петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1175 прочитания

    Оксфорд стартира изпитание, в което ще заразява доброволци с Covid-19

    То има за цел да разбере какво се случва при реинфекция с коронавируса
    19 април 2021, 11:28 a+ a- a

    Изследователи от Оксфордския университет обявиха стартирането на изпитване с контролирана инфекция, за да разберат по-добре какво се случва, когато хората, които вече са преболедували от коронавирус, се заразят втори път.

    Изследователите ще проучат какъв вид имунен отговор може да попречи на хората да се реинфектират с Covid-19 и как имунната система реагира на вируса втория път. Понастоящем се знае малко за това какво се случва с хората, които вече са имали вируса, когато са заразени за втори път.

    Изпитанието ще се проведе на две фази, с различни участници във всяка фаза. Първата фаза трябва да започне този месец, а втората през лятото. Медицинските изследвания с контролирана инфекция са контролирани проучвания, които включват умишлено излагане на участници на патоген с цел изследване на ефектите.

    „Проучванията с контролирана инфекция ни казват неща, които други проучвания не могат, защото за разлика от естествената инфекция те са строго контролирани“, казва Хелън Макшейн, главен изследовател на проучвчането и професор по ваксинология в катедрата по педиатрия в Оксфордския университет, цитирана от CNBC.

    „Когато повторно заразяваме тези участници, ще знаем как точно е реагирала имунната им система на първата инфекция с Covid, кога точно се появява втората и колко точно вирус са получили“, обяснява Макшейн.

    Учените се надяват, че проучването ще помогне да се подобрят основните разбирания за вируса и за създаването на тестове, които могат надеждно да покажат дали хората са защитени.

    Какво се случва във всяка фаза?
    За първа фаза до 64 доброволци на възраст между 18 и 30 години, които преди това са били естествено заразени, ще бъдат повторно изложени на вируса при контролирани условия. Изследователите ще наблюдават грижите за участниците, тъй като те се подлагат на компютърна томография (КТ) на белите дробове и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на сърцето, като същевременно се изолират в специално проектиран апартамент за минимум 17 дни.

    Всички, които участват, трябва да бъдат в добра форма и да са напълно възстановени от първата си инфекция с Covid, за да минимизират риска. Участниците в изпитването ще бъдат изписани от карантинното звено само когато вече не са заразни и няма риск от разпространение на болестта.

    Втората фаза на изпитанието ще изследва две различни области.

    „Първо, ще определим много внимателно базовия имунен отговор при доброволците, преди да ги заразим. След това ще ги заразим с дозата на вируса, избрана от първото проучване, и ще измерим колко вирус можем да открием след заразяване. След това ще можем да разберем какъв вид имунни отговори предпазват от повторна инфекция“, казва Макшейн.

    „Второ, ще измерим имунния отговор в няколко точки след инфекцията, за да можем да разберем какъв имунен отговор се генерира от вируса“, ​​добавя тя.

    Пълната продължителност на проучването ще бъде 12 месеца, включително минимум осем последващи срещи след изписване.

    „Това проучване има потенциала да промени нашето разбиране, като предостави висококачествени данни за това как нашата имунна система реагира на втора инфекция с този вирус“, казва Шобана Баласингам, старши научен съветник по ваксините в Wellcome, благотворителна фондация, която финансира проучването.

    „Констатациите могат да имат важни последици за начина, по който се справяме с Covid-19 в бъдеще, и да информират не само за разработването на ваксини, но и за изследване на гамата от ефективни лечения, които също са спешно необходими“, обяснява още тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 1 час
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS