петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6248 прочитания

  Гимназията на СофтУни стартира обучение по киберсигурност, анимация, видео и дигитални изкуства и електронна търговия

  Учениците могат да посещават и новата сграда на СофтУни в „Младост“, обяви пред Economy.bg съоснователят на СофтУни Светлин Наков
  21 октомври 2021, 11:12 a+ a- a

  Обучение по три нови специалности стартира от есента на 2022 в Частната професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“. Към списъка на трите основни специалности, които се изучават в момента – „Приложен програмист“, „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество“, се добавят и „Киберсигурност“, „Анимация, видео и дигитални изкуства “ и „Електронна търговия“. Освен в сградата на ЧПГДН „СофтУни Светлина” от есента на следващата година гимназистите ще могат да се обучават и в новата сграда на СофтУни в квартал „Младост“. 

  СофтУни Светлина е първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България. Тя отваря врати през 2018 като партньорство между СофтУни и ЧОУ Светлина. Преподаватели в гимназията са хора от ИТ индустрията, повечето от които са бивши студенти на СофтУни.  

  Как се развива гимназията до момента, как протича обучението и какви са плановете за новата учебна година? Вижте какво коментира пред Economy.bg съоснователят на СофтУни Светлин Наков.

  Колко деца се обучават в СофтУни Светлина към момента?

  Колко ученици се обучават в момента в СофтУни Светлина?
  Първата година приехме 62 деца, втората – 83, третата - 85, а четвъртата - 101. Това означава, че към днешна дата обучаваме над 300 деца. И много от тях вече имат успехи, печелят състезания, въпреки че все още са много малки – в 8., 9. и 10. клас.

  Вярвам, че учим тези деца на това, което бизнесът иска и им даваме професия. Чувайки какво казват компаниите за наши ученици, които са били на стаж при тях, мога да кажа, че те вече имат работа.

  Как протича обучението?

  Как протича обучението в гимназията?
  Обучението в гимназията е много практическо и пректно насочено. Учениците изучават професионални предмети още от 8. клас, изграждат добра база и теоретични знания, които в по-горните класове могат да приложат на практика. В периода 8., 9., 10. клас програмата е съобразена с учебния план на МОН, и вклчва около 30% часове по професия, докато в 11. и 12. клас те стават значително повече (около 70%). 

  В 11. и 12. клас учениците имат по 20 учебни часа програмиране, дизайн, дигитален бизнес (според професията). Благодаряние на знанията и уменията, които са натрупали в първите години от обучението си, голям част от тези часове преминават в работа по реални проекти и стажове. Освен по професионални направления, обучението в гимназията набляга на меките умения, ефективната комуникация и работата в екип – качества, които са високо ценени и търсени във всяка модерна организация. 

  Къда се намира СофтУни Светлина и какви са плановете занапред?

  Къде се намира гимназията?
  Гимназията се намира на в квартал Дружба, в модерна база, предлагаща много възможности. Плановете занапред са да отворим и базата на СофтУни в „Младост“ като отделна локация за учениците. Все още обмисляме детайлите и различните аспекти, но идеята е някои от етажите да се ползват от гимназистите, а другите – от студентите.

  От есента на 2022 предвиждаме и още три нови специалности – „Киберсигурност“, „Анимация, видео и дигитални изкуства“ и „Електронна търговия“. И съм много вдъхновен, че в новата сграда на СофтУни ще има учебен процес и ще я напълним с живот, защото покрай пандемията дълго време беше празна.

  Как ще се промени приемът с въвеждането на новите специалности?

  Ще увелечите ли приема?
  Да, смятаме в бъдеще да увеличим приема. Досега имахме 4 паралелки – 3 по трите специалности и една допълнителна паралелка за специалностите, към които има най-голям интерес. За момента това са програмирането и дизайнът. Паралелките са по 20 души и предходните години приемахме по средно 80 ученици. През следващата година, с новите 3 специалности, паралелките стават 6 и планираме да приемем общо 120 деца. Предвид новата ни локация в Младост и атрактивните ни нови специалности смятаме, че ще успеем. Така например в момента има огромно търсене на специалисти по киберсигурност и се очаква то да нараства. С новата ни специалност „Киберсигурност“ вярваме, че можем да предоставим обучение с много високо качество, защото работим с експерти от индустрията и вече преподаваме киберсигурност на изключително добро ниво в СофтУни. Натрупахме и опит в работата с различни възрасти, положихме много усилия, за да развием гимназията и вярвам, че предлагаме продукт с много високо качество в професионалното обучение, защото, завършвайки гимназия, излизаш с професия и работа.

  Как изготвяте учебното съдържание?

  Обучавате децата на знания и умения за работа в изключително динамична и бързопроменяща се сфера, каквато е ИТ. Как изготвяте учебното съдържание и какви са учителите?
   Ръководя екип от 6 души на пълен работен ден, които създават учебно съдържание специално за гимназията. Грубо казано, те пишат учебниците, защото такива липсват. Някой да е виждал учебник по киберсигурност? И то добър, с истинските неща от практиката към 2021, които са валидни? Ние създаваме учебното съдържание и подготвяме учителите. Есента предстои курс за подготовка на учители и не спираме да търсим нови преподаватели. Привличаме и хора от индустрията, но практиката показва, че е по-добре те да са я напуснали. Ние тръгнахме с мисията бизнесът да преподава и видяхме, че е по-добре човек, който е напуснал бизнеса, да преподава. Някой, който е бил в бизнеса, станал е учител и е посветен само на преподаването. Специално за ученическата възраст това работи по-добре. За големите е по-добре преподавател, който работи в бизнеса, защото е необходимо да отделя само 4 часа седмично и да има много актуален практически опит. Но при учителите става въпрос за много по-голяма ангажираност - около 20 часа седмично и много повече усилия, за да се натрупат и затвърдят знанията и уменията у учениците.

  Как подбирате учителите?

  Как привличате учители?
   Липсата на добре подготвени и мотивирани учители е голям проблем и той е повсеместен. Ако доскоро обясняваха, че заплащането е проблем, вече не е. Така например началната заплата на един учител в държавно училище в Монтана е 1260 лв. и достига 1500 лв., когато учителят поеме допълнителни извънкласни занимания. В София са по-високи, особено в частния сектор. Проблемът е, че хората не искат да се занимават с тази професия. Свързват я с неуредици, с държавна работа, с втори клас труд... Как ние подбираме учители? Първо, аз им казвам, че ми трябват помощници, не учители. Помощник – учителите са изключително важни за гимназията и са едно от нещата, които я отличават. От тях се изисква да помагат на децата със задачите в час и да следят работата да върви гладко. С течение на времето започват и да преподават определени теми, заместват основния учител и постепенно стават преподаватели. Правя това, защото хората или нямат смелост, или нямат желание, или не гледат на тази професия сериозно. И това е най-големият проблем в този бранш в България, не заплащането. Но с този подход и бидейки голям бранд, ние успяваме да намираме учители, „отглеждаме си ги“, обучаваме ги и вярвам, че предлагаме един образователен продукт с много високо качество, дори по-високо от самото СофтУни. Защото, ако ти се учи, за 5 години ти можеш да станеш факир в ИТ индустрията.

  Как протича практиката в гимназията?

  Какви възможности за практика имат гимназистите?
  Учениците ходят на много стажове. Ние сме назначили човек, който отговаря само за това. Работи с фирмите и урежда всичко, свързано със стажовете. Те могат да с продължителност от 2-3 седмици, да продължат цяло лято или до обяд ученикът да посещава училище, а следобед – да ходи на работа. Така например най-лесно протича стажът в специалност „Графичен дизайн“. Още в 8. клас те научават Фотошоп, а в 9. – Илюстратор, и вече могат да правят реклами, брошури, опаковки, Фейсбук банери и т.н. Имат голям избор от малки и по-големи фирми, в които могат да практикуват. Това, което не могат да правят все още на тази възраст, е да измислят цялостната дизайнерска концепция, бранд, лого... Това е работа, за която се изисква опит. Децата, които учат програмиране, правят сайтове, изучават езици за програмиране и участват в обучения за млади специалисти. В специалност „Дигитален бизнес“ стажовете са най-широкообхватни, на практика всичко, свързано с бизнеса. Може да е стаж в продажби, маркетинг или дигитални услуги. Ние вярваме в концепцията за учене чрез правене и че това трябва да става с участието на бизнеса. Защото ние целим да подготвяме кадри за бизнеса, а не просто да преподаваме. Това е голямата разлика. И вярвам, че го правим добре и ще продължаваме да го правим, преодолявайки всяка спънка, изпречила се на пътя ни. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 4 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 5 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 8 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 9 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство