петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1560 прочитания

    Смесването на различни ваксини дава резултати

    Някои комбинации дават по-добри резултати от други, показва ново проучване
    06 юли 2021, 10:28 a+ a- a

    Хората, получили една доза от ваксината на AstraZeneca/Oxford, следвана 4 седмици по-късно от доза на Pfizer/BioNTech са получили силен имунен отговор – по-висок от получилите 2 дози AstraZeneca/Oxford и сравним с тези, получили 2 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това показват данните от ново проучване, което все още не е публикувано в научно списание, отбелязва MIT Technology Review.

    Резултатите са добра новина за държавите, в които вече се прилага смесване на ваксини. Така например в Испания хората под 60-годишна възраст, които са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca/Oxford, получават за втора доза тази на Pfizer поради опасения от редки случаи на кръвни съсиреци, свързани с първата ваксина. Данните също така ще осигурят необходимата гъвкавост в държавите, в които доставките на ваксини не са постоянни.

    Според Матю Снейп, педиатър в Университета Оксфорд и главен изследовател в новото проучване, всяка от тези схеми за прилагане на ваксини може да бъде приложена и се очаква да е ефективна. Според него обаче, смесването на ваксини не е за предпочитане пред оригиналните схеми на прилагане, които са тествани в големи клинични проучвания 3 фаза. „Смятам, че по подразбиране трябва да се придържаме към режимите за ваксиниране, за които знаем със сигурност, че работят чрез директни доказателства“, добавя той.

    Данните са част от проучването Com-CoV, което включва над 800 души на възраст над 50 години. Те са разделени в 4 групи – 2 от тях получават ваксини от една и съща марка, а другите 2 – смесен режим. Проучването е създадено да тества дали хората получили смесени ваксини ще се справят по-зле от тези, получили една и съща и за двете дози. Com-Cov няма за цел да провери дали участниците са предпазени от Covid-19, а да оцени как различните режими на ваксиниране се отразяват на антителата и Т-клетките.

    Проучване, проведено през месец май показа, че смесването на тези две ваксини е безопасно, макар че води до повече странични ефекти. В текущото изследване учените предоставят данни за 463 души, които са получили две дози ваксина в рамките на 4 седмици. Тества се и интервал от 12 седмици между двете инжекции. Всички тествани режими на имунизация изглежда предизвикват силен имунен отговор. 

    Комбинираният режим показва по-силна имунна реакция в сравнение с хората, получили две дози от AstraZeneca. Смесената група има 9 пъти повече антитела от тази, получила само AstraZeneca. Двойна доза Pfizer обаче дава най-висок брой антитела в сравнение с всички останали комбинации, включително първа доза Pfizer и втора AstraZeneca.

    Данните показват, че две дози AstraZeneca дават най-малък брой антитела. Снейп обаче уточнява, че проучването е тествало двете дози в период от 4 седмици една от друга, а обикновено те се слагат между 8 и 12 седмици една от друга. В ново проучване, което все още не е публикувано в научно издание, става ясно, че отстояние от 45 седмици между двете дози дава най-висок брой антитела при тази ваксина. Това може да е причината стандартния режим на AstraZeneca да дава най-слаб имунен отговор.

    Екипът се надява да представи данни за групите, които са получили дозите си в рамките на 12 седмици една от друга следващия месец. Те ще оценят и продължителността на имунния отговор, както и комбинациите, включващи други две ваксини – Moderna и Novavax. Тези данни биха помогнали на здравните власти да преценят коя ваксина може да се предложи като бустерна доза, ако такава е необходима. „На база видяното до тук може да се предположи, че прехвърляне към РНК ваксина може да има ползи по отношение на антителата“, казва Снейп.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство