четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  809 прочитания

  Стартира Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“

  Той е първата инициатива в рамките на меморандума за сътрудничество между Фонд на фондовете и Софийския университет
  19 април 2022, 08:13 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Изключително важно е темата за иновации и предприемачество да достига до повече млади хора. Техните добри идеи да се превръщат в бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на подписването на меморандум за сътрудничество между Фонда на фондовете и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Меморандумът ще допринесе за развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото. Чрез него се задълбочава сътрудничеството за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти, чрез подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност. 

  Меморандумът предвижда да обедини усилията на двете институции в посока на съвместно сътрудничество в следните основни насоки:
  - научната и практическа дейност в областта на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, включително в творческите и културните индустрии, в съответствие със сферата на дейност на всяка от тях;
  - подкрепа на студентите от СУ във връзка със стартиране на собствен бизнес, осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие чрез съвместни инициативи, подпомагане качеството на обучението им и др.;
  - различни съвместни инициативи с цел обучения, създаване на платформи за сътрудничество с други университети и трети страни в сфери от взаимен интерес, засилване на международното сътрудничество с държави от региона.

  Министър Лорер обяви първата инициатива по меморандума - Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ Конкурсът цели да се развият предприемачески и иновационни умения у младите хора, да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници са студенти до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Кандидатстването ще е онлайн от 20.04. Конкурсът се организира от Стопанския факултет на СУ и Фонд на фондовете и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

  „В новия програмен период сме предвидили средства за технологичен трансфер за млади учени“, уточни Лорер. Той отново изтъкна важността на връзката на бизнеса с академиите. 

  От своя страна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков също изрази мнение, че трябва да се наблегне на научните изследвания, защото иновациите са възможни чрез наука. 

  В събитието участие взеха още Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете и представители на академичните среди. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 8 часа
  преди 10 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 10 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 11 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 15 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт