петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5746 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?

    За продуктите, екипите и технологиите, които използват, научете от Мариян Младенов – Head of IT в технологичната компания
    01 февруари 2022, 09:20 a+ a- a

    Мариян Младенов – Head of IT в Енетпулс

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Енетпулс в България, пред Economy.bg разказва Мариян Младенов – Head of IT в технологичната компания.

    Кои са ключовите продукти, по които работят екипите в България?
    Като технологична компания, която предоставя навременна и надеждна информация за стотици спортни събития, имаме множество продукти и проекти, базирани на нашето отлично познаване на спортния свят. Едни от ключовите ни проекти са така наречените Hosted Solutions (хоствани от нас продукти). Тези продукти ни дават възможността да предоставим на нашите клиенти спортни данни с атрактивна и динамична визия, която отговаря на тяхната идентичност. Това може да бъдат отделни части със спортно съдържание (widgets)  или изцяло завършени web сайтове.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Widgets представляват самостоятелни части със спортно съдържание, които клиентите могат да добавят на позиция по избор в техните сайтове или приложения. Това могат да бъдат спортни събития за определена дата или турнир, класиране за турнир, профили на играчи,  отбори и много други.Към момента портфолиото ни се състои от над 25 widgets, от които нашите клиенти може да избират.

    Този продукт е много популярен сред компании, поддържащи електронни новинарски сайтове и блогове, тъй като във всяка статия те могат да добавят свързано със статията динамично спортно съдържание. 

    White label е изяло завършен уеб сайт със спортно съдържание, брандиран според нуждите и идентичността на нашите клиенти. Един такъв сайт съдържа множество  страници с различни компоненти, включително и widgets. Разработваме както сайтове, посветени на дадено първенство като Световното и Европейското по футбол, така и сайтове, които покриват множество различни спортове. Достъпът до нашата богата спортна база позволява реализацията на много специфични илюстрации според особеностите на всеки спорт.

    Двата продукта са напълно съвместими и с взаимната им интеграция постигаме разнообразни и интерактивни спортни уеб сайтове.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Нашият IT отдел подготвя набор от продукти за всеки голям спортен форум като Европейско или Световно първенство по футбол, Олимпиада, Колоездене, Формула 1. Стремим се да използваме последните тенденции и изисквания в web разработката и да предоставим на клиентите си модерен и различен поглед в света на спорта. 

    Изграждането на един такъв продукт започва от продуктовия екип, който дефинира изискванията, времевите интервали и заедно с IT екипите изработват план за проекта.

    В разработката се включват 3 екипа от нашия IT отдел:

    -Widgets: за изработката на самостоятелните части със спортно съдържание;

    -Sites: за изработката на цялостен завършен сайт;

    -QA: за гарантирането на нивото на качество.

    Най-общо казано, в един голям форум са ангажирани около 10 служители на компанията от различни екипи и отдели, обединявайки сили за крайния успех.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    В разработката на продуктите се включват front-end и back-end разработчици, както и QA. За front-end най-често използваните технологии са Vue.js, React, заедно с редица NPM модули като webpack, axios, loadash и последните версии на ECMAScript. Стиловете се пишат Sass и HTML5 за структурата. Клиентите ни разчитат на нас спортните данни да бъдат обработени и показани по най-бързия начин. Именно затова използваме технологии като Ajax, MigratoryData, Websocket за моментално отразяване на данните. 

    Нашите Back-end services работят както с релационни SQL бази от данни, така и с NoSQL бази от данни.  

    Големите спортни първенства са свързани с голям интерес, което значително увеличава трафика към нашите продукти. За да управляваме този трафик, разчитаме на cloud решения на Amazon като CloudFront, S3, ElastiCache. Също така реализираме кеширане на няколко нива, като непрекъснато изследваме нови възможности за оптимизации.

    Следим за качеството на продуктите ни във всеки един етап от развитието им – от клиентските изисквания  през дизайна, функционалностите, даже след официалния рилийз. Това включва голямо количество тестови кейсове, които разписваме и проследяваме в Testrail. Комуникацията с различните екипи относно бъговете се извършва в JIRA и използваме BrowserStack да симулираме различни браузъри и устройства. Имаме набор от инструменти за SEO тестване, линк тестване и др., като сме започнали прехода от ръчно към автоматизирано тестване със Cypress. 

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    За организиране на работния процес използваме Scrum методология. Планираме и  анализираме свършената работа и разпределяме задачите между членовете на екипа за следващите две седмици. Звучи лесно, но целият процес е подплатен с множество междуекипни срещи и задълбочени дискусии. Тази широко приета методология улеснява както ежедневната работа, така и клиентските изисквания. Всеки ден членовете на екипите имат така наречената „дневна среща”, на която се обсъждат всякакъв вид предизвикателства, клиентски и корпоративни нужди. 

    Структурата при стандартен проект се състои от търговско лице, продуктов мениджър или мениджър проекти и водещ представител на определен IT отдел. След успешен “kick-off”, всеки детайл бива описан в спецификации и представен като изискване за успешното завършване на съответния проект. 

    Как се промениха проектите през годините?
    Развитието и усъвършенстването на проектите през годините винаги е вървяло в няколко насоки:

    -съвместимост с различни браузъри: наша цел е продуктите ни да работят на възможно най-много браузъри и устройства. Това, разбира се, включва използването на технологии, които се поддържат от новите версии на браузърите, но и съвместимост с тези, които все още не отговарят на последните стандарти.

    -Responsive дизайн: съобразяваме с размерите на екрана, на който е отворено нашето приложение и тази част от съдържанието, в което то е вмъкнато.

    -производителност: с използването на Amazon Web Services ние лесно оптимизираме нашите продукти да зареждат по-бързо, да бъдат по-интуитивни и лесни за използване.

    -достъпност: интегрирахме поддръжка на т.нар. четци на екрани, благодарение на които хора със зрителни увреждания могат да използват пълноценно нашите спортни решения.

    -локализация: всяка година разширяваме поддръжката на езиците на продуктите ни с помощта на нашия Контент отдел.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Предизвикателствата са много и различни в зависимост от спецификацията на проекта, но едно нещо никога не се променя и това е крайният срок. Дали е корпоративен, или клиентски, срокът на проекта трябва да бъде спазен. Крайните срокове за разработка на продуктите ни са строго съобразени с началото на съответното спортно събитие. Именно затова е толкова важно за нас правилното планиране и разпределение на времето, защото в света на спорта нямаме право на закъснение. Това ни мотивира допълнително да дадем най-доброто от себе си и всеки спазен срок оставя отпечатък по пътя към успеха.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този продукт или при всеки от ключовите продукти, по които работите?
    Последната година беше много успешна за продукта ни. От една страна, успяхме да реализираме два големи проекта за Европейското по футбол и Лятната олимпиада, а от друга – да модернизираме нашия set-up. Успяхме да мигрираме към последните версии на софтуерите, които ползваме и да пуснем част от сървисите ни в docker среда.

    В същото време успяхме да развием екипите си и да привлечем 7 нови служители, които ни помагат да постигаме по-добри резултати и да отговаряме на клиентските нужди с високо качество и професионализъм.

    Какво предстои при отделните проекти?
    2022 година се очертава да бъде доста наситена откъм големи спортни събития. Ние, разбира се, сме готови за началото с чисто ново решение за Зимните олимпийски игри в Китай. Подготвили сме изненади за новия сезон от Формула 1, но черешката на тортата остава Световното първенство по футбол в края на година. Очаквайте от нас още по-висок фокус върху изчерпателността на нашите решения, предоставяйки на клиентите ни подобрени, функционални и удобни продукти и услуги.

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 4 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla