събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1283 прочитания

    Ученици от Казанлък създадоха електрически автомобил „Духът на Долината“

    Младежите се готвят за дебют в глобалното състезание Shell Eco-marathon
    07 юни 2021, 14:56 a+ a- a

    Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък конструираха автомобил, задвижван с електрическа батерия, носещ името „Духът на Долината“. Болидът е с нулеви емисии и висока енергийна ефективност и е създаден, за да участва в международното състезание Shell Eco-marathon. Това е глобална инициатива на Shell, в рамките на която млади хора от целия свят проектират и се състезават с най-икономичните и екологично чисти автомобили.

    Болидът на учениците от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт е разработван в продължение на повече от 3 години от над 30 ученици. Той се отличава с футуристичен дизайн, а формата му наподобява капка, за да има възможно най-малко съпротивление с въздуха. Автомобилът беше една от големите атракции на събитие от ежегодния Фестивал на розата, където привлече огромен интерес от страна на жителите и гостите на Казанлък. 

    „Нашият автомобил е символ на Долината на розите и носи духа ѝ, тъй като съчетава красота и грижа за природата. От години мечтаем да се включим в Shell Eco-marathon, защото мисията на състезанието е изцяло в унисон с нашата визия за устойчив и екологичен транспорт. Радвам се, че учениците от нашето училище вложиха усилия и енергия, за да създадат автомобил, който, надяваме се, ще ни донесе много успехи при дебюта ни в надпреварата“, коментира Дечко Пейчинов, ръководител на отбора на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

    „Щастливи сме, че идеите на Shell Eco-marathon привличат все повече ученици и студенти от България. Основен приоритет за нашата компания е да инвестира в STEM образованието (наука, технологии, инженерство и математика) и да стимулира младите хора да търсят устойчиви решения за транспорта на бъдещето. Желаем успех на отбора от Казанлък и се надяваме да ги видим на пистата на следващото състезание Shell Eco-marathon“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България. 

    Shell Eco-marathon е инициатива, която предизвиква студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. Целта на надпреварата е да се измине най-голямо разстояние с най-малко количество гориво или енергия. Заради пандемията състезанието беше отложено през 2020 и 2021 г. Последното събитие на живо беше през 2019 г., когато България беше представена от 5 отбора на финалите в Лондон – Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас, отборите „Автомобилист“ и HydRU към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и от Технически университет - София.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство