четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5788 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Уча.се“

    Повече за продуктите, екипите и технологиите научете от Дарин Маджаров, основател на образователната платформа
    13 април 2022, 09:33 a+ a- a

    сн: „Уча.се“

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи „Уча.се“, разказва Дарин Маджаров, основател на образователната платформа.

    Дарин, кой е основният продукт, по който работите?
    Можем да се похвалим, че постоянно се стремим да усъвършенстваме платформата в България и успешно разрастваме „Уча.се“ в чужбина. Първо стартирахме в Румъния, след това – в Испания и Италия. Там платформата носи името eduboom и ежедневно помага на все повече нови потребители, което много ни радва. В момента усилено работим по добавянето на нови функционалности и създаването на още съдържание, за да бъде eduboom максимално пълноценен и полезен за учениците.

    Бихте ли разказали накратко за развитието на проектите?
    Във всяка от страните в чужбина създаваме видео уроци и тестове, съобразени със съответната учебна програма. Постоянно увеличаваме техния брой, като в Румъния вече имаме над 4000 видео урока и теста, в Испания – над 1700, а в Италия имаме 320 видео урока. Работим и над прибавянето на нови функционалности в трите eduboom платформи, за да бъдат толкова удобни и богати откъм възможности, както е българската. Нямаме търпение да заработи и мобилното приложение за Румъния, което сега разработваме. В България то се прие с изключителен успех и много ентусиазъм от учениците!
    У нас кипи работа по допълване и обновяване на съдържанието по всички учебни предмети, за да бъдат актуални спрямо промените в програмите и новостите около матурите. Разбира се, продължаваме и с усъвършенстването на сайта и приложението.

    Колко души работят по проектите и какви специалисти са те?
    Вече сме екип от над 300 дейни личности, като за целите по разрастването ни в чужбина сме ангажирали 100 души. И тъй като дейностите ни са изключително разнообразни, сме създали няколко вида екипи, всеки от които със своя уникален принос за сбъдването на целите ни. Много 2D аниматори и монтажисти работят в екип „Съдържание“, където създаваме видео уроците, тестовете и мисловните карти. Програмисти, QA инженери, дизайнери и продуктови координатори формират продуктовия ни екип. Имаме и още страхотни екипи – „Маркетинг“, „Организационно развитие“, „Партньорства“, „Връзка с потребители“ и други.

    Активно търсим нови попълнения, за да ни помагат в проектите в България и чужбина. Имаме нужда от програмисти, монтажисти, аниматори, маркетинг специалисти, координатори и много други. Свободните позиции обявяваме на сайта си в раздел „Кариери“ – https://ucha.se/karieri.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
    Имаме дългосрочна визия за развитието на „Уча.се“, но най-общо – разграфяваме работата на срокове. Повечето екипи си поставят тримесечни цели, други ги поставят от месец за месец. Например в „Съдържание“ в рамките на 90 дни трябва да създадат определен брой видеа и тестове. На база на тези цели преценяваме дали имаме нужда от нови попълнения и определяме темпото. Така целият работен процес става по-лесен. Относно мениджмънт структурата – аз и партньорът ми Николай работим пряко с 10 мениджъри, които ръководят самостоятелно своите екипи. С разрастването на проектите развиваме и middle management ниво. Основното, което съгласуваме между отделните екипи, са целите. Оттам нататък, в ежедневните задачи, екипите вземат почти всички решения самостоятелно. Вярваме, че само така се гради голям успешен екип.

    Как се промени проектът през годините?
    От техническа страна с времето започнахме да внедряваме все повече съвременни технологии в проектите, преминавайки към по-нови версии на използваните програмни езици и инструменти. По съдържанието промените са много: постоянно подобряваме качеството на видео уроците и тестовете, добавихме нов тип продукт – преговори с мисловни карти, с които учениците бързо и лесно преговарят наученото. През 2020 пуснахме и мобилно приложение.

    В чужбина, когато стартирахме в Румъния, първите стъпки бяха насочени към създаването на достатъчно видеа, за да видим дали потребителите харесват какво правим. Това беше през първите няколко месеца. След това се насочихме към разрастването на целия процес и от 10 – 20 души, с които стартирахме, вече имаме над 100 души, които работят по румънския проект.

    Кои са най-големите предизвикателства?
    Най-голямото предизвикателство при работата ни в чужбина е да създадем изключително ефективен работен процес, в който правим съдържание, маркетинг и всичко останало. Наричам го „поточен процес“, защото нещата, които правим в чужбина, са нови. „Уча.се“ го има в България от 10 години, но в Румъния, Испания и Италия успехът ще се гарантира от това дали перфектно ще изпълним нещата, които искаме да постигнем. Затова го гледаме като поточна линия, в която влагаме ресурс, вършим работата ефективно и постигаме много добри резултати.

    От техническа гледна точка това, че едновременно работим по няколко проекта с припокриващи се функционалности, също създава известни затруднения. Работим върху изграждането на модуларна архитектура, която да позволява лесното разширяване, внедряване и управление на функционалностите за всички сайтове в отделните държави.

    Друго голямо предизвикателство е да намерим точните хора за екипа. Постоянно растем и търсим смели, проактивни и млади хора, с които да развиваме проектите си. Всеки месец към екипа ни в България се присъединяват по 10 – 15 нови колеги и се гордеем с всеки един от тях. Много сме критични при избора и сме уверени, че това е правилният подход.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите?
    Щастливи сме, защото за 10 години в България успяхме да направим „Уча.се“ разпознаваем продукт, който се асоциира с високо ниво на качество и полезност за потребителите. През последните години добавихме и няколко нови проекта – мобилното приложение и експанзията в чужбина, които наложиха доста промени и реорганизация в екипите. Справихме се с разпределението на силите и успешно вървим напред по всеки от проектите. В Румъния сме най-напред, там стартирахме първо и вече имаме над 100 хиляди регистрирани потребители, изгледани са над 1 млн. видео урока. От няколко месеца продаваме и абонаменти, като първите отзиви са суперположителни и много надъхващи. Най-ценното там е обратната връзка на потребителите, която е много, много добра. Много сходна с тази, която имахме в началото, когато стартирахме в България. В Испания и Италия сме в начален етап, но се движим уверено и стъпка по стъпка.

    Какво предстои?
    В Румъния до началото на новата учебна година през септември ще имаме 100% от цялото им съдържание от 1. до 12. клас, съобразено с тяхната учебна програма. След това планираме по-мащабни маркетинг кампании, за да запознаем още повече потребители с продукта. В Испания и в Италия целта ни е до края на календарната година да наваксаме и също да имаме 100% от съдържанието, като там също ще наблегнем на рекламата. Предстои ни и да пуснем мобилното приложение за чужбина.

    В България сме се заели да правим „Уча.се“ все по-полезен за учителите. Добавяме нови инструменти, с които да преподават още по-лесно и удобно с ресурсите в платформата. Подготвяме подобрения и за корпоративните ни партньори. Работим с все повече от най-големите компании в България и виждаме колко доволни са работещите родители, подкрепени с абонамент за „Уча.се“ в своя социален пакет. Затова се стремим допълнително да адаптираме сайта към техните нужди.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на УЧА.се в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 43 минути
    преди 57 минути
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 59 минути
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 1 час
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн