четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    916 прочитания

    ЕП прие научноизследователската програма „Хоризонт Европа“

    Тя има общ бюджет от €95,5 млрд., включително €5,4 млрд. от плана за възстановяване Next Generation EU и е за периода 2021-2027 г.
    28 април 2021, 09:50 a+ a- a

    Програмата за научни изследвания и иновации за 2021—2027 г. ще помогне здравните системи на ЕС да се подготвят за бъдещи пандемии. Тя ще насърчи и декарбонизацията, цифровизацията и иновациите в промишлеността. Програмата за научни изследвания осигурява краткосрочно и дългосрочно финансиране за научни изследвания и иновации, свързани с глобални предизвикателства, включително борбата с изменението на климата, пандемията от Covid-19, както и за цифровизация.

    Средствата по „Хоризонт Европа“ представляват най-сериозната сума, заделяна досега от бюджета на ЕС за цифровизация и научни изследвания в областта на цифровите технологии. Програмата също така ще осигури подкрепа за иновативни малки и средни предприятия (МСП) и за европейската научноизследователска инфраструктура. Тя ще предостави и допълнителни €1 млрд., осигурени от Парламента, за фундаментални научни изследвания, които ще бъдат разпределени чрез Европейския научноизследователски съвет.

    Европейската комисия вече реши програмата да започне да се прилага временно от 1 януари 2021 г. Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха окончателно споразумението със Съвета на ЕС относно Програмата с 677, гласа „за“, 5 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“ (Регламент за „Хоризонт Европа“) и 661 гласа „за“, 5 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“ (специфична програма „Хоризонт Европа“).

    Контекст
    „Хоризонт Европа“ ще разполага с общ бюджет от €95,5 млрд., включително €5,4 млрд. от плана за възстановяване на ЕС (Next Generation EU) и допълнителни инвестиции в размер на €4 млрд. от многогодишната финансова рамка на ЕС (МФР).

    „Хоризонт Европа“ се състои от три стълба:
    Стълбът „Високи постижения в научната област“ ще подкрепя проекти за авангардни изследвания, които ще се определят и ръководят от самите изследователи чрез Европейския научноизследователски съвет (ЕНС). Ще бъдат отпускани средства за стипендии и обмен на изследователи чрез действията „Мария Склодовска-Кюри“, както и за инвестиции в научноизследователска инфраструктура.

    Стълбът „Глобални предизвикателства и конкурентоспособност на европейската промишленост“ ще подкрепи пряко научните изследвания, свързани с предизвикателствата пред обществото, технологичния и промишления капацитет, и ще определи фокуса на научноизследователските мисии в целия ЕС. Той обхваща и частни и публично-частни европейски партньорства, както и дейности на Съвместния изследователски център (JRC), който подпомага вземането на решения от европейските и националните ръководители с независими научни доказателства и техническа подкрепа.

    Стълбът „Иновативна Европа“ цели да направи Европа водеща при създаващите пазари иновации чрез Европейския съвет по иновациите. Той също така има за цел чрез по-нататъшно укрепване на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) да насърчи взаимодействието между бизнеса, научните изследвания, висшето образование и предприемачеството.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 2 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 19 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място