понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1567 прочитания

  Ново лекарство проследява и убива само ракови клетки

  Това се случва чрез радиация, а радиофармацевтиката е „следващата голяма вълна“ в лечението на ракови заболявания според учени
  04 юни 2021, 16:32 a+ a- a

  Лекарите съобщават за подобрена преживяемост при мъже с напреднал рак на простатата от експериментално лекарство, което доставя радиация директно към туморните клетки, предаде AP.

  В момента има малко лекарства от този тип, които са одобрени, но подходът може да се превърне в нов начин за лечение на пациенти с други труднодостъпни или неоперабилни видове рак, отбелязва агенцията.

  Изследването тества нововъзникващ клас медицина, наречен радиофармацевтика, лекарства, които доставят радиация директно в раковите клетки. Лекарството в този случай е молекула, която съдържа две части: търсач (тракер) и полезен товар, убиващ рака.

  Трилиони от тези молекули преследват раковите клетки, прихващайки се към протеиновите рецептори на клетъчната мембрана. Полезният товар излъчва лъчение, което поразява туморните клетки в рамките на неговия обхват.

  „Можете да лекувате тумори, които не можете да видите. Навсякъде, където лекарството може да достигне, то може да достигне туморни клетки “, каза д-р Франк Лин, който не е участвал в изследването, но ръководи отдел в Националния институт по рака на САЩ, който помага за разработването на такъв тип лекарства.

  Резултатите са публикуваниот Американското дружество по клинична онкология (ASCO). Проучването е финансирано от Novartis, производителят на лекарството, който планира да потърси одобрение в САЩ и Европа по-късно тази година.

  Когато ракът е ограничен до простатата, лъчението може да бъде излъчено върху тялото или имплантирано в пелети. Но тези методи не работят добре при по-напреднал рак на простатата. Около 43 000 мъже в Съединените щати всяка година са диагностицирани с рак на простатата, който се е разпространил и вече не реагира на хормонално блокиращо лечение.

  Проучването тества нов начин за лечение чрез облъчване при такива пациенти. В него участват 831 мъже с напреднал рак на простатата. На две трети е дадено радиационното лекарство, а останалите служат като контролна група за сравнение. Пациентите получават лекарството чрез интравенозно вливане на всеки шест седмици, до шест пъти.

  След около две години тези, които са получили лекарството, са в по-добро състояние. Ракът е бил овладян за близо 9 месеца в сравнение с около 3 месеца за останалите. Преживяемостта също е по-добра - около 15 месеца спрямо 11 месеца. Това може да не изглежда много, но „тези пациенти нямат много възможности“, каза президентът на ASCO д-р Лори Пиърс, специалист по радиационно лъчение в университета в Мичиган.

  Радиоактивността може да намали производството на кръвни клетки, което може да доведе до анемия и проблеми със съсирването на пациентите. В проучването 53% от пациентите са имали сериозни нежелани реакции в сравнение с 38% от пациентите в контролната група. И на двете групи е разрешено да получат други лечения.

  Резултатите проправят пътя за одобрение от правителството и ще повишат интереса към радиационните лекарства, каза Лин.

  Други подобни лекарства, които вече се използват, включват Lutathera на Novartis за рядък тип рак на стомаха и червата. Xofigo на Bayer е одобрен за мъже, чийто рак на простатата се е разпространил в костите, но не и другаде. Xofigo е насочен към области, където тялото се опитва да възстанови загубата на костна тъкан от увреждане, предизвикано от тумора, но не е насочено директно към раковите клетки на простатата, където и да се намират в тялото.

  Тъй като експерименталното лекарство е насочено към туморни клетки, „то би било първото за рак на простатата“, казва Лин.

  През следващото десетилетие такива лекарства „ще бъдат основна насока за изследване на рака“, казва д-р Чарлз Кунос, който работи по стандартите за радиофармацевтични изследвания в Националния институт по рака, преди да замине в Центъра за рак Markey в Университета на Кентъки. „Това ще бъде следващата голяма вълна от терапевтично развитие.“

  „Има голям потенциал“ при лекарствата, които се тестват за меланом и рак на гърдата, панкреаса и други видове рак, заяви д-р Мери-Елън Таплин от института за рак Dana-Farber в Бостън, която включва пациенти в проучването и прегледа данните.

  Що се отнася до рака на простатата, „той отваря редица бъдещи стратегии“, включително на по-ранните етапи на заболяването и заедно с други лечения, каза ръководителят на изследването д-р Майкъл Морис от Центъра за раково заболяване Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 4 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 4 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 5 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 5 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 6 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми