вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1379 прочитания

    Мария Габриел тества спортен водороден автомобил на писта във Франция

    1 млн. висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии, подчерта българският еврокомисар
    04 април 2022, 11:51 a+ a- a

    Сн: ЕК

    Българският еврокомисар Мария Габриел тества прототип на автомобил, задвижван от водород, на пистата на прочутото състезаниe за спортни автомобили „24-те часа на Льо Ман“.

    Автомобилът е разработен от екипа на инициативата „Мисия H24“, чиято цел е да създаде състезателна кола на водород, която да се състезава за Купата на Льо Ман. Това е отборно състезание за издръжливост - участниците не се съревновават просто да стигнат до финала, а по-скоро да тестват издръжливостта на своите двигатели.

    В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Спортният автомобил ускорява до 100 км/ч. само за 2 секунди, максималната му скорост е 300 км/ч. и се зарежда за едва 3 минути.

    „Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления“ преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 и намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % до 2030. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород“, коментира Мария Габриел.

    Тя подчерта още, че преходът към водородна икономика засяга всички сектори на икономиката. Публично-частното партньорство за чист водород по програма „Хоризонт Европа“ мобилизира 2 милиарда евро финансиране до 2027 с цел ускоряване разработването и внедряването на технологии за чист водород за цялата икономика, включително за трудно декарбонизирани сектори като транспорта и индустрията.

    Българският еврокомисар акцентира и върху създаването на водородни „долини“- проекти за изграждане на цялостна верига за водород, съчетаваща производство, инфраструктура и потребление в конкретен регион.

    Според Мария Габриел е ключово да се инвестира и в умения. Данните показват, че един милион висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии. Европейският институт за иновации и технологии и програма „Еразъм +“ ще осигурят подкрепа за развитието на компетентности за водородните професии.

    „Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании“, коментира още Мария Габриел.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 6 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 7 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 8 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 11 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ