петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2149 прочитания

    Обявиха носителите на Наградата на ЕС за жени новатори за 2021

    Вижте кои са победителките:
    25 ноември 2021, 16:47 a+ a- a

    На срещата на върха на Европейския съвет по иновациите, която се провежда в Брюксел, Европейската комисия обяви лауреатите на тазгодишното издание на Наградата на ЕС за жени новатори. С наградата се отличават най-талантливите жени предприемачи от целия ЕС и от държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара. Тя се финансира по линия на „Хоризонт Европа“ и се управлява от Европейския съвет по иновациите и Изпълнителната агенция за МСП (EISMEA).

    Жури от независими експерти избра следните победители:

    Мерел Боерс от Нидерландия: съосновател и главен изпълнителен директор на NICO-LAB — дружество, предлагащо авангардни технологии, които помагат на лекарите да подобрят спешната медицинска помощ.

    Матилде Якобсен от Дания: съосновател и главен изпълнителен директор на Land — цифрова платформа, която скъсява и цифровизира веригата за доставки и така осигурява лесен достъп до качествена храна.

    Дафне Хайм Лангфорд от Израел: основател и главен изпълнителен директор на Tarsier Pharma — дружество, което разработва революционни медицински разтвори за третиране и лечение на автоимунни и възпалителни офталмологични заболявания.

    Всяка от тях ще получи по 100 000 евро парична награда.

    Освен това наградата „Изгряващ новатор 2021“, връчвана на изключителен новатор на възраст под 30 години, беше присъдена на Ailbhe и Isabel Keane от Ирландия — основателки на Izzy Wheels. Тяхното дружество създава модни протектори за спици за колелата на инвалидни колички. Ailbhe и Isabel Keane ще получат парична награда в размер на 50 000 евро.

    Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: "Днес наградата се присъжда на три невероятни жени, които използват технологии за постигане на положителна промяна в света, в който живеем. Това показва доколко иновациите са отговорът на най-неотложните предизвикателства, пред които ни изправя бъдещето. Това е също така силен сигнал, че секторът на технологиите се нуждае от много повече жени. Поздравления за победителите!"

    Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, добави: "За мен е голяма чест да връча тази награда на такива изключителни новатори. Тазгодишните победители са надеждите, които ще помогнат за промяна на облика на иновациите, и ще проправят пътя за повече жени предприемачи в бъдеще".

    Постигането на Съюз на равенството, който насърчава равенството между половете във всички области на живота, е един от основните приоритети на Комисията. Комисията работи с държавите членки и държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, за преодоляване на пречките пред предприемачеството на жените и за създаване на справедливи, приобщаващи и проспериращи иновационни екосистеми в Европа.

    Наградата на ЕС за жени новатори е връчена за пръв път през 2011 и целта ѝ е да чества жените предприемачи, които стоят зад преломни иновации. Чрез нея ЕС се стреми да повиши осведомеността за нуждата от повече жени новатори и да създаде модели за подражание за жените и момичетата по целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 15 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 17 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк