четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2214 прочитания

    Този град стана Европейска столица на иновациите за 2021

    Вижте и кой е европейският изгряващ иновативен град
    25 ноември 2021, 13:48 a+ a- a

    Европейската комисия обяви лауреатите на седмото издание на наградите „Европейска столица на иновациите“ („iCapital“). Град Дортмунд в Германия е Европейската столица на иновациите за 2021, а град Вантаа във Финландия е европейският изгряващ иновативен град. След интензивен процес на оценяване две журита на високо равнище от независими експерти избраха победителите и подгласниците в двете категории на наградата.

    Второто място в категорията „Европейска столица на иновациите“ се присъжда на Дъблин в Ирландия и на Малага в Испания. Вилнюс в Литва се класира на третото място. Кашкайш в Португалия и Тронхайм в Норвегия получават второто и третото място в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“.

    Мария Габриел, еврокомисар по иновациите, заяви: „Впечатлена съм от забележителната работа на всички градове, достигнали до финалния етап на наградите iCapital. За мен е чест да изтъкна заслугите на тези градове, които са истински изпитателни платформи за иновациите. Те участват в съвместното създаване на инициативи „отдолу нагоре“ с цел постигане на по-устойчиво градско развитие.“

    Тези награди отличават дългосрочните усилия на градовете за създаване на среда, която дава възможност за разработването и прилагането на иновации. Градовете са разработили и внедрили новаторски концепции, като са въвели процеси, инструменти и модели на управление за постигане на отлични резултати. Те биха могли да послужат като убедителни примери за градовете в Европа и извън нея, които страдат от пандемията и ще трябва да започнат трансформация.

    Освен престижното признание победителят от категорията „Европейска столица на иновациите“ ще получи парична награда в размер на 1 милион евро, а двамата подгласници се награждават с по 100 000 евро всеки (с тази награда се отличават Дъблин и Малага).

    Победителят в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“ ще получи 500 000 евро, като всеки от двамата подгласници ще получи по 50 000 евро.

    Всяка година Европейският съюз отличава градовете с приобщаващи иновационни екосистеми, като присъжда наградата „iCapital“. С тази награда се отличават градски екосистеми, които свързват гражданите с публичния сектор, академичните среди и предприятията, за да могат резултатите успешно да доведат до подобряване на благосъстоянието на обществото, като същевременно се стимулират преломните иновации.

    Първото издание на конкурса се проведе през 2014. Сред победителите в миналото са Барселона (2014 г.), Амстердам (2016 г.), Париж (2017 г.), Атина (2018 г.), Нант (2019 г.) и Льовен (2020 г.). В допълнение към основната категория „Европейска столица на иновациите“, в която се конкурират градове с повече от 250 000 жители, тази година беше включена нова категория — „Европейски изгряващ иновативен град“, която е насочена към градове с население над 50 000 души и до 249 999 жители.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк