събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  806 прочитания

  Роботи и квантова комуникация с фотони показаха български учени

  27 април 2022, 09:26 a+ a- a

  сн: БАН

  Разработки на Института по роботика на БАН бяха представени в рамките на Ден на отворените врати на интелектуалната собственост, който се проведе в Патентното ведомство по повод 26 април – Световен ден на интелектуалната собственост.

  Изследователите на Център за компетентност КВАЗАР от Института по роботика на БАН показаха своите изобретения и разясняваха различните аспекти и въпроси, свързани с интелектуалната собственост.

  Участниците в събитието се запознаха с иновативни експонати в областта на роботиката и автоматизацията. Представени бяха роботите с усъвършенстван и надграден софтуер „Пепър” и „НАО”, манипулатор на ръка тип „ортеза”, който ускорява социалната адаптация на хора с нарушена кинетика на ръцете, серия роботи за STEM обучение, както и за първи път беше показана квантова комуникация с фотони, разработена от учените от Центъра за компетентност „КВАЗАР”.

  Световният ден на интелектуалната собственост продължи с конференция на тема: „Интелектуалната собственост в Роботиката и Изкуствения интелект“. Основната цел на форума беше да популяризира ролята на интелектуалната собственост в развитието на иновациите и роботиката и да даде възможност на бизнеса да се запознае с тяхната ефективност и приложимост.

  Конференцията беше открита от зам.-министъра на образованието и науката г-жа Ваня Стойнева. Организатори на форума са Патентното ведомство, Институтът по роботика на БАН и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. В събитието участва председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който подчерта необходимостта от изграждане на силна връзка между науката и бизнеса в България. Сред участниците в събитието бяха също и ръководителят на Център за компетентност КВАЗАР акад. Чавдар Руменин, акад. Григор Горчев, както и представители на държавната администрация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 23 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 24 часа
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие