петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6114 прочитания

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Даяна Цветкова - HR Business Partner, и Йосиф Йосифов - Engineering Director
    28 март 2022, 14:34 a+ a- a

    Сн: OfficeRnD

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви продукти работи OfficeRnD, разказват Даяна Цветкова - HR Business Partner, и Йосиф Йосифов - Engineering Director, в компанията.

    Кои са основните продукти, по които работят екипите в България?
    В OfficeRnD разработваме два основни продукта – OfficeRnD Flex и OfficeRnD Hybrid. И двата адресират предизвикателствата на съвременния и бъдещ начин на работа.
    С OfficeRnD Flex стартирахме още през 2015, за да решим трудностите, с които оператори и собственици на коуъркинг пространства и гъвкави офиси се сблъскват при управлението на техния бизнес.

    OfficeRnD Hybrid, oт друга страна, се зароди през 2021, за да адресира проблемите на т.нар. хибриден работен модел, който в момента набира изключителна популярност в света. Вярваме, че бъдещето носи със себе повече продуктивност, гъвкавост и удовлетворение от начина на работа. С продуктите, които създаваме, искаме да развием това бъдеще.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    OfficeRnD Flex улеснява собственици и оператори на гъвкави офис пространства в управлението на техния бизнес. Продуктът автоматизира огромна част от административните им задължения като издаване на договори и фактури, разплащане, запазване на бюра и зали за срещи. Допринасяме и за доброто преживяване на обитателите – предлагаме набор от мобилни и уеб приложения, с които те могат да използват офис пространството по-пълноценно.

    OfficeRnD Hybrid решава проблемите, свързани с набиращия популярност хибриден начин на работа. Новият модел комбинира дистанционната работа с тази от офиса. Това създава предизвикателства както за работодателите, така и за служителите. Част от тях са управление и оптимизиране на офис капацитета, запазване на бюра и зали за срещи, комуникация с екипа.

    И за двата продукта сме изключително амбициозни – поставяме си високи цели, стремим се да вярваме в невъзможното и да го постигаме.

    Колко души работят по всеки продукт и какви специалисти са те?
    Към днешна дата екипът ни се състои от общо 130 души в няколко офиса по света – София, Атланта, Далас, Лондон и Мелбърн. Планът за 2022 е да продължаваме да растем и да развиваме екипа.

    Инженерният екип надхвърля 40 души в направленията Full-stack, Front-end, Automation QA и DevOps и е изцяло базиран в България. Част от тях работят по Flex, останалите – по Hybrid, но за успеха на продуктите допринасят и всички останали екипи като Marketing, Sales, Customer Success, Product Management, Design.
    Продуктите ни се развиват динамично, също както и екипите ни. През 2021 например Hybrid екипът се състоеше от 5 души, а сега от над 20. Огромна част от тях са колеги, които работеха по OfficeRnD Flex, но се впуснаха в създаването на нов за компанията продукт.

    И тук стигаме до нещо, на което много държим – да даваме възможност и подкрепа на хората ни да се развиват в нови направления, да се докосват до разнообразни процеси, различни екипи. През годините някои колеги преминаха от Customer Success към Product Management, oт Content Marketing към Employer Branding, от Support към Engineering.

    Част от хората в лидерския ни екип правят своя дебют на ръководна позиция, демонстрирайки професионален и личностен растеж. Подобни крачки са плод на личните им усилия, експертите, с които работят, тренинг програмите ни за развитие и вярата им в мисията на компанията.

    Отворени сме към кариерни промени, защото искаме хората ни да растат професионално и да се чувстват удовлетворени от работата си.

    Какви технологии използвате за отделните продукти?
    И за двата продукта използваме Node.js, MongoDB и React. Част от техническите ни предизвикателства е постоянната надпревара с новите технологии. Сега например правим стъпки в посока подмяна на вече залязващата технология AngularJS с нещо по-съвременно като React.

    Тук е мястото да отбележим, че при нас важното е хората да са мотивирани. Понякога в екипа се включват специалисти, които нямат опит с конкретната технология, но имат подходящия начин на мислене и хъса да се учат.
    Имаме процес, който помага на всеки нов колега да навлезе в екипа, продукта и ролята си, а и самите ние много обичаме да споделяме опит и знания помежду си.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата?
    Развиваме работен процес, базиран на Agile методологията, като в него вплитаме различни аспекти от Scrum и Lean принципи. Непрекъснато подобряваме процеса, за да го направим по-удобен и продуктивен. Разчитаме както на експертизата на лидерите ни, така и на обратната връзка на всички колеги.

    Стараем се структурата да е максимално плоска и комуникацията между екипи и различно ниво на мениджмънт да е изключително лесна и достъпна. Така човек лесно може да разговаря със CEO-то или главния архитект на компанията например. Това ни помага да сме по-продуктивни и сплотени като екип. Разбираме по-добре процесите в компанията, бизнес нуждите и проблемите на клиентите ни.

    Искаме хората ни да са максимално автономни и затова във всеки инженерен екип има специалисти от различни области. В един екип например работят QA, Front-end и Full-stack разработчици, които имат обща и ясна цел.

    Отделно, всички специалисти от едно направление (Full-stack, Front-end, QA) формират т.нар. гилдия. Заедно те обменят опит от работата си в различните екипи и продукти, споделят добри практики и се развиват заедно като специалисти.
    Бързото развитие на компанията ни дава възможност да пробваме различни видове структури и да оптимизираме към това, което работи за нас най-добре.

    Как се промениха продуктите през годините?
    Промените са постоянни, особено в контекста на бърз растеж. Продуктите претърпяха значително развитие. Ако в началото имахме десетина потребители, сега имаме хиляди. Софтуерът ни се превърна в критичен фактор за успеха на нашите клиенти.

    Начинът, по който поддържаме продуктите, също еволюира. През годините имплементирахме световнопризнати практики за мониториране и поддържане на SaaS продукти; имаме процедури за справяне с инциденти, ежедневни рилийзи на нови версии на продуктите, обширна integration, unit, api и UI test автоматизация, осигуряваща качеството, и много други.

    Модернизираме технологиите, с които работим. Експериментираме и с различни методологии, които подпомагат екипите и бизнес нуждите. Такъв пример е преминаването от Scrum към Kanban.

    Кои са най-големите предизвикателства?
    Едно от най-големите предизвикателства е привличането на правилните хора с темповете, с които бизнесът расте. Един от най-успешните ни начини за наемане са редовните препоръки от настоящи колеги, защото те ни насочват към хора, които пасват на нашата култура и начин на работа.

    Стремим се непрестанно да развиваме продуктите си, позиционирайки ги като най-добрите решения на пазара. Това изисква много усилия, постоянна валидация на идеите и бързо адаптиране към променящите се нужди на нашите клиенти.

    От друга страна, продуктите ни са широкоспектърни и сложни като архитектура, което с времето създава все повече предизвикателства при тяхната разработка и поддръжка. Затова се стремим да оптимизираме времето и ресурсите, с които разполагаме, за да намерим най-оптималния начин да постигнем най-добрите резултати.

    Изграждаме по-качествени процеси, подобряваме ефективността на комуникацията, структурираме екипите си по-добре. Всичко това води до по-качествена работа и повече удовлетворение.

    Кои са най-големите постижения за компанията и продуктите й?
    Бизнесът ни се развива с изключително бързи темпове. Дори в условия на пандемия, успяхме да удвоим екипа и приходите си. През октомври 2021 затворихме пореден рунд инвестиция - 10 млн. долара, които ще вложим в разрастване на екипа и бизнеса.

    OfficeRnD Flex e лидер сред продуктите на пазара, а новият ни продукт OfficeRnD Hybrid има потенциала да бъде революционен за начина, по който работим след пандемията.

    Всеки ден доставяме на клиентите ни нова версия на продуктите. Това може да са допълнителни функционалности или премахване на бъгове, но всеки ден клиентите ни имат една по-добра версия на софтуера, който използват.

    Искаме да развиваме и самата индустрия - затова споделяме знания и се стремим да сме полезни. Поддържаме огромна директория с блог постове, уебинари, статистики и други полезни ресурси. През 2021 проведохме FlexWorld, първата световна конференция за гъвкав и хибриден начин на работа, организирана от софтуерна компания в нашия бранш. За постижение отчитаме и приноса ни към стартъп екосистемата в България - за нас е важно да подкрепяме общността.

    Какво предстои занапред?
    Искаме да затвърдим позицията си на лидер на пазара и за двата продукта. Поставили сме си амбициозна цел за бърз растеж на бизнеса и екипа.

    Предстои ни да се фокусираме още повече върху иновации в продуктите. Търсим по-холистичен подход. Стремим се да предвиждаме проблемите и нуждите на клиентите ни, още преди да са се зародили. Искаме да продължаваме да допринасяме за развитието на индустрията и успеха на клиентите ни.

    Визията ни е за едно гъвкаво и хибридно бъдеще, в което начинът, по който работим, е продуктивен и удовлетворяващ за всички. С продуктите си се стремим да направим тази визия реалност в световен мащаб.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на OFFICERND OOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 12 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам