петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9725 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Николай Пенов - Resource Manager в Модис България
    28 януари 2022, 14:42 a+ a- a

    Николай Пенов заема позиция Resource Manager в Модис България

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Модис в България, пред Economy.bg разказва Николай Пенов, който заема позицията Resource Manager в „Модис България“.

    Ролята на Николай е сравнително нова за нашия пазар, като основният ѝ фокус е алокирането на служители по различните проекти и подборът на кадри със специфични умения, подходящи за дадения екип или задача. Николай отговаря и за новопостъпилите служители в Software Development отдела на компанията, както и за въвеждането им в административните, координационните и логистичните процеси. Отговорностите му не свършват дотук, тъй като той има грижата и за кариерното развитие на колегите в екипа. В допълнение през последните 3 месеца Николай играе ключова роля в провеждането, управлението и координацията на първото издание на техническата академия за начинаещи и средно напреднали програмисти на „Модис България“.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на „Модис“ в България?
    Kidjo бе един от първите проекти, по които стартира работа новосъздалият се софтуерен екип на „Модис“ през 2020 година. Основните продукти, които се разработват в този проект, се наричат Kidjo TV и Kidjo Stories. Това са мобилни- и уеб приложения, които предлагат образователни и развлекателни видеа, детски книжки и игри за малки деца. Екипът на Kidjo разработва и централно уеб приложение, което поддържа акаунт функционалността, както и странично уеб приложение за контрол на съдържанието, публикувано в приложенията.

    Друг ключов проект на „Модис България“ пък сe фокусира върху разработката на платформа, улесняваща свързването на работодателите с потенциални кандидати. Тази платформа ще се използва от хиляди клиенти на голяма международна компания за подбор на персонал.

    Бихте ли разказали малко повече за всеки от тях?
    В Kidjo TV потребителите могат да намерят голямо разнообразие от образователни видеа, забавни истории и интересни факти, както и игри за деца между 2- и 10- годишнa възраст. Създава се профил на детето и съдържанието, което се визуализира, е изцяло адаптирано за възрастта на малчугана. Приложението се реализира както в мобилна (Android и iOS), така и в уеб версия, а също така има и версия за смарт телевизизор.

    Kidjo Stories предлага детски книжки от различни категории (приказки за лека нощ, приключенски, образователни), които могат да се четат или слушат от децата. Приложението е разработено с фокус върху мобилните устройства (Android и iOS)

    Апликациите са адаптирани и напълно безопасни да се оставят в ръцете на малко дете.

    Както споменах, екипът ни разработва и платформа, през която се управлява съдържанието в приложенията. В нея се контролира всичко, разпространявано в апликациите, управляват се преводите на различните езици, както и лицензите за отделните страни.

    В другия основен за нас проект крайната цел е да се реализира мащабна платформа, която да спомага за по-бързото намиране на персонал според специфичните нужди на компанията. В зависимост от позицията работодателят може да зададе различни изисквания или тестове за кандидатстващия. С помощта на изкуствен интелект платформата може автоматично да разчете прикачени файлове от страна на кандидата и бързо да напасне неговите умения спрямо конкретните изисквания. Платформата ускорява процеса по подбор и позволява бързо и ефективно обработване на много кандидатури.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Размерът на екипите в компанията варира според сложността и комплексността  на проекта. В „Модис България“ се стараем правилно да оценяваме нуждите и влаганите усилия от страна на нашите екипи от софтуерни специалисти, експерти по качеството и бизнес анализатори.

    Продуктите Kidjo например се изработват изцяло в България. В момента екипът, който работи по тях, се състои от 5-има специалисти в съответните области.

    Платформата за подбор на кадри пък е съвместен проект с няколко локации на „Модис“ в Европа. Най- големият и основен екип се намира тук, в България, и се състои от 27 души.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    В компанията използваме голям набор от технологии и услуги. Стараем се винаги да прилагаме най-актуалните инструменти още в самото начало на работата с всеки един проект. Изграждайки устойчиви архитектури и доказани програмни езици, съчетано с модерни инструменти и услуги, успяваме да създадем решения, които са лесни и достъпни. Не на последно място, използваме доказани във времето практики за структуриране на кода, тестване и предаване в реална работеща среда. 

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Използваме популярната Agile методология за разработка на софтуер. 

    Работим на двуседмични итерации по такъв начин, че процесът може да бъде променян и модифициран според променящите се нужди и изисквания на нашия клиент. Тази методология ни позволява доставка на работещ софтуер на редовни интервали от време, късни промени в изискванията, гъвкакост и постоянна обратна връзка от клиента. Подобен тип работен процес осигурява постоянен растеж на ефективността на екипната работа и качество на доставяния продукт.

    Как се промени проектът/проектите през годините?
    Действително от проект, който се разработваше в „Модис България“, Kidjo се разрасна в още няколко продукта. Успяхме да разширим портфолиото от услуги, които предоставяме към клиента и потребителите, и в момента наблюдаваме голям интерес към тях в централна Европа. С увеличението на потребителската база и партньорствата между Kidjo и други компании сложността и обемът на работа нарастват прогресивно. Стремим се скалирането да е гъвкаво спрямо нуждите на клиентите, без да утежняваме процеса на разработка на софтуер.

    Другият проект се изпълнява в няколко локации на „Модис“ в Европа. Екипите от различните държави са доста динамични и бързо трябваше да се адаптираме към промените в организационната структура и изработката на софтуера. Използвайки подходящата методология за работа, успяхме да изясним очакванията от всяка една от страните, запазвайки исторически данни за свършената работа. По този начин постигнахме едно международно скалиране на проекта и екипите.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Основните предизвикателства, с които трябва да се справяме ежедневно в нашите проекти, са фокусиране върху изясняване на нуждите от страна на клиентите и изясняване на очакванията от наша страна. Работим в мултикултурни екипи из цяла Европа и се стараем да имаме ясна и точна комуникация и координация помежду си. Не на последно място по важност е крайният срок за изпълнение. Всеки проект има своето начало и край. За нас е много важно да работим стегнато, за да не се налага отместването на крайния срок за доставка на софтуер. 

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект/продукт или при всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
    За нас е важно да градим устойчиви във времето екипи. Залагаме основно на знанията и уменията на хората и ги развиваме. Знаем, че чрез тяхното развитие компанията може да предостави по-голяма добавена стойност на своите клиенти.

    В Kidjo в рамките на една година успяхме да увеличим екипа от двама души на шест и да поемем цялостна разработка на пакета от продукти в България. С това постижение наложихме бранда като център за разработка на софтуер, предоставящ пълен пакет от услуги и специалисти, които да ги прилагат. Екипът ни се гордее с изграждането на Kidjo Stories, което беше създадено от основи изцяло в България и се радва на много почитатели в цяла Европа.

    В другия проект за същото време успяхме да създадем екип от над 20 професионалисти и да фокусираме разработката на основните модули на системата в България. „Модис България“ се налага като водещо звено за софтуерна разработка на ключови проекти за компанията. 

    Какво предстои при този проект и/или отделните проекти?
    И двата проекта, споменати по-горе, се развиват изключително добре. Радваме се, че сме свидетели на бързия напредък на екипите и наблюдаваме как добавената стойност, която те дават към проектите, се преобразява в качествени продукти.

    За Kidjo предстои разрастване на портфолиото от продукти и функционалности. Също така, ще поставим фокуса си върху обновяване на дизайна и улесняване на употребата на приложенията. Съвсем скоро стартира и разработката на нов продукт, част от портфолиото, който отново ще се реализира изцяло у в България.

    Платформата за подбор на кандидати също е в напреднал стадий на разработка. Скоро очакваме да доставим работеща версия на системата за тестване в избрани държави. След като съберем обратна връзка, предстои пускане на платформата на европейския пазар, като следващите пазари, на които ще бъде достъпна, са САЩ и Канада.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Modis Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 4 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla