понеделник, 15 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  692 прочитания

  Стартира Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“

  Той е първата инициатива в рамките на меморандума за сътрудничество между Фонд на фондовете и Софийския университет
  19 април 2022, 08:13 a+ a- a

  Снимка: МИР

  Изключително важно е темата за иновации и предприемачество да достига до повече млади хора. Техните добри идеи да се превръщат в бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на подписването на меморандум за сътрудничество между Фонда на фондовете и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Меморандумът ще допринесе за развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото. Чрез него се задълбочава сътрудничеството за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти, чрез подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност. 

  Меморандумът предвижда да обедини усилията на двете институции в посока на съвместно сътрудничество в следните основни насоки:
  - научната и практическа дейност в областта на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, включително в творческите и културните индустрии, в съответствие със сферата на дейност на всяка от тях;
  - подкрепа на студентите от СУ във връзка със стартиране на собствен бизнес, осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие чрез съвместни инициативи, подпомагане качеството на обучението им и др.;
  - различни съвместни инициативи с цел обучения, създаване на платформи за сътрудничество с други университети и трети страни в сфери от взаимен интерес, засилване на международното сътрудничество с държави от региона.

  Министър Лорер обяви първата инициатива по меморандума - Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ Конкурсът цели да се развият предприемачески и иновационни умения у младите хора, да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници са студенти до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Кандидатстването ще е онлайн от 20.04. Конкурсът се организира от Стопанския факултет на СУ и Фонд на фондовете и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

  „В новия програмен период сме предвидили средства за технологичен трансфер за млади учени“, уточни Лорер. Той отново изтъкна важността на връзката на бизнеса с академиите. 

  От своя страна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков също изрази мнение, че трябва да се наблегне на научните изследвания, защото иновациите са възможни чрез наука. 

  В събитието участие взеха още Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете и представители на академичните среди. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 53 минути
  ББР с нова кредитна програма за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес
  Тя е с размер 30 млн. и ще е достъпна и за компаниите, които не са били одобрени за европейските средства
  преди 1 час
  920 фирми ще получат над 93 млн.лв. безвъзмездни средства за енергийна ефективност
  Те са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020
  преди 2 часа
  355 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 226 419
  12 август 2022, 16:33
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  12 август 2022, 16:15
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии