събота, 13 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  816 прочитания

  Мария Габриел тества спортен водороден автомобил на писта във Франция

  1 млн. висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии, подчерта българският еврокомисар
  04 април 2022, 11:51 a+ a- a

  Сн: ЕК

  Българският еврокомисар Мария Габриел тества прототип на автомобил, задвижван от водород, на пистата на прочутото състезаниe за спортни автомобили „24-те часа на Льо Ман“.

  Автомобилът е разработен от екипа на инициативата „Мисия H24“, чиято цел е да създаде състезателна кола на водород, която да се състезава за Купата на Льо Ман. Това е отборно състезание за издръжливост - участниците не се съревновават просто да стигнат до финала, а по-скоро да тестват издръжливостта на своите двигатели.

  В първия тур на състезанието на 16 април автомобилът ще участва под номер 24 и ще бъде единственият, който се състезава в подраздела за иновации. Спортният автомобил ускорява до 100 км/ч. само за 2 секунди, максималната му скорост е 300 км/ч. и се зарежда за едва 3 минути.

  „Водородният транспорт е вече реалност. Чистият водород има ключова роля не само за „зеления“ преход в областта на транспорта, но и за енергийната ни автономност. Амбицията ни е неутралност по отношение на климата до 2050 и намаляване на емисиите на парникови газове с 55 % до 2030. Постигането на тези цели изисква мащабни инвестиции в енергия от възобновяеми източници и зелен водород“, коментира Мария Габриел.

  Тя подчерта още, че преходът към водородна икономика засяга всички сектори на икономиката. Публично-частното партньорство за чист водород по програма „Хоризонт Европа“ мобилизира 2 милиарда евро финансиране до 2027 с цел ускоряване разработването и внедряването на технологии за чист водород за цялата икономика, включително за трудно декарбонизирани сектори като транспорта и индустрията.

  Българският еврокомисар акцентира и върху създаването на водородни „долини“- проекти за изграждане на цялостна верига за водород, съчетаваща производство, инфраструктура и потребление в конкретен регион.

  Според Мария Габриел е ключово да се инвестира и в умения. Данните показват, че един милион висококвалифицирани работни места се очаква да бъдат създадени до 2030 в областта на водородните технологии. Европейският институт за иновации и технологии и програма „Еразъм +“ ще осигурят подкрепа за развитието на компетентности за водородните професии.

  „Льо Ман е истинска лаборатория за иновации в областта на водорода и убедителен пример за развитието на водородните технологии и в други европейски региони. Важно е да създадем мрежа от новатори и учени, инвеститори и предприемачи, които работят съвместно и се подкрепят. Това ще допринесе за създаването на интегрирана европейска иновационна екосистема в областта на водорода, обединяваща както големите компании, така и стартъпите, и по-малките компании“, коментира още Мария Габриел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 23 часа
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  преди 23 часа
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  преди 1 ден
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  преди 1 ден
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие