вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2087 прочитания

    Китай приземи свой роувър на Марс

    Така тя става третата държава в света със свой апарат на Червената планета
    17 май 2021, 14:28 a+ a- a

    След 7 месеца космическо пътуване, 3 месеца в орбита и „9 минути ужас“, Китай се превърна в третата страна в света, която приземи марсоход на Марс, съобщи South China Morning Post.

    Китайската национална космическа администрация (CNSA) заяви, че нейният марсоход Жу Ронг, кръстен на китайския митичен бог на огъня и войната, е кацнал успешно на Марс в събота (15 май) след „9 минути ужас“, имайки педвид описанието на НАСА от времето, когато инженерите на Земята нямат контрол или надзор над марсохода поради забавяне на радиосигнала.

    „Научноизследователският екип потвърди чрез телеметричния сигнал, изпратен от марсохода Жу Ронг Марс, че на 15 май спускаемият апарат Tianwen-1 успешно се приземи в предварително избраната зона за кацане в равнината Утопия на южната част на Марс“, съобщи CNSA.

    Китайският президент Си Дзинпин заяви в писмено поздравително съобщение, че мисията е важна стъпка в космическото изследване на Китай. Учените трябва да продължат своето изследване на Марс и да ускорят развитието на Китай като космическа сила.

    Кацането на Жу Ронг идва, докато Китай се надпреварва да догони САЩ в космическите технологии. През последните години Китай пусна първия в света квантов сателит, направи меко кацане на далечната страна на Луната и върна лунни проби на Земята, използвайки изцяло роботизирана мисия. Също така започна изграждането на собствена космическа станция.

    Преди Китай само САЩ и бившият Съветски съюз са реализирали успешно меко кацане на Червената планета на 319 милиона километра от Земята. Мекото кацане означава, че космическият кораб извършва леко докосване на повърхността на планетата без значителни щети, което обикновено изисква сложни процедури за забавяне и контрол.

    Ако Жу Ронг успее в мисията си да събере и изпрати обратно информация за марсианската повърхност през следващите 90 дни, Китай ще стане едва втората страна, изпълнила задачата след САЩ. Съветският съюз приземи своя марсоход Марс 3 успешно през 1971 г., но скоро след това той спря да изпраща сигнали.

    Кацането на Червената планета, която е известна със своята сурова среда и по-специално с изключително мощните си пясъчни бури, е огромно предизвикателство, като само половината от всички пътувания са успешни.

    Може да отнеме до 20 минути, докато радиосигналът премине между Марс и Земята. Процесът на кацане обикновено отнема само около 7 до 9 минути, но попада в периода на затъмнение, през който наземният екип не може да ръководи или насочва спускащия се апарат и той трябва да извърши процеса на кацане самостоятелно.

    Освен Жу Ронг, има още два оперативни марсохода на Марс - Curiosity и Perseverance, и двата експлоатирани от НАСА, която до момента е приземила 10 мисии на Червената планета.

    Жу Ронг е част от първата мисия на Китай до Марс - Tianwen-1, която стратира през юли 2020 г. и се състои от три части - орбитален апарат, спускателен апарат и марсоход. Сондата достигна Марс и започна да обикаля през февруари.

    Защитен от топлинен щит, китайският апарат на Марс, носещ марсохода, трябваше да се отдели от орбитата на 70 км над повърхността, преди да се спусне към планетата със скорост от близо 5 км в секунда.

    Процесът е различен от този, който използва американският марсоход Perseverance, който нямаше орбитален апарат и разчиташе на поредица от предварително режисирани стъпки, включително парашути, ракети и въздушен кран за кацане.

    Изследовател от CNSA заяви, че кацането на Марс на Жу Ронг е „много по-трудно“ от това на лунния марсоход на Китай Jade Rabbit, който кацна на повърхността на Луната през 2013 г., тъй като много по-голямото разстояние от Земята затруднява радиопредаването.

    „Кацането на Луната разчита главно на ракетни двигатели, за да се забави, тъй като Луната няма атмосфера, докато първият етап на кацане на Марс използва атмосферата като спирачка“, каза изследователят, който отказа да бъде посочен, тъй като не е упълномощен да говори с чуждестранни медии. „Това е основен тест за структурата и устойчивостта на топлина на апарата, тъй като той трябва да издържа на силни удари и екстремна топлина, когато навлиза в тежката атмосфера на Марс с много висока скорост.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 46 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 20 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000