събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1494 прочитания

    Много компани се присъединяват към облака без да знаят защо

    Използването на облачни услуги без разбиране на ИТ нуждите не е най-правилната стратегия, казва Джо Багли, главен технически директор за регион EMEA във VMware
    14 юни 2021, 11:57 a+ a- a

    Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за регион EMEA във VMware

    Обмисляте облачните услуги? Помислете отново, съветва Джо Багли, вицепрезидент и главен технически директор за регион EMEA във VMware. В обширен анализ той обяснява какво е важно да имаме предвид, ако решим да се приъсединм към „клуба на компаниите в облака“, и какво е бъдещето на облачните технологии.

    Облакът съществува като концепция повече от десетилетие, но за много организации облачните технологии днес се превръщат в основна платформа, чрез която бизнесът доставя своите услуги и оптимизира работния процес за служителите си. Много от компаниите често се присъединяват към „клуба на компаниите в облака“, без да знаят защо. Единствената им цел е да „бъдат в облака“. Проблемът е, че облачните решения са много по-комплексни, отколкото първоначално се смяташе. Това не е само пространство, където „се съхраняват и управляват нещата“, а изцяло нов свят на възможности.

    Облакът не предполага повтаряне на същите грешки при по-нисък разход , а взимане на поука, надграждане и подобрение.

    Факт е, че почти всички закъсняват с интеграцията на облачните технологии и не разбират изцяло техния потенциал. В ЕС само една трета от бизнес организациите са се присъединили към компаниите, използващи облачни услуги. Като се има предвид „земетръсното ускорение“ на дигиталната икономика през 2020 г., неизбежно е този процент да се промени. Бизнесът се опитва да създаде нови модели, базирани на приложения. Целта е да се разшири пазарният дял и да се изградят по-силни взаимоотношения с клиентите. Облакът играе важна роля за този успех, позволявайки на правилните приложения да работят в правилната среда, за да доставят най-подходящото преживяване. Това е пътят, към който се движи светът: дигитално трансформираните организации се очаква да допринесат за повече от половината от световния БВП до 2023 г., което възлиза на 53,3 трилиона долара.

    Използването на облачни решения и услуги без разбиране на ИТ нуждите и най-важното – как биха допринесли за вашите бизнес резултати, вероятно не е най-правилната стратегия.

    Просто желанието да се присъедините към „клуба на компаниите, ползващи облачни услуги“ не е правилната отправна точка. Без знание какво може да направят за бизнеса, облачните услуги никога няма да изпълнят точното си предназначение, а просто ще бъдат място за повтаряне на грешки по различен начин.

    Ако обмисляте да „отидете в облака“, помислете отново.

    От фокус върху облака към приоритизиране на приложенията 

    Бизнесите трябва да прогнозират бъдещи проблеми. Те трябва да разберат как ще изглежда дигиталния пейзаж и приложенията след три до пет години и да вземат съответните решения. Ежегодно обемът на данни в световен мащаб се увеличава, а прогнозите са, че той ще бъде удвоен през следващите 3 години. И все повече ще пребивава навсякъде, освен в традиционния дейта център.

    Това ще окаже голямо влияние върху начина, по който компаниите се ангажират с клиентите си и от своя страна, как приложенията улесняват тези взаимодействия. Ето защо прибързването с облачните решения би могло да попречи на ефективната работа на критично важните за бизнеса приложения, които трябва да използват разпределени данни в бъдеще. Например приложение, което сега върши чудесна работа, в дългосрочна перспектива ще е необходимо да се адаптира, както и средата, в която то се хоства .

    Съответно приложение, което се използва само защото е „в облака “, може да не отговори на очакванията. Затова правилната стратегически посока е фокусът да бъде първо върху приложението, а после върху облака.

    Другото предизвикателство e, че прибягвайки към облачните услуги, много организации все още премахват своята остаряла инфраструктура, която вероятно са държали по-дълго от колкото е трябвало, защото този процес е времеeмък и изисква много ресурси.

    Нарастващите разходи, както и мисленето първо за облачни технологии и после за приложенията, които трябва да ги използват – всичко това създава реален риск от повтаряне на същите грешки, този път в облачна среда.

    В крайна сметка, най-големият проблем е, че няма универсално решение. Когато говорим за облачни технологии, всъщност говорим за разнообразие от решения – от компании, които изпълняват приложенията в собствен център за база данни, през софтуер под формата на услуги (SaaS) като Salesforce и Workday, през компонентни приложения като комуникации, до публичните облаци на Google и Amazon и чак до децентрализирани периферни облачни услуги. Съществуват дори специфични за всяка индустрия облачни услуги – подобен пример е финансовият сектор, който разработва финтех облак, с всички необходими мерки за регулация и сигурност. Много главни информационни директори очакват броят на използваните от тях облачни технологии – частни, публични и периферни средни, да се увеличи с 53% в рамките на следващите три години. Това развитие води със себе си и допълнително усложнение. Според проучване на VMware, 63% от компаниите приемат несъответствията в облачните технологии като едно от най-големите предизвикателства.

    Бизнес фокус – всяко приложение във всеки облак

    Ето защо е толкова важно да се разбере какво облакът ще допринесе за бизнеса и по-конкретно как той може да използва облачни услуги за разработване, модернизиране и внедряване на приложения възможно най-бързо и сигурно. Представете си какво може да постигне бизнесът, ако няма значение в кой облак са приложенията, защото те могат да използват същите инструменти, за да управляват всичко?

    Най-напред е необходимо планиране на портфолио от приложения. Това включва разглеждане на всяко приложение и изготвяне на план за развитие за него – дали то ще остане? Преработвате ли го локално или в облака? Мигрирате ли го в облака? Отказвате ли се от него в полза на SaaS? Не планирайте въз основа на това къде се намира приложението или на какво работи. Планирайте на база какво прави приложението сега и какво искате да прави в бъдеще.

    Защо? Защото именно приложението е истинското злато в дигиталната икономика. Замислете се как броят на приложенията се е увеличил шест пъти през последните години и до 2024 г. ще бъдат разработени повече от 750 милиона приложения. По този начин облакът е платформа за разработчици, защита и активиращ механизъм – основата, както за модернизация, така и за разработване на приложения от следващо поколение. Като осигурят дигиталната основа заедно с потенциала на облачните технологии, ИТ директорите трябва да задвижат цялостната модернизация на своя бизнес, да предоставят оперативните възможности като необходимо условие за всеки дигитален бизнес, включително да създават и хостват приложения по начин, който ще е устойчив в бъдеще. Това означава да доставят съвременни приложения със скоростта, която бизнесът го изисква; да ги управляват с гъвкавост в облачна среда, да стартират приложения в центъра за данни или на всеки облак. Това би довело до стимулиране на бърза трансформация, която същевременно дава устойчивост и сигурност в един непредсказуем свят.

    Всичко това е възможно чрез една платформа, оптимизирана за всички приложения: посредством виртуализация и контейнери, с изкуствен интелект и машинно обучение – традиционна и модерна. Платформа, която може да се използва на всякакъв тип облак, от частен до hyperscaler, с последователни инфраструктура и операции, намалявайки сложността, риска и общите разходи за собственост.

    Бизнесът обаче се нуждае от бърз и лесен достъп до облака и гъвкавост при избора на правилния партньор. Организациите могат да съобразят нуждите на всяко приложение с оптималния за него облак, със свободата да използват най-мощните облачни услуги и съвременни приложения. В допълнение трябва да се доставя лесна миграция към различните облачни решения без разходи, сложност или риск от преработка на кода (рефакторинг).

    Правилната инфраструктура за правилните приложения

    Kак изглежда това на практика? 

    Ето няколко сценария:

    Вие предоставяте здравни услуги и работите с разнообразни системи, услуги и приложения, които обслужват пациенти и служители. Някои услуги, като например приложение за резервиране на час за преглед, платформи за дигитално работно място и развлекателни програми за хоспитализирани пациенти, биха могли да бъдат в публичен облак. С много по-висока сигурност обаче, личните данни на пациентите, интерфейсът, който контролира и осигурява обработването на данни и други помощни програми, може да се наложи да бъдат съхранявани локално, качени на крайните устройства, които осигуряват входна точка в основните мрежи.

    При втория сценарий вие сте мултинационална банка, един от новите претенденти на пазара. Вашето основно предимство е фактът, че поставяте на първо място клиентите си, предоставяйки им интуитивно приложение, което служи като прозорец към финансови услуги. Отново, за да се управлява мащабът и гъвкавостта, потребителския интерфейс на приложението може да бъде достъпно от публичен облак, но данните, които събира, може да се наложи да се съхраняват по-сигурно в частен облак или локално. В този случай може да е необходимо съобразяване с финансови и регулаторни изисквания, както и с правната рамка за суверенитет на данните.

    В трети сценарий вие сте търговец на дребно, който събира много клиентски данни. Оттам получавате полезна информация в облака с мащабируем софтуер за машинно обучение и го използвате, за да обучите модели с изкуствен интелект, които се активират в магазина, за да взаимодействат с мобилните телефони на купувачите почти в реално време, като предоставят помощ, съвети и препоръки.

    В друг сценарий вие сте логистична компания с нова услуга за електронна търговия, която позволява на клиентите да резервират онлайн. По време на традиционния пиков сезон вие управлявате повишеното търсене, като премествате фронт енд услугите на публичен облак, за да подсигурите бързина, мащаб и ресурси, за да се справите с претоварването на приложението. След като търсенето спадне, вие връщате приложението обратно на частен облак, където можете по-добре да контролирате оперативните разходи, като същевременно поддържате услугата достъпна за клиентите ви. Обмисляте да преместите всичко в облака в бъдеще или може би вече всичко се съхранява на един облак, но този доставчик на облачни услуги изведнъж вече ви се явява конкурент и искате да го преместите на друг.

    Това бяха примери как организациите използват различни облачни среди, за да работят по-ефективно. Въпреки че винаги ще има разлики между различните индустрии, главната цел е наличието на облачна инфраструктура, която ви осигурява свободата да се наслаждавате на истинска мултиоблачна стратегия и да стартирате приложения на повече от един. Именно хибридният облак, осигуряващ стабилна инфраструктура, управление и операции между частния и публичния облак, където приложенията могат лесно да бъдат премествани без модификации, ще осигури тази визия.

    Бъдещето в хибридния облак

    Бъдещето в хибридния облак е неизбежно. И все пак онези бизнеси, които са заслепени от привлекателността на облачните технологии, в крайна сметка могат да пресъздадат много от проблемите, от които се опитват да избягат, като преместят данните си в облака. Бизнес целите винаги трябва да бъдат отправна точка за всеки проект. След това, компаниите трябва да преценят как дигиталната стратегия, подкрепена от правилната инфраструктура, в това число и облачната, ще им осигури успех. Комбинация от облачни услуги, които са прозрачни, сигурни и потенциално взаимнозаменяеми, отговорят на нуждите на приложенията и най-вече на потребителите, са от съществено значение.

    Облакът трябва да дава свобода на приложенията ви, вместо да ги превръща в ново предизвикателство.

    Бизнесът, който възприеме този подход, ще изгради правилната дигитална инфраструктура за своите приложенията, ще предостави преживяване, каквото изискват потребителите и в крайна сметка ще се възползва от икономиката, базирана на данни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство