четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2067 прочитания

    Откриха иновативни STEM кабинети в Ботевград и Своге

    Предвидени са средства за изграждане на модерни пространства във всички училища през следващите години
    23 април 2021, 13:06 a+ a- a

    STEM центровете са не само модерни кабинети, но и модел на учене, който провокира интереса на учениците да се обучават по природни науки и математика. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри иновативни STEM кабинети в Ботевград и Своге.

    По думите му в следващите години са предвидени средства за изграждане на модерни пространства във всички училища, така че всяко дете да има достъп до съвременна образователна среда.

    STEM центърът в ОУ "Никола Й. Вапцаров"- Ботевград е на стойност 226 500 лв., които са отпуснати по програмата на Министерството на образованието и науката за създаване на иновативна среда. Учениците и учителите разполагат с кабинет по химия, физика и биология. Създадена е мобилна лаборатория с последно поколение технология - стереоскопични лаптопи, базирани на виртуална и добавена реалност, чрез които се повишава ангажираността на учениците към учебния процес. Обособено е и пространство за обучение в областта на електрониката, програмирането и роботиката, в което ще се набляга на практическата дейност. В него учениците ще експериментират и ще създават различни макети и прототипи, използвайки знанията си по различните предмети.

    Вълчев откри и STEM център “Нови технологии в обучението“ в Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в град Своге. В него са разположени различни зони за виртуална реалност и роботика, електромобили, зелена енергия, компютърна графика, музикално и фото студио. Идеята е ученето да се съчетава с работа по проекти, свързани с реалния живот, като се насърчават творчеството и иновациите. Учителите ще могат да прилагат различни подходи на преподаване с видеоуроци, уеб-базирани платформи, интерактивна дъска и др. За изграждането на центъра са отпуснати 300 000 лева по програма на МОН, а училището е инвестирало допълнително 43 000 лева. 

    Вълчев посети и 93 СУ "Александър Теодоров Балан" в София, чиято STEM среда е съставена от лаборатория за виртуална и добавена реалност, хуманоидни роботи, автономни агенти с изкуствен интелект, човеко-машинен интерфейс. Техниката е разположена в две помещения, които позволяват ученето да е динамично и многофункционално. Модерната училищна среда спомага за прилагането на интерактивно обучение, чрез което учениците придобиват опит във визуализацията и презентирането на идеи, учат се на предприемачество, креативност и критично мислене.

    По програмата на МОН ще бъдат финансирани проектите на 113 държавни и общински училища. Миналата година средства получиха 150 училища в размер на 20 000 000 лева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 7 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 8 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 8 часа
    преди 23 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 1 ден
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“