понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  430 прочитания

  42 българки ще се състезават за престижните научни стипендии „За жените в науката“ 2021

  Интересът тази година е най-силен от сферите на биологията, имунологията и микробиологията
  09 юни 2021, 11:59 a+ a- a

  Стипендиантките по програмата „За жените в науката“ за последните 10 години

  42 българки учени ще се състезават за националните стипендии „За жените в науката“ 2021. Най-голям брой впечатляващи научни кандидатури са получени от сферите на микробиологията, имунологията и биологията, следвани от химия, география, геодезия и медицина. Срокът за кандидатстване за ежегодния научен конкурс на ЮНЕСКО и L’Oréal бе 31 май 2021 г., като основно условие към кандидатстващите бе да представят авторска научна идея с потенциално национално или глобално значение.

  Предстои кандидатурите да бъдат оценени от експертно жури от водещи научни специалисти. Лауреатките на програмата ще бъдат обявени през есента на 2021 г. на официална церемония след гласуване на Журито. Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро всяка, предназначени да отличат научния им потенциал и да подпомогнат и стимулират тяхната изследователска кариера и проекти в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на жените в науката (едва 29%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

  „За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас, който се провежда вече 11 години. Стипендиите по програмата се отпускат всяка година от 2011 г. насам с цел да подпомогнат изследователската кариера на млади жени учени в България. Освен че са финансов стимул за научните таланти на България, стипендиите „За жените в науката“ целят да стимулират развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. Към момента програмата е отличила 27 българки с общ фонд от 135 000 евро.

  Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. Медиен партньор на инициативата е сп. „Българска наука“. 

  Една от българките стипендиантки за 2021 г. по програмата ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 5 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 5 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 5 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 6 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми