сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2123 прочитания

    Какво знаем за „индийския вариант“ на Covid-19?

    Той е вече установен на всички континенти с изключение на Антарктида
    18 май 2021, 15:50 a+ a- a

    Вариантът на коронавирус, открит за първи път в Индия през февруари, вече се превърна в глобален, като се разпространи в десетки страни и породи опасения, че щамът ще претовари здравните системи, ще отмени плановете за повторно отваряне и дори потенциално ще подкопае разпространението на ваксини, пише CNN в своя статия за новия коронавирусен вариант.

    Експертите смятат, че вариантът B.1.617 движи огромната вълна от инфекции, наблюдавана в Индия през последните седмици. Понастоящем страната съставлява 50% от случаите на Covid-19 и 30% от смъртните случаи от вируса в световен мащаб, според Световната здравна организация (СЗО).

    СЗО определи B.1.617 и неговите подлинии като „вариант на безпокойство“ на 10 май. Тази класификация означава, че вариантът може да бъде по-заразен или да причини по-тежко заболяване, да не реагира на лечение, да избегне имунния отговор или да не бъде диагностициран от стандартни тестове.

    B.1.617 е четвъртият щам, обявен от СЗО за „вариант на безпокойство“, останалите са B.1.1.7, който за пръв път е установен във Великобритания (Кент); B.1.351, открит за първи път в Южна Африка; и P.1, открити за първи път в Бразилия.

    Ето и какво е известно за В.1.617 до момента:

    По-заразен ли е?
    Според СЗО B.1.617 показва признаци, че потенциално е по-предаван от някои други щамове на вируса, но предупреди, че са необходими повече изследвания. Въпреки че индийските официални представители казват, че вариантът движи осакатяващата втора вълна в страната, СЗО казва, че няколко други фактора допринасят за обстановката, като например масовите събирания.

    Обединеното кралство, което има възможности за секвениране на вируси от световна класа, предупреди, че B.1.617., подтип на варианта, открит за първи път в Индия, вероятно ще изпревари други, като например силно заразния B.1.1.7, открит за първи път във Великобритания миналата година, за да стане най-доминиращият вариант на вируса в страната.

    Според главния медицински директор на Англия професор Крис Уити, е ясно, че индийският вариант ще стане доминиращ, както преди него е станал английският, а преди него други варианти.

    По-смъртоносен ли е?
    Към момента няма доказателства, че B.1.617 причинява по-тежко заболяване. „Понастоящем няма достатъчно доказателства, които да показват, че някой от вариантите, наскоро открити в Индия, причинява по-тежки заболявания“, заяви Английското обществено здраве (Public Health England) на 7 май.

    Ефективни ли са ваксините срещу него?
    Лабораторно изследване на ефикасността на ваксините Pfizer и Moderna срещу вариантите, наблюдавани за първи път в Индия, показва, че те изглежда предпазват от варианти. Констатациите са докладвани в предпечатен документ на biorxiv.org, който все още не е рецензиран.

    Новото изследване включва серумни проби, събрани от осем души, които са се възстановили от Covid-19, шест души, напълно ваксинирани с ваксината Pfizer и трима души, напълно ваксинирани с Moderna. Изследователите анализират в лабораторен експеримент как серумните проби неутрализират лентивирусите (вид ретровирус) снабдени със същите мутации като вариантите на коронавирус B.1.617 и B.1.618.

    Те откриват известно намаляване на неутрализацията, но като цяло антителата от хора, които са били ваксинирани, изглежда действат „доста повече“ от серума от хора, които са се възстановили от Covid-19, причинен от по-ранни версии на коронавируса. Необходими са повече изследвания, за да се определи колко ефективни са ваксините срещу тези варианти в реалния свят, казват учените.

    Констатациите им потвърждават това, което изследователите от Оксфордския университет виждат в ранните данни от реалния живот, които дават „известна степен на увереност“, че ваксините действат срещу вариантите, каза британският министър на здравеопазването Мат Ханкок пред Sky News в неделя (16 май).

    Той повтори думите на други учени, които са били предпазливо оптимистични относно ефикасността на ваксините. Сър Джон Бел, почетен професор по медицина в Оксфорд, заяви пред Times Radio, че ранните лабораторни резултати предполагат, че вариантът B.1.617.2 „ще бъде податлив на ваксината по начина, по който са останалите“.

    Докато вариантът сега е доминиращият щам в някои части на Обединеното кралство, Ханкок каза, че „хората, които попадат в болница, са предимно хора, които отговарят на условията за ваксина, но не са се ваксинирали.“

    Уити, главният медицински директор на Англия, заяви на 6 май, че вариантите, идентифицирани за първи път в Индия, вероятно попадат в средата по отношение на опасността между B.1.1.7, който изглежда почти напълно податлив на ваксини и лечения, и B.1.351, който е документирано, че заразява хора, които са се възстановили от инфекция с по-ранни варианти на коронавируса, а също и избягва частично защитата, предлагана от ваксините.

    В кои държави е наличен?
    Според СЗО вариантът е идентифициран в 44 държави на всеки континент, с изключение на Антарктида. Обединеното кралство е съобщило за най-голям брой случаи на щама извън Индия.

    Държави, територии и региони, съобщили за наличието на B.1.617 (Източник: СЗО)

    Междувременно в САЩ, където B.1.617 също присъства, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) все още го класифицират като „вариант от интерес“, но отбелязват, че тази класификация може да се промени въз основа на научни доказателства.

    Как ще се отрази на глобалните планове за отпускане на мерките?
    Ако епидемията в Индия не може да бъде овладяна и продължи да се разпространява в съседни страни с ниски доставки на ваксини и слаби здравни системи, експертите предупреждават, че светът рискува да възпроизведе индийския сценарий.

    Епидемията в Индия вече е оказала влияние върху предлагането на ваксини в световен мащаб. Индия е водещ производител на ваксини, но когато случаите започват да се увеличават, нейното правителство ограничава износа на ваксини срещу Covid-19.

    И колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече шансове има да мутира и да създаде нови варианти, които в крайна сметка биха могли да устоят на настоящите ваксини, заплашвайки да подкопаят напредъка на другите страни в ограничаването на пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 4 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 9 часа