четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3297 прочитания

    Дъждовните гори на Амазония вече произвеждат въглероден двуокис

    Заради обезлесяването и пожарите амазонската джунгла вече не помага за намаляване на парниковите емисии, показва ново проучване
    15 юли 2021, 12:17 a+ a- a

    Дъждовните гори на Амазонка сега отделят повече въглероден диоксид, отколкото са в състояние да поемат, потвърдиха учени за първи път, съобщи The Guardian.

    Емисиите възлизат на милиард тона въглероден диоксид годишно, според проучване. Гигантската гора преди това е била „канал“ за въглерод, поглъщаща емисиите, движещи климатичната криза, но сега причинява нейното ускоряване, казват изследователите.

    Изследването, публикувано в списание Nature, включва вземане на 600 вертикални профила на CO2 и въглероден окис, който се произвежда от пожарите, на четири обекта в бразилската Амазонка от 2010 до 2018 г. Установено е, че пожарите произвеждат около 1,5 млрд. тона CO2 на година, като растежът на горите е премахнал 0,5 млрд. тона. Останалите 1 млрд. тона в атмосферата са еквивалент на годишните емисии на Япония, петият по големина замърсител в света.

    По-голямата част от емисиите са причинени от пожари, като много от тях са умишлени с цел освобождаване на земя за производство на говеждо и соя. Но дори и без пожари, по-високите температури и сушите означават, че югоизточната част на Амазонка се е превърнала в източник на CO2, а не в „канал“, който да го поглъща.

    Отглеждането на дървета и растения е поело около една четвърт от всички емисии на изкопаеми горива от 1960 г. насам, като Амазонка играе основна роля като най-голямата тропическа гора. Загубата на способността на амазонската джунгла да улавя CO2 е категорично предупреждение, че намаляването на емисиите от изкопаеми горива е по-спешно от всякога, казаха учени, цитирани от изданието.

    Изследването използва малки региони за измерване на нивата на CO2 до 4500 м над гората през последното десетилетие, показвайки как се променя цялата Амазонка. Предишни проучвания, показващи, че Амазонка се превръща в източник на CO2, се основават на сателитни данни, които могат да бъдат затруднени от облачната покривка или земните измервания на дървета, които могат да обхванат само малка част от обширния регион.

    Учените казаха, че откритието, че част от Амазонка излъчва въглерод дори без пожари, е особено тревожно. Те обясниха, че това най-вероятно е резултат от обезлесяването и пожарите всяка година. Дърветата произвеждат голяма част от дъжда в региона, така че по-малко дървета означават по-тежки суши и горещи вълни и повече загинали дървета и пожари.

    Правителството на президента на Бразилия Жаир Болсоняро беше критикувано жестоко за насърчаване на по-голямо обезлесяване, което достигна 12-годишен връх, докато пожарите достигнаха най-високото си ниво през юни от 2007 г. насам, припомня изданието.

    Лучана Гати от Националния институт за космически изследвания в Бразилия и ръководител на изследването каза: „Първата много лоша новина е, че изгарянето на гори произвежда около три пъти повече CO2, отколкото гората поглъща. Втората лоша новина е, че местата, където обезлесяването е 30% или повече, показват емисии на въглерод 10 пъти по-високи от тези, където обезлесяването е под 20%.“

    По-малко дървета означават по-малко дъжд и по-високи температури, което прави сухия сезон още по-лош за останалата гора, каза тя: „Имаме много отрицателна верига, която прави гората по-податлива на неконтролирани пожари.“

    Голяма част от дървесината, говеждото и соята от Амазонка се изнасят от Бразилия. „Имаме нужда от глобално споразумение, за да спасим Амазонка“, каза Гати. Някои европейски държави заявиха, че ще блокират търговско споразумение на ЕС с Бразилия и други страни, освен ако Болсоняро не се съгласи да направи повече за справяне с амазонските разрушения.

    Публикувано през април сателитно проучване установява, че през последното десетилетие бразилската Амазонка е изпуснала в атмосферата близо 20% повече въглероден диоксид, отколкото е поела. Изследвания, които проследяват 300 000 дървета за 30 години, публикувани през 2020 г., показват, че тропическите гори отнемат по-малко CO2 от преди.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк