събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2309 прочитания

    БАН тества иновативна терапия за лечение на рак, таргетираща само туморните клетки

    Ръководител на проекта е докторант Мария Шрьодер, завърнала се от Германия, за да развива научната си кариера у нас
    02 юни 2021, 13:38 a+ a- a

    Учени от Българската академия на науките (БАН) тестват иновативна терапия за лечение на рак, таргетираща предимно злокачествените туморни образувания, която е и възможно най-щадяща за здравите клетки. Във фокуса на изследването е ново вещество, синтезирано в Института по органична химия с център по фитохимия (ИОХЦФХ) към БАН, с изразено избирателно противотуморно действие. В ин витро експерименти то показва обещаващи свойства за прилагане в лечението на рак като алтернативен химиотерапевтик, тъй като унищожава злокачествените клетки, нанасяйки по-малко щети на здравите. 

    Броят на онкоболните расте ежедневно по целия свят. Химиотерапията, която е най-широкоразпространеното лечение до момента, често води до нежелани странични ефекти и развитие на лекарствена резистентност. От години е актуална темата в биомедицинската наука за разработката на нови противоракови средства, като все още не е било открито широкоприложимо решение, което да предложи алтернатива на химиотерапията.

    Главен изпълнител на проекта за изследването на новото вещество е един от най-изявените докторанти на БАН – Мария Шрьодер, асистент в Института по молекулярна биология към Академията. Тя получава бакалавърската си степен от университета в Потсдам, Германия, след което се връща в България, за да специализира в сферата на молекулярната биология. Завършва магистърската си степен в Българската академия на науките, а основните области, в които разработва проекти, са биология на рака, биохимия и клетъчна биология. 

    „Щастлива съм, че реализирам този проект именно в България. Това беше една от причините да се върна и да се присъединя към БАН, след като завърших обучението си в Германия. Исках да направя нещо значимо тук, да се уча от светила в науката, да обменям опит с истински професионалисти и хора на идеите, както и да работя с модерна апаратура, каквато Българската академия на науките несъмнено притежава. Най-зареждащата част от работата ми е да виждам промяната и реалното приложение на науката. Разработката на ново лечение или вещество е дълъг и труден процес, пълен с неизвестни, но мисълта на колко хора може да помогне е движещата сила за мен“, коментира Мария Шрьодер.

    През изминалата година тя бе част от екипа, който създаде лабораторията за PCR тестове в болница „Пирогов“ в началото на пандемията. Друг обещаващ проект на БАН, в който тя участва в момента, е разработката на нови нискотоксични биологични средства, съдържащи екстракти от природни източници, с растителен или животински произход от България за превенция и подпомагане на терапията на някои заболявания. Проектът „БиоАктивМед“ цели да създаде алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания и да подобри качеството на живот на населението чрез естествени продукти в сферите на персонализираната и превантивна медицина.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство