петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1603 прочитания

    Какъв е потенциалът на България в индустрията на микрочиповете?

    Страната има дългогодишни традиции и капацитет в сектора, с големи инвеститори и ползватели на чипове, стана ясно по верме на кръгла маса
    18 май 2022, 14:01 a+ a- a

    „Като български представител, който познава традициите ни в сектора, е важно да направим така, че държавите от Източна Европа да не бъдат просто зрители. Нашият капацитет и специализация трябва да се развият и използват ефективно.“ заяви Ева Майдел (ЕНП) по време на виртуална кръгла маса на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“, която се проведе на 17 май 2022 г.

    Целта на дискусията бе да бъдат представени целта, времевата рамка и основните мерки за укрепване на европейската екосистема в областта на полупроводниците и чиповете, залегнали в подготвяния в момента Европейски акт за интегралните схеми и да бъдат обсъдени мнения и съвети от сектора, които да бъдат отчетени в него. Мерките имат за цел да осигурят сигурността на доставките, устойчивостта и глобалното технологично лидерство на ЕС.

    Ева Майдел, член на Европейския парламент (ЕНП), преговарящ по Европейския акт за интегралните схеми, сподели, че със законодателството в областта на производството на чипове Европейският съюз не само отделя финансов ресурс, но и се стреми да постигне автономност и технологично лидерство, както и да развие капацитет в цялата верига на доставки. Според нея Европейският съюз може да навлезе в нова фаза в областта на енергетиката именно благодарение на чиповете, като за целта трябва да се развие капацитет в производството им чрез инвестиции в новите пазари на бъдещето. По този начин промишлеността на ЕС ще стане още по-конкурентноспособна, ще бъдат разкрити нови висококвалифицирани работни места и ще се ускори енергийната независимост на Съюза от външни фактори.

    Тя заяви: „За мен като преговарящ за Европейския парламент по законодателство за микрочиповете (Chips Act), е важно не просто да предложим финансов ресурс, но да осигурим устойчивост на доставките в бъдеще. Защото без чипове, няма технологии. А без технологии, няма икономическо развитие. Като български представител, който познава традициите ни в сектора, е важно да направим така, че държавите от Източна Европа да не бъдат просто зрители. Нашият капацитет и специализация трябва да се развият и използват ефективно.“

    Доц. д-р Димитър Николов, преподавател във Факултета по електронна техника и технологии в Технически университет в София, направи преглед на индустрията в България, напомняйки, че страната има развити дългогодишни традиции и капацитет в сектора, с големи инвеститори и ползватели на чипове, като сектор електроника от 2016 насам е водещ за българската икономика с близо 6,5 млрд. лв. приходи. Като основно предимство на България доц. д-р Николов отличи интелектуалния капацитет на българската индустрия в областта на чиповете, а учебните заведения продължават да имат водеща роля в подпомагането на развитието на сектора. Според него създаването на фонд от независим капитал, който да подпомага стартиращи фирми и сътрудничеството им с водещите компании в тази сфера, е важна стъпка, която би позволила и на нови играчи да навлязат на пазара.

    Ева Майдел добави, че в момента се водят дискусии по отношение на финансирането на програмата на ЕС за производство на чипове, като се очаква да постъпят и чуждестранни инвестиции в проекта. Тя посочи, че това е уникална възможност за България, тъй като страната ни е лидер в интелектуалния капацитет в сектора на фона на липсата на кадри в целия Европейски съюз. Според нея България трябва да се възползва от тази възможност, като се опита да мотивира студентите и учебните заведения да кандидатстват по многобройните европейски проекти за финансиране на закупуване на тренировъчно оборудване, както и стипендии за обучение на кадрите в чужбина.

    Тя определи темата за микроелектрониката като геополитическа и заяви, че ЕС трябва да стане привлекателен за инвеститорите чрез изграждането на развити кадри и утвърдена правна рамка за сигурност в сектора.

    В заключение участниците в дискусията се обединиха около тезата, че важните фактори за развитие на индустрията на чиповете са именно модернизиране на университетските програми, количеството на интелектуалните кадри в ЕС, инфраструктурата за доставки, нуждата от координационни центрове за сътрудничество между страните членки и дигитализация на сектора по микроелектроника.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк