събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5587 прочитания

    Отопление с утайка от кафе предлагат ученици от Русе

    КафЕко, които спечелиха отличието „Най-добра учебна компания“ в България за 2021, разказват повече за идеята си
    22 юни 2021, 13:59 a+ a- a

    КафЕко спечели отличието „Най-добра учебна компания“ в България за в 13-ото издание на форума „Изгряващи звезди 2021“ на JA Bulgaria. Това е най-голямото младежко стартъп събитие в България и в рамките на учебната година е завършек на програмата „Учебна компания 2020-2021“, която тази година привлече над 1000 ученици от 80 гимназии от цялата страна. До полуфинал достигнаха 57 отбора, като 17 от тях преминаха напред към финалите на „Изгряващи звезди“ 2021.

    КафеЕко, Вие спечелихте отлиието Най-добра учебна компания за 2021. Разкажете ни за Вашата компания и идеята на КафЕко.
    Компания КафЕко е създадена от 4 ученички, 11. клас, от Математическа гимназия “Баба Тонка”, град Русе. Това са Александра Василева, Бояна Карапасева, Миряна Иванова и Ния Неделчева. Те поставиха началото на един нов вид отопление, което е изцяло еко и съобразено с природата.

    Как се роди идеята за Вашия продукт?
    Идеята се роди на иновационен лагер, организиран от Математическата гимназия преди една година и половина. Идеята първоначално беше да направим екологично отопление. Кафето дойде като предложение поради факта, че това е една от основните напитки, които се пият в България ежедневно. След тестове и проби стигнахме до перфектното съотношение на съставките- а именно утайка от кафе и пилки (остатъчен продукт от обработката на чиста дървесина). Преминахме през редица съставки, докато успеем да постигнем наистина най-доброто според нас съотношение на качество и цена.

    На какъв етап от реализацията сте?
    В момента вече знаем какво е точното съотношение на съставките в едно трупче. Сега разработваме и финалния продукт, който ще е с размери 9х9х20 см с цилиндрична дупка по средата, за да влиза повече кислород, гори по-ефективно. Съвсем скоро ще получим и сертификат за калоричността на продукта и вредните емисии, които се отделят при горене. На този етап сме ги изчислили литературно от химични доклади – КафЕко трупчето е 18 % по-калорично от дървесината и при горене се отделят почти два пъти по-малко вредни емисии във въздуха.

    Кои бяха най-големите предизвикателства и как се справихте с тях?
    Най-голямото предизвикателство беше да намерим пресформа, с която да създадем трупчето. Направихме прототипи, които бяха неудовлетворително малки за краен продукт. Благодарение на фирма “Спарки”, които ни дариха пресформичка, и на Факултета по хидравлика на Русенския университет, които ни предоставиха достъп до хидравличната им преса, изработихме трупче с диаметър 35 мм и маса 6 грама. Успяхме да се справим с това предизвикателство чрез неуморно търсене на стругар, който да изработи пресформата – за наше щастие, успяхме да открием човек, който прие идеята ни с широки обятия и в момента изработва пресформа, която да направи нашето трупче 1 кг.

    С кой преподавател работихте и с какво Ви беше най-полезна помощта му?
    Нашата най-голямата подкрепа през месеците, през които развивахме проекта, беше Нели Тихомирова – преподавател по информационни технологии и предприемачество в МГ. Тя ни насърчаваше всеки ден да работим усилено, за да постигнем нашите цели и мечти. Нейният опит ни научи на много важни неща за една успешна компания и най-вече на това, че не трябва да се отказваме, когато срещнем трудности.

    Имате ли продажби?
    За момента нямаме продажби, тъй като не е толкова лесно да се създаде продукт в толкова кратък срок от време, но направихме проучване между наши близки и приятели и хора, отопляващи се на твърди гориво, дали са склонни да променят материала, с който се топлят. За наша радост, повечето от тях биха купували и използвали нашия продукт, тъй като знаят, че по този начин ще бъдат екосъобразни и ще помогнат на една развиваща се компания. Надяваме се, че съвсем скоро ще започнем и да продаваме.

    Кои са Вашите основни конкуренти и с какво считате, че сте по-добри от тях?
    Нашите основни конкуренти са снабдителите на твърди горива. Този бизнес е вече наложен на пазара от години и би било трудно в кратък срок от време да изместим целия такъв пазар. Ние сме по-добри от тях със следните факти: нашия продукт е еко –съставен е изцяло от остатъчни материали; вредните емисии са по-малко и не замърсяват толкова въздуха в сравнение с дървесината и въглищата; нашият продукт е и по-калоричен, тоест топлината е по-силна и би топлил повече. Целта ни е не да заменим напълно този пазар, а стъпка по стъпка да започнем да променяме мисленето на хората и да осъзнаят, че природата е нашият живот и трябва да се грижим за нея.

    Какъв потенциал виждате за Вашия продукт?
    Смятаме, че имаме реална възможност нашият бизнес да бъде успешен, тъй като това е нещо ново на българския пазар и повечето хора ще приемат идеята с широка усмивка. А и сега много хора се опитват да са еко и да помагат на природата за бъдещите поколения. Ние разрешаваме няколко основни проблема – изсичането на дърветата и излъчването на голяма част вредни емисии във въздуха при горене.

    Какви са следващите стъпки пред Вас?
    Нашите планове са да получим сертификат за продукта – че той отговаря на критериите и може да се използва безопасно за отопление. Ще започнем производство и ще направим патент, след това ще се опитаме да се наложим на пазара. Имаме още една година заедно в Русе и се надяваме за тази една година да имаме продажби и да сме сложили началото на един устойчив бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство