четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12849 прочитания

    „Имах една мечта“: Мартин Вечев, който иска да промени посоката на България

    Искаме след 10 години Институтът за изкуствен интелект в София да бъде един от първите 5 в Европа и един от първите 10 в света. Такива центрове изграждат учени като Айнщайн, в тях ще се роди следващият Google – човекът зад INSAIT пред Economy.bg
    12 април 2022, 15:10 a+ a- a

    В България се откри Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Той е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света – Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Световноизвестни учени от САЩ, Израел и Швейцария ръководят и съветват центъра. Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери, начело със SiteGround, правят инвестиция в първия подобен център в Източна Европа. INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света. Финансиран е от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години. Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services – с близо 7 милиона лева. Мисията на института е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации. Той ще се помещава в „София Тех парк“. "Архитект" на INSAIT е известният български изследовател проф. Мартин Вечев, който е професор по компютърни науки в ETH Zürich.

    Но всичко започва с една мечта преди 20 години. През 2003, когато Мартин Вечев започнал аспирантурата си в Кеймбридж, в документите, които е подал, имало поле с въпрос – „Какво искате да постигнете след 20-30 години?“. В него той написал, че иска да създаде в България световен център като Кеймбридж. „След 20 години, работейки в едни от най-елитните, най-престижните институти в света – университети, центрове – видях, че тези институти де факто са биещото сърце, туптящото сърце на тези държави като САЩ, Израел, Швейцария. Дават им този високотехнологичен статут и дърпат икономиката им напред. Това са местата, които вкарват тези държави в шампионската лига на иновациите, на изследванията, на знанието. Това са местата, които привличат като магнит най-големите таланти в света като учени, изследователи, студенти, защото те искат да работят със себеподобни. Това са местата, където се изграждат най-великите учени на нашето съвремие, като Айнщайн. Не само учени, но и технологични лидери, там се създават инженерите, които после се вливат в икономиката и дърпат цялата икономика нагоре, там се правят откритията, които разтърсват света и променят нашето мислене, като например алгоритъмът на Google, който е създаден от докторанти на Станфорд и самата компания е формирана там. Тези места привличат като магнит най-големите и най-богатите инвеститори в света. Защото там е изворът на идеите и хората, които ги измислят, впоследствие създават високотехнологични компании, които водят до огромна добавена стойност с ефект върху икономиката“.

    Как една 20-годишна мечта се превръща в реалност, как убеждаваш технологични гиганти като Google, DeepMind и Amazon Web Services да инвестират в мечтата ти, ще доведе ли това до по-големи инвестиции на тези компании у нас, как INSAIT може да промени посоката в България – тези и други въпроси коментирахме с проф. Мартин Вечев.

    Мартин, казахте, че всичко е започнало с една мечта преди 20 години. Какъв път извървя тази мечта, за да се осъществи днес? През какви трудности преминахте?
    Огромно количество трудности. От 20 години работим по тази идея под някаква форма. Никога не съм губил връзка с България. Даже когато работех в изследователския център на IBM в Ню Йорк – това е най-големият индустриален изследователски център в света, аз създадох първата и единствена програма за български студенти, които да идват на обмен в тези институти. Някои от тях в момента са изпълнителни директори на най-големите компании в България. Те казаха, че този стаж им е променил живота.
    Всъщност от 2009, ако погледнете в статиите по повод наградата „Джон Атанасов“, която спечелих тогава, в една от тях казвам, че искам да направя такъв център на световно ниво по информатика в България. Така че тази идея продължава от много дълго време и аз никога не съм губил връзката си с България. Имал съм български студенти, аспиранти, докторанти, магистри, стажанти, които сега са директори на едни от най-големите компании в страната в момента. Процесът по създаването е бил много дълъг, но по-активно започнахме да работим преди 3 години с тогавашното правителство. Първо с правителството, после със Софийския университет и технологичните университети в Швейцария – Технологичния институт в Цюрих, където аз съм професор, а след това и с Технологичния институт в Лозана. После с високотехнологичните компании и технологичните гиганти като Google, DeepMind и Amazon Web Services, последвани от българските компании и предприемачи.

    Но как убедихте всичките тези хора и технологични гиганти във Вашата мечта?
    Има последователност на събитията. Първо, държавата трябва да застане зад нещо такова, не може просто да е мечта. Това трябва да е добре разписано, да има добра визия и да има някакъв шанс да стане, така че държавата да застане зад нещо. А след като тя застане за период от 10 години, пак с изключително много усилия – с някои от тези технологични гиганти имам над 400 – 500 имейла, които съм пратил, за да може това въобще да се случи за България. Но на нас технологичните гиганти ни трябват както за финансирането и подкрепата, но всъщност и за легитимацията, че ние правим нещо правилно в региона и в държавата, легитимацията на България.

    Какво конкретно ще се преподава в този институт към Софийския университет? Кои ще са преподавателите? Кога започва процесът на кандидатстване?
    От днес вече приемаме кандидатури на изследователи, на докторанти, на магистри, които искат да работят с нас. Искаме да привличаме най-добрите учени, изследователи, докторанти и студенти от целия свят да идват да работят тук, в България. Това е нашата цел. Курсовете, които ще се преподават, и изследванията, които ще се правят, ще бъдат във всички сфери на изкуствения интелект и компютърните науки, като започнем от: машинно самообучение, обработка на естествен език, обработка на образи, роботика, квантови технологии, информационна сигурност, системи и мрежи, теория, програмни езици, формални методи. Например Amazon финансират с близо 4 милиона долара т. нар. „автоматични математически методи“, които доказват сигурността, т.е. че сегашните системи работят правилно, няма грешки и не могат да бъдат пробити. Това е от огромно значение за Amazon Web Services. Това са многомилиардни продукти, които разчитат на тези технологии. Всички  теми ще бъдат обхванати в института, защото те са свързани помежду си – изкуствения интелект, информационната сигурност, роботиката, формалните методи.

    Кои ще бъдат преподавателите?
    В момента сме отворени за кандидатури. Един от кандидатите е много известен българин.

    Кой е той?
    Не мога да кажа името му в момента.

    Вие самият ще преподавате ли?
    Аз също ще преподавам и ще водя докторанти. Едно огромно конкурентно предимство на този институт пред всички останали нови институти в целия свят е близкото разстояние с Политехниката в Цюрих и в Лозана и техните топ професори, където съм и аз. Те се съгласиха и много от тях ще идват в София, ще водят докторанти и магистри, ще преподават. Това е огромно конкурентно предимство пред всички останали. Ще ни позволи да тръгнем много бързо.

    Какво означава реализирането на идеята за института за България и за бизнеса тук?
    Означава много. За първи път в историята си България и регионът имат нещо, което е толкова стратегически важно за задържането на нашите деца. Това е истинският капитал – човешкият капитал. За първи път можем да предложим нещо, което е на световно ниво. И спокойно може да си оставите детето тук и то ще постигне възможно най-високите цели. Това е изключително важно за задържане на човешкия капитал. Това са хората, които движат икономиката на държавата чрез изграждането на други таланти като тях и чрез създаването на технологии и пилотни проекти, които са в основата на високотехнологичните компании с огромна добавена стойност. Това обръща посоката на България.

    Може ли влизането на Google, DeepMind и Amazon Web Services в този институт да се счита като първа крачка към инвестиции за тези големи технологични гиганти в България?
    Да, разбира се. Една от причините те да инвестират в INSAIT е, че ако той работи добре, това ще доведе до отваряне на техни развойни звена в България. Има такива разговори, но успехът и партньорството с INSAIT са изключително важни, за да може това да се случи.

    Очаквате ли българи с успешна кариера в чужбина да се върнат тук?
    Да, очакваме българи от чужбина. Вече споменах, че един от тях може да стане преподавател. Това според мен ще плени въображението на много българи в чужбина, които са мечтали за такова нещо десетки години наред. И ето, най-сетне се случва. Отварят се възможности. Нашата цел не е да ги спираме да ходят и да се образоват някъде, ние искаме да им дадем възможност да се върнат България.

    Как ще изглеждат първите успехи на INSAIT?
    Първите успехи ще са научните резултати във вида на статии, които се публикуват в топ списанията в света. В много от конференциите и списанията България въобще я няма, не присъства, а това са местата, които се следят от всички световни университети, от високотехнологичните компании и развойните отдели на Google, Amazon и Deep Mind. Ние искаме да присъстваме там, на световната сцена на Шампионската лига на науките. Искаме да произведем този тип научни резултати, защото те са в основата на следващите високотехнологични продукти.

    Каква е програмата максимум за института?
    Искаме след 10 години този институт да бъде един от първите 5 в Европа и един от първите 10 в света.

    От какво ще зависи успехът на INSAIT?
    Успехът зависи само от хората, хората, хората. Това е най-важното нещо – да създадем средата. Тази среда, в която на талантите им се дава независимост. Да намерим най-добрите, да им дадем независимост, да им дадем нужните ресурси, за да могат да мислят и да не се задълбават в административни детайли, а да творят и създават. Това е магията. Всичко автоматично следва след него.

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място