петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8730 прочитания

    Пускат суперкомпютъра в София на 1 юли

    Вече има заявки към него от различни компании от и извън Европа, сформират екип от 10-12 души, който ще отговаря за функционирането му – Ярослав Войтех, ръководител на Atos HPC & Big Data, Чехия, пред Economy.bg
    17 юни 2021, 15:58 a+ a- a

    Ярослав Войтех и екипът му отговарят за доставката и имплементацията на българския петаскейл суперкомпютър, след като Atos беше избранa да достави машината от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ в края на 2020.
    Atos е глобален лидер в дигиталната трансформация със 105 000 служители и годишни приходи от над 11 милиарда евро. Групата предлага цялостни решения за всички индустрии в 71 страни.
    В България Atos се представлява от две дружества с над 1200 служители в София, а двете направления, в които работят, са: споделени услуги в рамките на групата на Atos и IT решения за корпоративни клиенти.
    Екипът на Глобалния център за споделени услуги на Аtos (Atos IT Solutions and Services) управлява над 20+ бизнес функции и 1000+ вътрешни процеса в сферата на счетоводство, контрол, управление на финанси, и доставки на 8 езика. През последната година експертизата на компанията в България се разширява, като към тези услуги биват добавени и управлението на някои от най-ключовите глобални HR процеси на Atos. Центърът разполага и с екип, който доставя услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света.
    Другото звено на Atos в България, Atos Bulgaria Competency Center, е един от водещите европейски IT интегратори. В портфолиото му влизат клиенти като "Кока-Кола Хеленик" (с обхват от 28 страни), Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.
    И двете компании са сред водещите работодатели в България.

    Ярослав Войтех e завършил Техническия университет в Прага. Започва работа в компютърната компания Bull през 2003 и след като Atos придобива фирмата около 10 години по-късно, той оглавява звеното Big Data & Security за Чехия и Словакия. От 2018 ръководи HPC & Big Data отдела на Atos в Чехия.

    За да разберем повече за потенциала на българския компютър, как бизнесът и научните среди у нас могат да се възползват от него, колко голям ще бъде екипът му и от какви специалисти ще бъде съставен той, Economy.bg разговоря с Ярослав Войтех от Atos.

    Г-н Войтех, остава ли 1 юли като дата, на която се очаква да заработи българският суперкомпютър?
    Да, това са и нашите амбиции. На 1 юли 2021 Atos, като доставчик на оборудването, следва да предаде на "София Тех Парк" машината. А това е доста сложен процес, тъй като говорим за огромна система. Нямаме съмнение, че всичко ще бъде изпълнено в срок и се надяваме, че от юли суперкомпютърът ще започне своята дейност, като работата по първите му задачи се очаква да стартира през есента.
    Сред останалите ни спешни задачи беше и участието ни в световната класация на суперкомпютрите ТОП 500. Вече успешно подадохме кандидатурата на Discoverer и това е изключително важна стъпка за нас и екипа на "София Тех Парк". В тази класация 31 oт суперкомпютрите са дело на Atos. Надяваме се Discoverer да стане 32-ият суперкомпютър в ТОП 500, доставен от нас. Компанията ни e лидер в производството и внедряването на високопроизводителни компютри и тези цифри го потвърждават.

    Какво ще означава за България да има такава мощна машина на своя територия?
    Проектът ще даде невероятно предимство на България, като вярваме, че ще я направи още по-атрактивно място за живот и работа. Тъй като това е съвместен проект с Европейския съюз, част от ресурсите на компютъра ще бъдат използвани за решаване на задачи от цяла Европа, които са свързани в общата система на евро суперкомпютрите EuroHPC JU. Към компютъра ще има много голям интерес както от научните среди, така и от бизнеса в Европа, а това, от своя страна, ще превърне България в един от лидерите във високите технологии в региона.
    Една от основните задачи на суперкомпютъра ще е да подпомага развитието на редица научни проекти. Вярваме, че така европейската и българската научна общност в частност ще получат нов тласък през следващите години. Благодарение на това българските учени ще имат достъп до нови открития, ноу-хау и ще могат да споделят опит с други свои колеги.
    Отделно от това, суперкомпютърът е огромен ресурс, който ще насочи много бизнеси към България. Не на последно място, достъпът то такава машина и технология ще помогне да бъдат обучени и преквалифицирани редица български експерти в тази област. Това, което отличава българския суперкомпютър от останалите, е мощната му архитектура - BullSequana XH2000 от Atos.
    Благодарение на нея машината е едновременно гъвкава, мощна и енергийно ефективна. Българският екип ще може да контролира консумацията на енергия и да намали разходите си, като същевременно използва изключително мощни процесори. Освен в България суперкомпютър, базиран на BullSequana от Atos, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC JU, и това са Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

    Каква е основната цел на суперкомютъра?
    Българският суперкомпютър може да извършва 4,4 милиона милиарда (петафлопс) операции в секунда. С тези параметри машината ще решава изключително комплексни задачи. Това е световна върхова технология, която е не само изключително бърза и мощна, но и енергийно ефективна.
    Колегите от "София Тех Парк" ще могат да помагат не само на учените, но и на индустрията. В дейта центъра в София ще се моделират обекти и ще се правят симулации за сектори като здравеопазване, енергетика, земеделие и т.н.
    Хипотетично бихме могли да кажем, че ако имахме суперкомпютъра една година по-рано, най-вероятно той щеше да бъде включен в битката с Covid-19, за да може да се ускори процесът за създаване на ваксини и т.н.
    Може да дадем и още примери. Със суперкомпютъра могат да се правят тестове на сгради при земетресение, да се създават цифрови двойници на автономни коли, дори и на Земята или органи в човешкото тяло, да се изготвят прогнози за времето, както и да се създават нови лекарства. Употребата на Discoverer e почти неограничена.

    Има ли вече интерес от бизнеса у нас за използването му? За решение на какъв тип задачи се обръщат фирмите най-често?
    Има заявки и екипът на "София Тех Парк" води преговори с различни компании, както в Европа, така и извън континента, но е рано да се коментират конкретни проекти. Има интерес и от научните среди, като сред тях са задачи, свързани с молекулярна биология, механика на флуиди, статистически анализ, структурни деформации при земетръсни въздействия, проектиране на конструкции по метода на крайните елементи, квантово-химични модели на сложни вериги от молекули, фотоника, физика на елементарните частици, анализ на качеството на околната среда, прогнозиране на бедствия и други.

    Какъв всъщност е пътят, ако дадена фирма иска да отправи заявка за решаване на конкретен проблем? Към кого трябва да се обърне и колко ще й струва?
    Фирмите следва да се обръщат към екипа на Discoverer, за да се обсъди типът на проблема, който трябва да се реши от суперкомпютъра в контекста на това, колко изчислителни ресурси и какво време са необходими за неговото решаване. Важен въпрос е и дали компанията може сама да подготви задачата за пускане на суперкомпютъра, или има нужда от помощта от екипа на Discoverer. Всички тези фактори ще бъдат взети под внимание при определяне на крайната цена, която ще бъде формирана на пазарни принципи и конкурентна на цените, предлагани от други подобни суперкомпютри в Европа и света. Важно е да отбележим, че броят на софтуерните приложения за Discoverer ще се променя в зависимост от нуждите на потребителите, като основните пакети с отворен код за високопроизводителни изчисления ще бъдат налични.

    На Atos е поверено и обучението на екипа на HPC. Колко голям е този екип и от какви специалисти е съставен? Търсите ли още хора за него?
    Въпреки че проектът по доставката и имплементацията се ръководи от екипа ни в Чехия, в България Atos има отлични специалисти в областта на advanced analytics и cyber security. Те също биха споделили опита и знанията си, за да подпомогнат работата на суперкомпютъра. Работим изключително добре със "София Тех Парк" и се надяваме да имаме още реализирани проекти заедно. Иначе в момента екипът на Discoverer е в процес на сформиране, като в него ще има хора, които ще бъдат отговорни за администрирането на суперкомпютъра и системния софтуер, както и специалисти, които ще отговарят за поддръжката на приложните софтуерни пакети. Когато бъде напълно сформиран, екипът ще бъде съставен от около 10-12 души, необходими за оптималното функциониране и ползване на суперкомпютъра.

    Как виждате бъдещето на суперкомпютъра у нас? Какъв е потенциалът му?
    Потенциалът е огромен и зависи как ще бъде управляван този ресурс. Това несъмнено ще подпомогне европейската икономика, както и научно – технологичният прогрес като цяло. Суперкомпютърът ще бъде в основата на огромни иновативни проекти за борба с проблеми в медицицата, екологията, метеорологията, градоустройството, автомобилната индустрия и т.н. Друго важно приложение на суперкомпютъра е използването му за разработка на нови софтуерни пакети за него, както и за обучението на бъдещи кадри в областта на високопроизводителните компютърни изчисления.
    Любопитни сме да видим приложението на компютъра в близките години, особено за сфери, които до този момент не са могли да се развият толкова бързо без тази технология. Също така смятаме, че технологията ще става все по-достъпна както за големи компании, така и за малки и средни предприятия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 23 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България