четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10839 прочитания

    Запознайте се с Виктор Колев, който учи изкуствения интелект да мисли логически

    18-годишният българин, който спечели първа награда от най-престижния конкурс за млади учени на ЕС, пред Economy.bg
    23 септември 2021, 16:18 a+ a- a

    България отбеляза най-доброто си представяне в най-престижния конкурс на ЕС за млади учени преди дни. Това стана възможно благодарение на постиженията на българските участници, които записаха имената си сред победителите в EUCYS. Сред тях беше и Виктор Колев, който грабна най-високия приз за проекта „Neural Abstract Reasoner” в областта на компютърните науки. Проектът му представя напредъка по отношение на развитието на абстрактно мислене и логически изводи чрез изкуствени невронни мрежи.
    Миналата година 18-годишният българин постигна забележителен успех в международната лятна школа за изследователска дейност към MIT. Работата му беше класирана сред 5-те най-добри писмени разработки и най-добрите 10 устни представяния. Като студент в Станфорд, Виктор ще продължи да работи по развитието на изкуствения интелект.

    Какво може и какво още не изкуственият интелект, как ще може да го конролираме в бъдеще  – тези и други въпроси коментирахме с Виктор Колев.

    Виктор, спечели първа награда от най-престижния научен конкурс на ЕС. За какво постижение беше отличен?
    Наградата ми беше предоставена във връзка с разработката, която представих на конкурса.

    Какъв проблем решава твоето откритие?
    Разработката ми се занимава с абстракцията и решаването на логически задачи с изкуствен интелект. За да можем да достигнем до изкуствен интелект, който може да взема решения, то тези решения трябва да бъдат прозрачни и разбираеми от нас, хората. „Мисълта“ на изкуствения интелект обаче трябва да е възможно най-близка до човешката. В моята разработка разглеждам как изкуственият интелект се справя с логически задачи, подобни на IQ тест, и дали може да прави причинно-следствени връзки или дали може да разбере абстрактни понятия като „обект“, „събитие“ или „действие“.

    Ако трябва да сравниш развитието на изкуствения с този на човешкия интелект, то на какъв етап от развитието си е AI в момента? Скорошно проучване например сравни „интелигентността“ на автономните автомобили с тази на 7-месечно бебе в полза на бебето.
    Към момента изкуствения интелект е „тесен“, което означава, че се справя далеч по-добре от хората, обаче в изключително конкретна задача, например разпознаването на видове дървета. Тези способности са лимитирани до един контекст, което e точно обратното на хората. В този ред на мисли още е рано да сравняваме изкуствения интелект с човешкия.

    Колко близо или далеч сме от системи с изкуствен интелект, които могат не само да се обучават, но и да разсъждават?
    Към момента сме доста далеч, но изкуственият интелект е една от най-бързоразвиващите се сфери, така че само времето ще покаже.

    Как ще можем да контролираме AI, ако един ден той изпревари човешкия интелект?
    Голям брой хора активно работят върху етиката на изкуствения интелект, как да го направим прозрачен и полезен за човечеството. Изкуственият интелект както всяка технология зависи от човека, който я използва, така че в крайна сметка всичко е в наши ръце.

    В свят, в който решенията се вземат във все по-голяма степен от алгоритми и властта се измества все повече от хората към изкуствения интелект, каква трябва да бъде нашата роля?
    Нашата роля е такава, каквато винаги е била – да бъдем добри хора. По време на индустриалната революция хората са си задавали същите въпроси, а все пак още не сме заменени от парен локомотив.

    Откъде идва интересът ти към изкуствения интелект?
    Изкуственият интелект комбинира математиката с компютърните науки, които са ми страст от много време. Също така това е сфера, в която иновациите са изключително бързи и това я прави интересна – творческия и приключеския дух към това да откриваме нови неща.

    Носител си вече на доста престижни международни награди. Учиш в Станфорд в момента. За какво още си мечтаеш?
    Наградите не са причината, поради които правим, това, което правим – принос към нещо по-голямо от нас, смисъл в дейността и живота ни. Не мечтая за награди, въпреки че те определено ми дават сигурност, че съм на правилния път.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка