четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1147 прочитания

    Какво разкри Google по време на конференцията си за разработчици?

    25 май 2021, 16:36 a+ a- a

    По време на тазгодишната конференция Google I/O интернет гигантът показа новите си инструменти за софтуерна разработка за Android 12, Jetpack, Jetpack Compose, Android Studio и Kotlin. Google иска да мотивира разработчиците да създават приложения не само за платформата им за смартфони, но и за умни аксесоари или устройства с по-големи екрани.

    Android 12 получи едно от най-големите обновления в дизайна си до момента. Други нововъведения в платформата са инструменти за защита на личната информация, сред които възможността за контрол на това кои приложения могат да използват Bluetooth и приблизително местоположение. Освен това операционната система ще работи по-плавно със забързани задачи и анимации при стартиране. Визуалните елементи и уиджетите на началния екран ще са още по-интерактивни. 

    Google позволи на разработчиците да се запознаят с новите функции чрез Android 12 Beta 1, който вече е наличен за изтегляне.

    От Google споделят още, че основната им цел е да поддържат Android с отворен код, но в същото време да насочат разработчиците в правилната според компанията посока за развитие на системата. Първата стъпка от този процес бе Android Studio - интегрирана среда за разработка, която се променя динамично с навлизането на нови технологии. Други аспекти са програмният език Kotlin, който позволява изпълнението на повече задачи с по-малко количество код, и библиотеките Jetpack, които помагат за разрешаването и на най-трудните проблеми.

    Сега следващата стъпка в развитието на тези инструменти според Google е Jetpack Compose – модерен инструмент за изграждане на потребителски интерфейс, който позволява направата на по-приятно изглеждащи приложения за Android.

    Compose бе представен преди две години, а оттогава Google го доразви и включи нови опции, вслушвайки се в коментарите на разработчиците. Някои от тях вече успяха да изградят по-приятно изглеждащи приложения с помощта на Compose Beta. Инструментът намалява времето за програмиране наполовина.

    Предстоящото обновление с Material You ще добави нови компоненти и възможността за изграждането на приложения за по-големи екрани. Google все още тества новата версия, но сподели, че тя ще е готова до юли 2021.

    Android Studio Arctic Fox (2020.3.1) Beta също бе представен по време на Google I/O. Той позволява изграждането на висококачествени приложения по-лесно и по-бързо. Новите инструменти правят възможен по-бързия дизайн на потребителският интерфейс, нагаждането на приложения за различни устройства и повишаването на продуктивността на разработчиците.

    С помощта на най-новата версия програмистите могат да създават модерни интерфейси през Compose, да виждат резултати от тестове на различни устройства, да оптимизират бази от данни за отстраняване на проблеми и да анализират процесите, които се случват на заден план. Всичко това с помощта на App Inspector. В допълнение приложенията могат да бъдат по-добре оптимизирани за работа от хора с увреждания с помощта на Accessibility Scanner, а по-плавната им работа може да бъде подсигурена с помощта на Memory Profiler.

    Kotlin е основният програмен език, използван за направата на приложения за Android. Над 1,2 млн. приложения в Play Store използват Kotlin, включително собствените приложения на Google, като Drive, Home, Maps и Play. Нововъведение е решението за обработка на анотации. Наречено е Kotlin Symbol Processing и представлява мощен и лесен за използване програмен интерфейс за анализиране на код, работещо до два пъти по-бързо с библиотеки като Room.

    Android Jetpack е набор от библиотеки, които целят да намалят писането на стандартен код и позволяват на разработчиците да се фокусират върху по-важните аспекти от приложението. Над 84% от най-развитите 10 хил. приложения за Android използват библиотеките Jetpack. Google пусна нова версия, която включва Jetpack Macrobenchmark (Alpha) която улавя големи взаимоотношения, влияещи на стартирането на едно приложение, и позволява отстраняването на проблеми преди пускането на програмата в експлоатация.

    Google се фокусира и върху развитието на операционната си система за умни аксесоари. Най-голямото нововъведение е стандартна система, разработена със Samsung, която комбинира най-добрите функции на Android Wear от Google и Tizen от Samsung. Освен това Google предложи нов интерфейс за потребителите на приложенията на интернет гиганта. Не на последно място са услугите за фитнес и здравеопазване от Fitbit, които идват в платформата на Google като стандарт. С помощта на всички тези нововъведения, софтуерните разработчици ще могат да изграждат приложения, които работят и са съвместими с повече умни аксесоари едновременно.

    Не на последно място са новите възможности за създаване на приложения, които могат да бъдат използвани на устройства с по-големи екрани като таблети, лаптопи с Chrome OS и сгъваеми смартфони. Съдържанието на приложения вече ще се нагажда автоматично според размера на екрана, използвайки SlidingpaneLayout 1.2.0 и новия вертикален компонент за навигация. Това ще избегне неправилното разтягане на интерфейса на положения, предназначени за по-малки екрани.

    Google предложи над 20 технически сесии, покриващи основите на новите инструменти в Android и Play. Те ще са на теми като процеси, изпълняващи се на заден фон, защита на личните данни, машинно обучение в Android и 12 съвета за преминаване към Android 12. Интернет гигантът ще предложи и сесии с инструкции за програмиране за автомобили, телевизори и умни аксесоари. Те са достъпни през сайта на Google I/O.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам