събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1671 прочитания

    Генна терапия помогна на сляп мъж да възвърне частично зрението си

    Методът може да предложи нов вид лечение на хора с невродегенеративни фоторецепторни заболявания
    25 май 2021, 15:18 a+ a- a


    Изследователите отчитат мозъчната активност на пациента чрез електроенцефалография (ЕЕГ) Снимка: Nature Medicine

    Напълно сляп мъж възвърна частично зрението в едното си око след генна терапия. 58-годишният мъж, който се намира във Франция, е бил диагностициран преди почти 40 години с пигментозен ретинит (ПР). ПР е състояние, при което клетките на ретината, които са възприемчиви към светлина, се разграждат, което може да доведе до пълна слепота. Това е най-честото наследствено заболяване на очите, засягащо около един на 4000 души във Великобритания. Към момента няма одобрено лечение за това заболяване, с изключение на генно-заместваща терапия, която действа само при ранна форма на заболяването.

    След приложеното лечение, обаче пациентът успява да разпознае, преброи, локализира и докосне различни предмети с третираното око, докато носи чифт светлостимулиращи очила.

    Новите открития, публикувани в списание Nature Medicine, все още са в начален стадий, но работата на учените може да се разглежда като стъпка към нови целеви лечения за пациентите.

    Изследователите са използвали техника, известна като оптогенетика, за генетична промяна на клетките в ретината, така че те да произвеждат чувствителни към светлина протеини. Лечението, проведено с инжекция в едното око, дава възможност за кодиране на ген за протеин, който усеща жълтата светлина.

    Екипът също така разработва специализирани очила, снабдени с камера, която улавя и прожектира визуални изображения върху ретината с дължина на вълната на жълтата светлина. След това пациентът се обучава в продължение на няколко месеца, тъй като генетично променените клетки започват да се стабилизират. Седем месеца по-късно той започва да показва признаци на зрително подобрение, казват изследователите.

    Екипът заяви, че пациентът им е „много развълнуван“ след първото му преживяване с частично зрение след лечението, когато е наблюдавал белите ивици на пешеходна пътека, докато е бил на улицата.  

    На маса е поставяна или махана чаша, а пациентът е трябвало да натисне бутон, който указва дали чашата е там или я няма. Резултатите показват 78% точност дали чашата е там или не.

    Ботонд Роска, директор-основател в Института по молекулярна и клинична офталмология в Базел и професор в Университета в Базел, Швейцария, казва: „Констатациите предоставят доказателство за концепцията, че използването на оптогенетична терапия за частично възстановяване на зрението е възможно.“

    Хосе-Ален Сахел, професор и председател по офталмология в Университета в Питсбърг, обяснява: „Важно е, че незрящите пациенти с различни видове невродегенеративни фоторецепторни заболявания и функционален зрителен нерв потенциално ще отговарят на условията за лечение. Въпреки това ще отнеме време, докато тази терапия може да бъде предложена на пациентите.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство