петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2139 прочитания

    Учени идентифицираха чревни бактерии, свързани с невродегенеративни заболявания

    Откритието може да доведе до лечение на болести като Алцхаймер и Паркинсон
    19 май 2021, 16:12 a+ a- a

    Вдясно червеи, колонизирани от патогенни бактерии (P. aeruginosa). Те имат много повече агрегати от контролните червеи (Снимка University of Florida)

    Изследователите са идентифицирали видове чревни бактерии, които изглежда играят роля в развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон и болест на двигателните неврони, пише Science Focus.

    Предишни изследвания показват връзка между условията и промените в чревния микробиом, но сред хилядите видове, които живеят там, не е лесно да се установи кои от тях оказват влияние. Сега екип от Университета на Флорида, САЩ, не само е идентифицирал вредните бактерии, но също така е показал, че някои други видове бактерии могат да произвеждат съединения, които противодействат на ефекта.

    „Разглеждането на микробиома е сравнително нов подход за изследване на причините за невродегенеративните заболявания. В това проучване успяхме да покажем, че специфични видове бактерии играят роля в развитието на тези състояния“, казав д-р Даниел Чиз, асистент в Университета на Флорида.

    „Също така показахме, че някои други бактерии произвеждат съединения, които противодействат на тези „лоши“ бактерии. Последните проучвания показват, че пациентите с болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер имат недостиг на тези „добри“ бактерии, така че нашите открития могат да помогнат да се обясни тази връзка и да се отвори област на бъдещо проучване“, каза той.

    Невродегенеративните нарушения са резултат от натрупване на протеини в тъканите в тялото. Тези натрупвания на протеини могат да попречат на функционирането на клетките.

    Екипът изследва връзката между чревните бактерии и невродегенеративното заболяване при червей, наречен C. elegans. Когато червеите са заразени с вредните бактерии, протеините започват да се натрупват в техните тъкани.

    „Имаме начин да маркираме инертните материали, така че те да светят в зелено под микроскопа“, каза Чиз. „Видяхме, че червеите, колонизирани с определени видове бактерии, са осветени от агрегати, които са токсични за тъканите, докато тези, колонизирани от контролните бактерии, не са.“

    Червеите също така губят подвижност. „Здравият червей се движи, като се търкаля и мърда. Когато вземете здрав червей, той ще се откачи от инструмента, просто устройство, което използваме, за да се справим с тези малки животни“, казва Алиса Уокър, водещ автор на проучването. „Но червеите с лошите бактерии не биха могли да направят това поради появата на токсични протеинови агрегати.“

    Проучването демонстрира, че чрез въвеждане на полезни бактерии или молекулата, която те произвеждат, се намалява бутирата, агрегацията на протеини и свързаната с тях токсичност.

    Екипът се надява да извърши допълнителни експерименти с висши организми, а след това и с хора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк