петък, 19 август 2022   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1885 прочитания

    Откриват първия в Източна Европа "Център за аквапоника" в Стара Загора

    Очаква се първата аквапонична продукция за българския пазар да се реализира през есента
    17 март 2022, 16:14 a+ a- a

    За първи път в Източна Европа утре в Тракийския университет в Стара Загора откриват "Център за аквапоника". На събитието е поканен президента Румен Радев. Това е уникален образователен, научноизследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология в България.

    Тракийският университет в партньорство с инвеститора "Аква Фийлд" изградиха за по-малко от година "Център за аквапоника" към висшето учебно заведение, разположен на площ от 4000 кв.м.

    Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022, а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

    Като отличен модел за демонстриране на много принципи на науката, производството, инженерството и мениджмънта аквапониката ще бъде част от образователния и научен прогрес на Тракийския университет – Стара Загора.

    Аквапоника е комбинация от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни вещества вода, която е резултат от отглеждането на риба, е източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии превръщат токсичните компоненти на рибните отпадъци във форма на хранителни вещества, използваеми от растенията. Тъй като растенията консумират хранителните вещества, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения се развиват отлично. В аквапониката и рибите, и растенията се отглеждат в един воден обект, като се използва една инфраструктура. Използването на изкуствен тор не е необходимо, тъй като рибните отпадъци осигуряват хранителните вещества, от които се нуждаят растенията. Не се използват хербициди, тъй като няма почва, в която да растат плевели. Вместо вредни пестициди се използва биологична борба с вредителите. Ежедневната употреба на вода е минимална и се отглеждат голям обем растителни култури, на по-малка площ в сравнение с конвенционалното отглеждане на културите.

    Тъй като почва не се изисква аквапоника може да се създаде: в градските райони, които доставят храна на местните пазари; в сухите райони с лоша почва; в селските общности или навсякъде другаде, където са необходими пресни органични храни.

    Осигуряването на оптимални условия на средата се постига чрез оранжерийната структура с компютърно контролирано оборудване за прецизно поддържане на всички параметри като температура, влажност и други. Тази способност за контрол на всеки параметър води до по-голям успех и повишена рентабилност.

    Растителните култури, предвидени за отглеждане са зеленолистни висококачествени подправки, билки, зеленчуци, определени като функционални храни или храни с ползи за здравето (кейл, пак-чой, манголд и др.). Силните страни на продукцията са, че са органично произведени атрактивни продукти с отлично качество и превъзходен вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.

    Отглежданата риба е тилапия, определена като идеален вид за комерсиално производство в системата на аквапоника. Има атрактивен външен вид, лесно се развъжда и отглежда и е толерантна на широк обхват на условията на водата. Има бърз растеж и издръжливост, изразени вкусови качества и е превъзходен източник на белтъчини, енергия, мастноразтворими витамини и минерални вещества.

    Направлението обучение чрез аквапоника е базирано на добри практики за съчетано получаване на теоретични знания и прилагането им на практика. Мониторингът и грижата за аквапоничната система от страна на ученици или студенти помага да им се внуши чувство за отговорност, да се вдъхновява творчеството им и така да се привлече интересът им в образователната и научната сфера. Студентите от всички курсове са специалисти на утрешния ден, преминали своето обучение по един креативен и иновативен начин чрез аквапоника. Интердисциплинарният подход към възможностите на аквапоничната система позволява преподаватели от различни дисциплини да си сътрудничат и интегрират своите курсове. Преподавател по биологични науки може да си сътрудничи с преподавателите по бизнес и по инженерство. Студентите от инженерните класове проектират и поддържат системата. Студентите от класовете по биология се грижат за рибата и растенията. Студентите от бизнес класовете – за маркетинга на продукцията. Аквапониката може да се използва като индустриален и образователен туризъм за: демонстрация на технологията; продажба на прясна продукция; посещения на туристи, любители и земеделски производители; курсове; консултации и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    GSK сключи договор за $170 млн. с УНИЦЕФ
    Компанията трябва да достави до 18 млн. дози ваксина срещу малария в рамките на 3 години
    преди 8 часа
    Производствените цени в Германия с 37% ръст на годишна база
    Това е най-голямото повишение на показателя, откакто се води статистика
    преди 8 часа
    преди 8 часа
    България и Сърбия ще работят заедно за гарантирането на енергийните си ресурси
    Превозът на български въглища за Сърбия, удълбочаването на Дунав и нов интермодален терминал, обсъдиха министрите на транспорта на двете страни
    преди 10 часа
    Фонд на фондовете ще разполага с над 2 млрд. лв. за периода 2021-2027 г.
    Във фонда започва одит, съобщи министър Александър Пулев
    преди 11 часа
    Samsung инвестира $15 млрд. в развоен център за чипове
    Компанията иска да бъде сред лидерите в технологиите за производство на чипове