сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3821 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи LimeChain?

  За проектите, екипите и технологиите научете от Велислав Иванов, Head of Operations в LimeChain
  19 април 2022, 14:38 a+ a- a

  Снимка: Велислав Иванов, Head of Operations в LimeChain

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

  По какви проекти работи LimeChain, разказва Велислав Иванов, Head of Operations в компанията.

  Велислав , разкажете ни кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България.
  Основана през 2017 г. от четирима приятели, LimeChain е сред водещите компании в блокчейн и DLT пространството. След като е работила по повече от 150+ проекта през последните четири години и с над 140 интелигентни договора зад гърба си, компанията има доказан опит в развитието на блокчейн и DLT и е един от най-търсените доставчици на решения в индустрията. Проектите, по които екипът участва, включват някои от най-утвърдените DLT протоколи, включително Hedera Hashgraph, CUDOS, UniverseXYZ, MantraDAO, TheGraph, което поставя LimeChain като един от лидерите в разработването на блокчейн & DLT технологии.

  Снимка: Даниел Иванов и Любомир Кипров

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  - Hedera Hashgarph е DLT мрежа, която използва иновативен метод за съхраняване на информация и постигане на консенсус. За разлика от по-разпространените блокчейн мрежи, при които информацията е организирана в блокове, Hedera използва постоянно растяща и еволюираща структура от данни, наречена hashgraph. Hedera се възползва от предимствата на този вид структура, за да създаде мощен консенсус алгоритъм, който е способен да постигне същите резултати като най-разпространените блокчейн мрежи (Биткойн, Етериум), при това значително по-бързо, ефективно и при по-голяма степен на защита. Друга отличителна черта на Hedera е моделът на децентрализирано управление на мрежата, който включва управителен съвет с членове, участващи на мандатен принцип. Сред настоящите членове на управителния съвет са имената на Deutsche Telekom, IBM, Boeing и LG Electronics.

  - CUDOS е проект за създаване на глобална блокчейн мрежа за облачни изчисления (cloud computing), който е ръководен от компанията CUDO Ventures. Специален софтуер позволява на хора и организации да отдават към мрежата изчислителната мощ на притежавани от тях компютърни устройства, когато те не са в режим на активна употреба. Блокчейн мрежата ще позволява на потребителите да използват тези изчислителни ресурси срещу заплащане в CUDOS токени. Хората, които отдават ресурси към мрежата, получават токени въз основа на техния принос. Целта на проекта е да се създаде платформа, която да възнаграждава отдаването на ресурси в глобален мащаб, като в същото време е по-евтина и достъпна за крайния потребител от стандартните cloud услуги.

  - The Graph е индексиращ протокол за отправяне на заявки за данни към блокчейн мрежи като Ethereum и IPFS (InterPlanetary File System). Използвайки технологията на the Graph, всеки може да създаде отворени APIs, наречени subgraphs, които осигуряват достъп до информация, съхранявана в отворени блокчейн мрежи с доказан интегритет. The Graph предоставя бърз, надежден и сигурен начин за извличане на подобни данни.

  Снимка: Образователната инициатива на LimeChain за блокчейн програмисти - LimeAcademy

  Колко души работят по всеки от проектите?
  - Hedera - ~19 човека
  - CUDOS - ~15 човека
  - Universe - ~10 човека
  - Mantra - ~6 човека
  - TheGraph - ~4 човкеа

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Go, Solidity, Node.JS, React, Next.js, GraphQL, Java, etc.

  Снимка: Огнян Чиков и Иван Стоянов

  Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
  Работният процес е организиран на двуседмични спринтове, като не работим изцяло по Scrum, а по-скоро нагласяме процеса спрямо нуждите на проекта, клиента и екипа. В един проект може да сме изцяло Scrum ориентирани, в друг – не толкова. Всеки проект има Sprint Planning и Daily Sync срещи.
  При други по-големи проекти имаме отделни Backlog Grooming срещи, а след всяка нова версия, която пуснем, правим и Retrospective meeting. Едно от основните ни правила е да избягваме излишен шум в процесите – в един проект нещо може да работи, а в друг – не. Въпреки че имаме ясно разписани delivery guides, помагаме на екипите и разчитаме на това те сами да изберат кой би бил най-добрият подход спрямо ситуацията, проекта и нуждите на клиента и екипа.
  Всеки проект и екип имат отделен Project Manager и Tech Lead, а отделно имаме архитекти в компанията, които отговарят за техническото решение по няколко проекта. Те следят имплементацията на проекта, помагат на екипа и се включват, когато трябва. Също така въвеждаме нова роля от тази година – Engineering Manager – чиято цел е да следи и менторира екипи по няколко проекта, както от техническа, така и от оперативна страна. Така изграждаме структурата в компанията, че да няма single point of failure, а да можем максимално ефикасно да си помагаме. Също така максимално много се опитваме да дадем свобода на екипите при вземане на решения и да не се превръщаме в тромава структура.

  Снимка: Георги Спасов и Маргарет Чонгарова

  Как се промениха проектите през годините?
  Когато стартирахме компанията през 2017-а, работехме главно по малки и краткосрочни проекти. Постепенно започнахме да изграждаме име и доверие в световен мащаб и от няколко години се забелязва все по-голям интерес от големи компании. Това ни дава по-голяма стабилност и предвидимост, която ни позволява и да растем устойчиво.
  От гледна точка на технологията в началото, когато бяхме малък екип, имахме обща дневна среща, на която всеки споделяше как е “бедствал” предишния ден. Това беше така, защото сме едни от пионерите в сферата, и тогава шансът да откриеш решение на проблема си в stackoverflow или други сайтове беше много малък. Макар че от тогава до сега сме извървели доста път, все още има подводни камъни, с които се сблъскваме.

  Кои са най-големите предизвикателства?
  Основно разделяме проектите си на три направления – Consulting, Protocols Development и Dapps Development. Всяко от тях крие своите предизвикателства. Consulting-ът изисква доста сериозни знания в blockchain и съответните му приложения. Protocols Development проектите са свързани с разработката на самата блокчейн технология (например Hedera Hashgraph, CUDOS etc.) – такива проекти са по-скоро back-end ориентирани. Dapps Development проектите са свързани с разработката на решения върху вече съществуваща blockchain инфраструктура (такъв клиент ни е UniverseXYZ).

  Николай Тодоров и Живко Тодоров по време на събитие

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за проектите, по които работите?
  Най-голямото постижение, което може да отбележим е фактът, че правим неща, които много малко хора или никой не е правил досега. Ние сме част от core екипите на блокчейн протоколи, които в момента се разработват (Hedera, CUDOS) и всичко, което правим, ще има отражение върху цялостната екосистема и начина, по който светът възприема блокчейн технологията като цяло.

  Снимка: Тиймбилдинг на LimeChain

  Какво предстои при отделните проекти?
  Всеки един от тези проекти е дългосрочен и разрастваме екипите почти постоянно. За някои от клиентите ни започнахме с 1 екип и проект, но вече разделяме подекипи и различни проекти. С клиента ни Hedera Hashgraph започнахме с няколко души екип в Protocols Development направлението, но вече имаме общо 4 подекипа, 2 от които се занимават с Dapps Development.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Лайм Лабс ООД/LimeChain в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: Какъв продукт разработва AMPECO? 
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва WPX?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Gtmhub?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Региоком България?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
  ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
  ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 7 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 7 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 12 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт