четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7678 прочитания

    ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision

    Ръководителят на технически екип в българската софтуерна компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    27 април 2022, 10:55 a+ a- a

    Илия Николов - ръководител на технически екип в Devision. Снимка: Личен архив

     Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Илия Николов - ръководител на технически екип в българската софтуерна компания Devision.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно. 
    Аз съм горд възпитаник на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна, випуск 2001 г. Откривам много от съучениците си сред ИТ лидерите в България. Още в края на 90-те години се изучаваше програмиране (на Паскал). Силно застъпеното изучаване на математика безспорно помага за аналитичното мислене и подход при решаване на задачи в областта на програмирането.  

    Магистърската си степен по международен бизнес получих в Икономически университет – Варна през 2006 г. Курсът по невронни мрежи беше много интересен, и дори в степен, изпреварил времето си. Днес изкуственият интелект е вече част от нашето ежедневие и основа за четвъртата индустриална революция, в която участваме.  

    Безспорно освен развитие на аналитическите способностти, техническите знания и комуникационни умения задължително условие за ежедневната ни работа са и чуждите езици. Няма как без владеене на английски език да имаме професионален прогрес в ИТ сферата. Софтуерът, който се създава в България, отдавна е неотменна част в развитието на световните технологии на водещо ниво. 

    Най-ценното в процеса на натрупване на знания през годините, разбира се, са приятелите, които сме създали, и интересните хора, с които сме се срещнали и комуникирали. Средата, в която човек попада, обуславя неговото развитие и път в живота. 

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    За мен всеки трябва да избира да учи и да работи това, което му харесва, интересно му е и  разбира се, вижда, че му се удава. Добре е също от време на време да излиза от зоната си на комфорт и да разширява кръгозора си. 

    Аз не бих променил избора си, от дете математиката и точните науки са ми се удавали. Според мен не е най-важното какво точно ще се изучава, а къде и как. Средата и запознанствата оставят по-голям отпечатък в развитието ни, отколкото чистата теория. Съвременният свят е динамичен и човек винаги трябва да адаптира знанията си и да не спира да се учи и развива. 

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Трудна е дефиницията за „първа работа“. Още от ученик помагах на баща си в бизнеса, започвайки от мрежи, сървъри за видеонаблюдение и организация на документооборота и информационния поток до програмирането и поддръжката на автоматизирана система за управление на производството на ел. енергия.  

    Първата ми работа извън семейния бизнес беше в САЩ по време на студентските бригади. Там продавах сладолед, паркирах автомобили, работих на риболовен кораб, ремонтирах лодки и т.н. Този опит беше полезен както за усъвършенстването на английския език, който разбираш, че силно се различава от изучавания в училище, така и за ориентиране в силно конкурентна среда. Първата година, попадайки там, беше много трудно да се намери работа, беше пълно със студенти от цял свят, всеки търсещ допълнителен доход. Затова и реших да подходя нестандартно и да изкарам американска шофьорска книжка, с която да получа конкурентно предимство пред останалите хиляди студенти. Беше добро решение, което впоследствие ми отвори вратите за по-добре платена работа.  

    Първата ми работа чисто като програмист беше в Computer Science Corporation в гр. Варна, които днес са част от DXC Technology. Бях едновременно и притеснен, и горд. Като всяко начало бе трудно, конкуренцията беше голяма – спечелих конкурс за участие в стажантската им програма първо и минах успешно тримесечен практически курс. 

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Най-живите спомени са за приятните моментите и времето, което съм прекарал с колегите и приятелите си по време на работа. 

    Безспорно обаче най-голям и важен спомен за мен в кариерата ми са командировките в САЩ и срещите с клиентите и партньорите там. Личната среща, особено в началото на взаимоотношенията, спомага много за безпроблемната комуникация и оттам за работния процес. 

    Например по време на престоя ми при клиента на място във Флорида, успяхме да мигрираме софтуера на продукта към новата операционна система и специално разработения хардуер, да се запозная с екипа на място в САЩ, с който работихме впоследствие повече от 2 години. 

    По друг проект за американска банка в Ню Хампшър  благодарение на личната ни среща на място с клиентите и техния инженерен екип успяхме да уточним изискванията и да подготвим бизнес документацията за разработването на продукта и изпълнението на проекта.

    Как започнахте в Devision?
    В Devision съм от 2021 г. Привлече ме конкретният проект, по който работя в момента. Важна се оказа срещата ми с клиентите и част от екипа, към който трябваше да се включа. Харесаха ми позитивната нагласа, самият продукт и технологичните предизвикателства. Несъмнено възможността да работя с отлични професионалисти и най-нови технологии по разработването на нов продукт, е силно мотивиращ фактор. Бих казал и че отличната работна среда във фирмата спомага за удовлетворението от работата и фокусирането върху резултатите. 

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Хората, с които работим. Основната отговорност на всеки един в екипа е да работи за постигането на заложените цели, като взаимно си помагаме и подкрепяме. Моята част от отговорността е да осъществявам безпроблемното протичане на работния процес и поддържането на добра комуникация както с клиентите, така и вътре в екипа. Добрите процеси способстват и за постигане на добри резултати. Трябва да се балансира както между следването на плана за разработка и развитие на продукта, така и за ежедневното изпълнение на техническите задачи и съблюдаване на стандартите за качество. 

    Какво Ви мотивира?
    Мотивира ме екипът, с който работя. Технически се стремя както да давам пример и да помагам, така и да научавам нови неща от страхотните професионалисти, с които работя. Отговорността към тях също ме мотивира да не свалям гарда и продължавам да се развивам. 

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис в отношенията с колегите си. Краткосрочните цели или технически спорове не трябва да са над нормалните отношения между нас. Приятелствата остават за цял живот. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Харесва ми да работя с открити и комуникативни хора. Хора, които умеят да изслушват и обмислят аргументите на другите, както и да не се боят да зададат правилните въпроси и отстояват позицията си. Ценни качества са адаптивността, желанието за развитие и способността да се вникне в проблема, който трябва да бъде решен. Човек се учи на всичко, стига да има желание и възможност. Добре е всеки да успява да решава задачите си, но и също така да може да работи в екип, да е готов да помага и да търси помощ, когато е нужно. 

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Успешният мениджър трябва да бъде адаптивен, креативен и комуникативен. Технологиите се развиват и променят ежедневно. Процесите и концепциите също еволюират и търпят изменение. Пандемията промени начина на работа и начина на комуникация. Динамиката налага да можем да се адаптираме към промените, да сме креативни и да търсим нови решения, което да постигаме чрез добра комуникация и екипност. 

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Като всяко начало и старта на кариерата чрез стажантската програма беше предизвикателство. Малко бяха опциите за стаж по това време във Варна. На конкурса се явиха над 50 души, от които само трима продължихме работа.

    Винаги е предизвикателство спечелването на доверие  както на колегите, с които работим, така и на клиентите и на нашите партньори. Доверието изисква време да се спечели, но се губи лесно.

    Технически най-голямото предизвикателство, което имах, беше компилирането на собствена операционна система, която да отговаря на изискванията на специално създадения хардуер за продукт в сферата на киберсигурността, който разработвахме. Компилирането на графична среда върху платформа на база openWrt е новаторство предвид и притискащите ни срокове за изложението CES в Лас Вегас, на което продуктът ни дебютира. Усилията ни се увенчаха с успех и спечелихме награда за иновация на тази престижна сцена.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Не бих променил нищо. Целта ми е да гледам бъдещето и да предвиждам  и разсъждавам над това какво и как ще се случи, а не за какво вече се е случило. Гледам винаги решенията, които вземам, да бъдат издържани във времето, и дори като гледаме назад за равносметка, да сме доволни, че сме направили всичко, което сме могли. 

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Значението на ИТ индустрията ще продължи да расте. По-скоро ще бъде еволюция и надграждане на вече добрата база, която имаме. Трябва да затвърждаваме доброто си име като производител на качествени и иновативни технологични решения.

    Предвиждам ИТ индустрията да бъде двигател на растежа в България. 

    По какви проекти работи Devision вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДЕВИЖЪН ООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
    ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
    ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС