEBURGER?
    По какви продукти работи DIGITALL
    По какви проекти работи Енетпулс?
    Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    По какви проекти работи Блубито?
    По какви проекти работи Модис?
    Какви продукти разработва Playtech?
    По какви проекти работи Coherent Solutions?
    Какви продукти разработва Experian?
    По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    По какви проекти работи МенторМейт?
    По какви проекти работи Proxiad?
    По какви проекти работи DataArt?
    По какви проекти работи Resolute Software?
    Какви продукти разработва Progres

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк