четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2264 прочитания

    Зед Шоу: Езиците за програмиране не трябва да „доминират“ един върху друг или да бъдат налагани от „авторитети”

    В индустрията ще има място както за тези, които създават персонализиран код, така и за тези, които използват бързи автоматизации, казва известният автор и програмист
    27 май 2022, 09:34 a+ a- a

    Зед Шоу. Снимка: Личен архив

    На 31 май световно известният автор и програмист Зед Шоу (Zed Shaw) отново ще презентира пред българските професионалисти по покана на Strypes. Събитието е безплатно и е подготвено за цялото development общество. Темата е „Single-Page vs. Multi-Page Web Applications: Предимствата (и недостатъците), за които никой не говори“. Зед ще анализира в дълбочина и методите на софтуерна разработка и архитектура и промяната им с времето и с растящия мащаб на проектите днес. Лекцията е безплатна, като е необходима предварителна регистрация на: https://bit.ly/3kHtnqF.

    Името на Зед е известно на всеки програмист. Той е автор на редица книги и курсове, които се използват за обучение (Learn Python The Hard Way, Learn Python 3 The Hard Way, Learn C The Hard Way, Learn Ruby The Hard Way, Learn More Python the Hard Way, and soon to be published - Learn JavaScript the Hard Way). 

    Дни преди неговата лекция, попитахме Зад как си представя бъдещето на програмирането и кои са най-перспективните сфери и технологии, в които един програмист може да се развива днес. 

    Зед, Вие имате дългогодишен опит в програмирането. Как еволюират езиците за програмиране и как си представяте бъдещето на програмирането?
    Имам усещането, че живеем във времена, в които доминират езиците, около които се въртят най-много пари, лидери на мнение и пропаганда. За съжаление, не прогнозирам това да се промени скоро и вероятно все по-често ще наблюдаваме подобно „съревнование” между различните езици, в което ще са засегнати много интереси. Ще виждаме все повече привърженици на програмни езици, които не би трябвало да са популярни предвид своите недостатъци и пренебрежима полза за разработчиците. В един идеален свят бих искал програмистите да се абстрахират от подобен начин на мислене и да осъзнаят, че езиците не трябва да „доминират“ един върху друг или да бъдат налагани от „авторитети”, които дори нямат понятие как работи Тезисът на Чърч-Тюринг. 

    Как ще се променя професията на софтуерните разработчици с напредъка на технологиите?
    Мисля, че промените ще са свързани с no-code тренда, но вярвам, че сегашната концепция ще се разминава с това, което ще видим като реалност. Ако разработчиците преодолеят наложения авторитарен начин на мислене, за който споменах, може би ще осъзнаят, че не е необходимо да създават целия код на ръка. В индустрията ще има място както за тези, които създават персонализиран код, така и за тези, които използват бързи автоматизации, за да създадат 90% от софтуера, който им трябва. Прогнозирам, че тази промяна към разработване без код ще освободи програмистите от задачи с малка добавена стойност и ще ги провокира да създават още по-добри крайни продукти. 

    Кои са най-перспективните сфери и технологии, в които един програмист може да се развива в момента според Вас?
    Считам, че моментът е изключително подходящ за уеб разработчиците и разработчиците на игри. Да вземем уеб разработването, което никога не е било по-лесно и по-малко досадно, отколкото е сега. В миналото бе трудно постижимо дори да центрирате обект в уеб страница, но сега имате избор от UI и CSS структури, както и възможност да създадете свое собствено стилизиране. При разработката на игри забелязвам подобен възход и бум на индивидуалните разработки. Можем да добавим и големия брой на хората, които просто играят игри, за да стриймват към своя аудитория, и ще осъзнаем потенциала на индустрията. Единственият проблем, който виждам тук, са недостатъчните ресурси за обучение на специалисти в посока гейминг разработки.  

    Какво бихте посъветвали начинаещите програмисти?
    Усвоете поне 4 езика за програмиране и ги използвайте, за да правите копия на всичко, на което сте способни. Отделяйте възможно най-много време за оправяне на бъгове. Забелязвам, че ако някой владее 4 езика, то той с лекота разбира основите на програмирането и би могъл лесно да научи и нови езиции, които стават популярни. Създаването на копия на други софтуери е чудесен начин да се научите да създавате продукти, без да разчитате на своята собствена креативност. Копирането е основен начин за учене, който хората използват. Бъговете са константа в програмирането, а ако сте добри в отстраняването им, ще бъдете добри и в програмирането. Така ще се научите и как да ги избягвате в своите бъдещи разработки. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк