събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1197 прочитания

    В САЩ разрешиха употребата на нов клас лекарство за Алцхаймер

    Разрешението за Aduhelm на Biogen е под условие и предизвика спорове в научните среди
    08 юни 2021, 16:38 a+ a- a

    Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото ново лекарство за Алцхаймер за последните близо 20 години. Решението е ключово и беше очаквано с нетърпение от милиони американци, диагностицирани със заболяването, но ще бъде силно оспорвано от научната общност заради съмнения в неговата ефективност, отбелязва STAT.

    Докато други лекарства лекуват симптоми на болестта на Алцхаймер, новото лекарство, наречено Aduhelm, е първото, което атакува това, което според някои е основната причина за заболяването и забавя когнитивния спад, макар и незначително. Това се постига чрез елиминиране на плаки от токсичен протеин, за който се смята, че унищожава невроните и причинява деменция. Aduhelm не е лек за болестта на Алцхаймер и не обръща посоката на развитието ѝ.

    Лекарството, което само преди две години беше обявено за зашеметяващ провал - сега се очаква да генерира милиарди долари приходи за производителя си Biogen.

    „Този исторически момент е кулминацията на повече от десетилетие новаторски изследвания в сложната област на болестта на Алцхаймер,“ заяви главният изпълнителен директор на Biogen Мишел Вунацос. „Вярваме, че това първо в класа си лекарство ще промени лечението на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, и ще предизвика непрекъснати иновации през следващите години.“

    Но одобрението на Aduhelm, известен също с научното си име aducanumab, е почти сигурно, че ще се превърне в едно от най-противоречивите и оспорвани решения за приложение на лекарства през последните години. FDA даде разрешение за пускане на пазара на лекарството въпреки силните възражения на група от независими експерти, която самата FDA свика през ноември. Тези съветници прегледаха клиничните данни на Biogen и заключиха, че няма достатъчно доказателства, че лечението има значителни ползи за пациентите. Те твърдят, че лекарството не трябва да бъде одобрявано, както на същото мнение са и много външни експерти. Други видяха достатъчно доказателства за ефикасност - и отчаяна нужда от нови лечения.

    Вместо да преценява лечението на Biogen единствено по въздействието му върху познавателните способности на пациентите, FDA даде условно одобрение въз основа на способността на Aduhelm да изчиства токсичните протеини, наречени бета-амилоиди. За да продължи да продава лекарството, Biogen ще трябва да завърши голямо клинично изпитване, за да потвърди, че премахването на плаката има когнитивни ползи, каза FDA. Ако това проучване не успее, FDA има правото да отмени одобрението си.

    При одобрението на лекарството условно, агенцията се отклони от десетилетия регулаторна политика и постави нова граница за лекарства със значителни потенциални, но недоказани ползи - стандарт, който може да се прилага и за други опустошителни заболявания.

    Разработката на Aduhelm рязко раздели експертите по Алцхаймер. Сега, когато Aduhelm е одобрен, те са изправени пред ново предизвикателство: предписването на лекарството, без да надценяват ефектите му.

    За много пациенти и техните болногледачи одобрението на Aduhelm дава надежда за по-добър живот, въпреки ограниченията на лекарството. Алцхаймер засяга близо 6 милиона души в САЩ. Настоящите лекарства за болестта имат само краткосрочни ефекти върху симптомите и водят до странични ефекти, които ги правят неизползваеми за някои пациенти.

    Aduhelm предлага обещание за лечение на основната причина за заболяването.

    Един от участниците в клиничните изпитания на Aduhelm споделя пред STAT че лекарството е довело до подобряване на фокуса и когнитивните му способности. Той обяснява, че знае, че то няма да спаси живота му, но ще му помогне да прекара повече време със семейството си и да създаде спомени с тях. „Аз ще изгубя тези спомени, но те няма“, казва Джеф Боргоф на 57 години, който живее с Алцхаймер вече 6 години.

    Biogen каза, че годишните разходи за поддържаща доза Aduhelm, базирана на средното тегло на пациента, ще бъдат $56 000. Това е цената, препоръчана от производителя за търговци, които разпространяват лекарството на дребно, а не нетната цена или цената, платена от застрахованите пациенти. Разходите за пациентите със застраховка ще варират в зависимост от покритието им. Анализаторите очакваха това да струва между $10 000 и $25 000 годишно, което би го поставило сред най-скъпите лекарства, предлагани на пазара на лекари от първичната медицинска помощ. Компанията очаква да започне да доставя лекарството след около две седмици.

    Лечението, прилагано интравенозно веднъж месечно, е одобрено за всички пациенти с болестта на Алцхаймер. Клиничните изпитвания го тестват само при пациенти с ранен стадий на болестта на Алцхаймер, които са имали PET скенер, потвърждаващ наличието на амилоид в мозъка им.

    В продължение на десетилетия учените, които изучават болестта на Алцхаймер, са фокусирали голяма част от своите изследвания върху амилоида. Поредица от компании, включително Eli Lilly, Pfizer, Roche и Merck, се опитват да лекуват Алцхаймер с различни видове антитяло, които действат чрез насочване и елиминиране на бета-амилоида - и всичко това без успех.

    Biogen вярва, че може да успее там, където другите се провалят. Компанията проектира Aduhelm да бъде по-мощен и следователно по-способен да елиминира амилоидните плаки, отколкото по-ранните лекарства. Компанията се фокусира и върху прилагането на Aduhelm на хора с леко когнитивно увреждане или най-ранните признаци на Алцхаймер, преди мозъчните клетки да са твърде увредени, за да могат да спрат напредъка на болестта.

    Biogen тества Aduhelm в две идентично проектирани, фаза 3 рандомизирани, плацебо контролирани клинични проучвания, наречени Engage и Emerge. През март 2019 г. и двете проучвания са спрени, след като независими наблюдатели, разглеждайки данни по време на междинен анализ, стигат до заключението, че Aduhelm е малко вероятно да е от полза за пациентите. На научен език лекарството се счита за „безполезно“ и изглежда се присъединява към дългия списък с неуспешни лечения на Алцхаймер.

    Но след това през октомври 2019 г. Biogen обяви нов анализ, базиран на недостъпни по-рано данни, който показва, че Aduhelm забавя когнитивния спад при пациентите с Алцхаймер в едно от проучванията. Успехът е постигнат в Emerge, постигайки основната цел със статистическа значимост. Но ползата, измерена чрез тестове за познание и функция, е малка – разликата между Aduhelm и плацебо е част от точка по 18-точкова скала. Biogen извършва новия анализ и на проучването Engage, но тук Aduhelm отново се проваля.

    Докато ефектът на Aduhelm върху познавателните способности е спорен, и двете проучвания установяват, че лекарството е значително ефективно при отстраняване на амилоид от мозъка на пациентите. В продължение на 78 седмици пациентите, получили одобрената доза Aduhelm, имат приблизително 30% намаление на амилоида, измерен чрез PET скенер, в сравнение с тези на плацебо. Около 40% от пациентите от клинично изпитване, получили одобрената доза Aduhelm, развиват болезнено подуване на мозъка.

    Biogen представи и двете проучвания - едното положително, а другото отрицателно - на FDA през юли 2020 г. Решението на компанията да поиска одобрение на лекарството въз основа на проучвания, които първо са спрени, след това отворени и повторно анализирани със смесени резултати, породиха значителни противоречия. Същото се случи и с разширения преглед на FDA, отбелязва STAT.

    Одобрението на Aduhelm ще бъде положително за финансите на Biogen и цената на акциите ѝ, въпреки че колко точно все още е отворен въпрос. Търсенето от страна на пациентите и техните болногледачи се очаква да бъде високо, но способността на Biogen да ги лекува - и да генерира приходи - може да бъде забавена заради бариери за възстановяване на разходи, установени от застрахователите.

    Миналия месец Институтът за клиничен и икономически преглед, организация с нестопанска цел, която измерва стойността на новите лекарства, заяви, че Aduhelm ще бъде рентабилен, ако се оценява между $2500 и $8300 годишно поради „недостатъчни“ доказателства, че лекарството действа, според предварителен анализ. Тази оценка може да даде на застрахователите повече причини да се въздържат от лечението.

    Логистиката на получаването на Aduhelm също ще бъде предизвикателство. Пациентите ще трябва да се подложат на скъпи мозъчни сканирания, за да определят допустимостта за Aduhelm, а след това лекарството трябва да се прилага ежемесечно чрез интравенозно вливане в лекарски кабинет или подобно здравно заведение.

    Дори и с предизвикателства пред цената и логистиката, Aduhelm има потенциал да генерира продажби в САЩ в диапазона от $5 до $6 млрд. годишно за Biogen, каза Умер Рафат, анализатор в Evercore ISI, който използва цена от $10 000 годишно.

    Брайън Ейбрахамс, анализатор в RBC Capital, моделира пиковите продажби на лекарството, достигайки $5 млрд. в САЩ при малко по-ниска цена от $9600 годишно. Ейбрахамс предполага, че 18% от пациентите с лека или умерена болест на Алцхаймер ще получат Aduhelm.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство