петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1172 прочитания

    Стартира Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“

    Той е първата инициатива в рамките на меморандума за сътрудничество между Фонд на фондовете и Софийския университет
    19 април 2022, 08:13 a+ a- a

    Снимка: МИР

    Изключително важно е темата за иновации и предприемачество да достига до повече млади хора. Техните добри идеи да се превръщат в бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на подписването на меморандум за сътрудничество между Фонда на фондовете и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Меморандумът ще допринесе за развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото. Чрез него се задълбочава сътрудничеството за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти, чрез подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност. 

    Меморандумът предвижда да обедини усилията на двете институции в посока на съвместно сътрудничество в следните основни насоки:
    - научната и практическа дейност в областта на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, включително в творческите и културните индустрии, в съответствие със сферата на дейност на всяка от тях;
    - подкрепа на студентите от СУ във връзка със стартиране на собствен бизнес, осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие чрез съвместни инициативи, подпомагане качеството на обучението им и др.;
    - различни съвместни инициативи с цел обучения, създаване на платформи за сътрудничество с други университети и трети страни в сфери от взаимен интерес, засилване на международното сътрудничество с държави от региона.

    Министър Лорер обяви първата инициатива по меморандума - Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ Конкурсът цели да се развият предприемачески и иновационни умения у младите хора, да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници са студенти до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Кандидатстването ще е онлайн от 20.04. Конкурсът се организира от Стопанския факултет на СУ и Фонд на фондовете и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

    „В новия програмен период сме предвидили средства за технологичен трансфер за млади учени“, уточни Лорер. Той отново изтъкна важността на връзката на бизнеса с академиите. 

    От своя страна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков също изрази мнение, че трябва да се наблегне на научните изследвания, защото иновациите са възможни чрез наука. 

    В събитието участие взеха още Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете и представители на академичните среди. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 20 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България