събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3903 прочитания

    OpenFest 2021 на открито и свободен вход

    Повече за най-голямата българска конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, разказват Щеряна Шопова и Георги Пенков
    10 август 2021, 11:49 a+ a- a

    Щеряна Шопова и Георги Пенков

    На 14-15 август в Борисовата градина в София ще се проведе 19-о издание на OpenFest - най-голямата българска конференция, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания, а входът е свободен :)

    Свързахме се с Щеряна Шопова и Георги Пенков, за да ни разкажат повече за OpenFest 2021.

    Разкажете ни за OpenFest 2021 – кога и къде ще се проведе и с какви хора ще се радвате да се видите там?
    Георги Пенков: OpenFest ще види своето 19-о издание в Борисова градина, в пространството познато като Маймунарника. За мен лично това е много вълнуваща новина, защото едно събитие без граници ще опита нов формат, и вместо в зала, ще събере участници и слушатели на открито. От една страна предвид обстановката в момента това звучи повече от логично, но за мен вкарва и една радостна доза на разнообразие.
    На самото събитие ще се радвам преди всичко да се видя с всички онези невидими специалисти от ИТ бранша, с които се четем по разни чатове или обменяме писма. Казвам ИТ бранша като цяло, защото надали има някой, за когото темата за свободния софтуер, опън сорс и отворени данни да са чужди. А и в последните две години тази особена порода хора буквално се пръсна из страната и света, като мнозина приеха номадството като свой начин за справяне с работата от вкъщи. Така че може да се каже, че OpenFest е един своеобразен gathering – събор на знаещите.

    Щеряна Шопова работи в ИТ индустрията вече близо 20 години, като поема различни роли като разработване на вградени софтуерни приложения, поддържане на бекенд инфраструктурата за над 16 милиона потребители. Тя се присъединява към екипа за разработка на FreeBSD през 2006 и оттогава популяризира FreeBSD и софтуера с отворен код по различни начини, включително като ментор в няколко проекта на Google Summer of Code и съвместно организиране на местна конференция, посветена на софтуер и хардуер с отворен код в София. Запалена по технологиите с отворен код, тя развива специален интерес към RISC-V през последните няколко години.

    Кои са хората, които стоят зад OpenFest 2021?
    Щеряна Шопова : Доброволци и хора, които са близки до open source идеите и свободното споделяне на знания. Екипът на OpenFest не е константна величина, радваме се, че всяка година се включват нови лица, а през годините много от нас са си вземали почивка за година-две-три поради някакви причини – дали семейство, служебни ангажименти, или други интереси, които са били на преден план. Някои от нас са IT и медия специалисти с дългогодишен опит, други – студенти, ентусиасти, хора, които ръководят бизнеси, шарена компания, и въпреки това атмосферата в екипа е уникална.
    Г.П.: Една уникална черта на OpenFest е изключителната приемственост в редиците на организатори и доброволци. Формално зад събитието стои Фондация „Отворени Проекти“, но през годините в редиците на организаторите са били привествани навярно над сто човека. Истински пример за съвместна работа и включеност, която до някаква степен се дължи и на характера на Васил Колев, който е в някакъв смисъл доайен и основател на събитието. По моему това умение да се привличат хора и да се дава поле за изява на техните умения е намерило продължение и в събитието и през годините мнозина са допринесли за успешните издания. Пълният списък на хората, които застават зад фондацията е на адрес https://openprojectsfoundation.org, но тук е редно все пак да бъдат споменати и някои от отявлените радетелите на фестивала през годините като Яна Петрова, Мариян Маринов и Йовко Ламбрев. В този ред на мисли - моето участие до сега е било като на лектор и помагач, за първи път през тази години поемам и редица отговорности свързани с организационна дейност.

    Георги Пенков добива от рано опит с ИТ проекти още в предното хилядолетие, а после и с 1000+ часа като преподавател по 6-7 дисциплини, някои авторски, в бакалавърските програми на ФМИ. Текущите му интереси са в областта на големите данни, ГИС системи, архитектура на модели, целенасочена и ефективна работа. Запален сноубордист и плувец. Жури в няколко хакатона, участник в конференции с теми, вариращи от чисто технологични, до такива с почти философска насоченост. Познат като преподавател по Perl, ES6, C++, Бази Данни и СДП. Работил е на чело на звено за разработка с няколко екипа, и още като бизнес аналитик, организатор на събития и журналист. Понастоящем софтуерен архитект и консултант системни интеграции и модели на данни.

    Кои са темите и лекторите, които сте включили тази година в програмата?
    Щ.Ш.: Освен че сме се постарали да изберем теми, които са важни за IT професионалистите, включихме и такива, които според нас са важни за цялото общество – например как е създадена и как работи платформата tibroish.bg за паралелно преброяване на изборни резултати, описание на продукт за визуализация на ЕКГ диаграми, свободно ИТ съдържание и други. Естествено и традиционно стриктно техническите лекции са на ниво – обработка на големи данни, инструменти за компресия, производителност, операционни системи и т.н.
    Г.П.: С течение на времето OpenFest се превърна в сцена за изява на лектори от различни области, така че това със сигурност не са само „компютърджии“. В потока от лекции има направеления – образование, активизъм, социална среда и, разбира се, технологии. И тази година ще има участия и в четирите теми, разбира се с акцент върху взаимодействието на обществото с дигиталния свят и ИТ.

    Ще ни споделите ли как селектирахте темите за събитието?
    Щ.Ш.: По принцип каним всеки, който има интересна тема, за която иска да ни разкаже, да прати предложение за лекция през форма в уебсайта на събитието. В последствие независим програмен комитет, съставен от ИТ специалисти, оценява получените предложенията за лекции и подбира най-интересните и актуални спрямо това колко дни/потока/лекционни слота има налични. Подборът на теми се случва по този начин още от първите издания на събитието и това ни гарантира балансирана програма с интересно и качествено съдържание.

    Освен че конференцията ще е на открито, какво е новото тази година?
    Щ.Ш.: Спрямо 2020 година – това че, ще е на живо. Спрямо предишни години – за първи път се събираме лятото, а не както е традиция през първия уикенд на ноември месец. Също така форматът на открито наложи да редуцираме броя лекции, и вместо традиционните три паралелни потока от лекции, ще имаме само един. Чуждестранните гост-лектори, които сме поканили тази година, нямат възможност да участват с лекции на живо, така че видео екипът ще трябва да се справи и с излъчването на лекции, при които лектор се свързва чрез видео конферентна връзка. Успяхме обаче да запазим част от активностите, с които посетителите ни са свикнали – ще има отново работилница по запояване, част от спонсорите, които ни подкрепят, ще присъстват със спонсорски щандове, ще има отново игри с различни награди за посетителите.
    Г.П.: Новото са мястото и форматът – за първи път докато вървят представянията посетителите ще могат да си вземат по едно студено сокче (така де :) ) и да слушат. Безспорно е и по-достъпно за родители с деца. Относно темите – с всяка следваща година има една възходяща тенденция в качеството и подбора на лекциите. Събитието има все по-сериозна заявка за актуалност на изнесените теми, а сред лекторите се открояват имената на ветерани от академичните среди, технологични компании, граждански активисти.

    Колко човека очаквате?
    Щ.Ш.: Традиционно събитието е със свободен вход, никога не се е изисквало регистрация и за броя посетители съдим по уникалните устройства, засечени в безжичната мрежа по време на събитието, както и по гривничките, които раздаваме на рецепцията. Последните години в Тех Парка сме събирали над 2000 посетители за двата дни на феста, тази година планираме за около 500 души за всеки един от двата дни. Г.П.: Трудно е да се предвиди кой е в София в разгара на лятото, но не е изключено OpenFest да е едно от малкото събития с технологична насоченост и конференции, които изобщо според мен ще успеят да се случат на живо през 2021, така че просто заповядайте да се видим, защото никой не може да предскаже точно кога ще се затвори всичко отново.

    Това е 19-о издание на OpenFest. Увеличава ли се интересът на ИТ общността към опън сорс темите?
    Г.П.: Може да се каже, че темата за отворения код, отвореното съдържание, споделената работа е по-актуална от всякога. Също така и разбиранията за свободен софтуер се промениха от появата на това понятие преди повече от 30 години. От нещо като десет години говорим все по-усилено за отворени данни и затова тази година ще се радваме на участие от страна на Държавната Агенция по Електронно Управление, които ще ни разкажат как се случват процесите по отваряне на данни, създадени с пари на данъкоплатци. Всъщност, не само е нормално да се увеличава интересът към open source темите, а е нормално и съвсем смислено да го увеличаваме и да подобряваме разбиранията на хората около нас по тези въпроси. В този смисъл OpenFest е водещото събитие у нас, на което съвсем естествено да бъдат обсъждани тези теми. Може да се каже, че конкретно към OpenFest като конференция в последните десет години има стабилен интерес. Поради своя наистина отворен характер, събитието сякаш се радва на одобрение и е разпознато от представителите на различни гилдии – вкл. компании и лица, които не произвеждат open source продукти, но биха желали да правят това в бъдеще или имат продукти, създадени въз основата на open source.

    OpenFest се провежда за първи път през 2003. За това време според вас какво се промени в България относно разбирането, възможностите и използването на софтуер с отворен код?
    Щ.Ш.: Компаниите, и не само малките и средни бизнеси, а и големи корпорации като Cisco, HP и Red Hat, които предлагат продукти, изградени с помощта на софтуер с отворен код, стават все повече и по-успешни, и не само в България. Предимствата, които дава софтуерът с отворен код като иновации, високо качество на продуктите, гъвкавост и възможност за бързо напасване спрямо специфичните нужди на бизнесите, отлична документация, не по-малко важно – общност от хора и специалисти, които подкрепят проектите с тестове, съвети и решения на текущи проблеми чрез форуми и чат стаи например, трудно се намират в еквиваленти комерсиални решения, без да изискват сериозни инвестиция на парични средства и време. Хората може би осъзнаха, че софтуер с отворен код е различно от безплатен софтуер и бизнес моделът, поне отчасти, започна да се променя от продажба на затворен софтуер като черна кутия, към предлагане на консултантски услуги за изграждане на нови решения със съществуващите продукти, поддръжка на инфраструктура, облачни варианти на продуктите с отворен код. Самите ИТ специалисти предпочитат да се доверят на решения, чийто код могат да видят и оценят сами, това е особено важно, когато говорим за решения в сферата на киберсигурността.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство