петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2211 прочитания

    Южноафриканският щам на Covid-19 „пробива“ защитата на Pfizer

    Разпространението му сред ваксинираните е 8 пъти по-голямо, отколкото при неваксинираните, показва ново проучване
    12 април 2021, 14:45 a+ a- a

    Вариантът на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, може да избегне част от защитата, осигурена от ваксината на Pfizr/BioNTech. Това показва ново проучване, което все още не е рецензирано, предаде CNBC.

    Изследователи от университета в Тел Авив и Clalit, най-голямата здравна организация в Израел, са изследвали близо 400 души, които са имали положителен тест за Covid-19, след като са получили поне една доза от ваксината. Те ги сравняват със същия брой хора, които са били заразени и неваксинирани.

    Изследователите установяват, че разпространението на варианта от Южна Африка, известен като B.1.351, сред пациентите, получили две дози от ваксината, е около осем пъти по-високо от тези, които са били неваксинирани. Данните показват, че B.1.351 е по-способен да „пробие” защитата на ваксината, отколкото оригиналния щам, пишат изследователите в изследването.

    „Въз основа на моделите в общата популация бихме очаквали само един случай на южноафриканския вариант, но видяхме осем“, казва пред The ​​Times of Israel професор Ади Стърн, който ръководи изследването. „Можем да кажем, че е по-малко ефективна, но са необходими повече изследвания, за да се установи точно колко.“

    Новите данни идват, когато служителите в областта на общественото здраве стават все по-загрижени, че силно заразните варианти, за които проучванията показват, че могат да намалят ефективността на ваксините, могат да спрат световния напредък по пандемията.

    Миналия месец директорът на американските центрове за превенция и контрол на заболяванията (CDC) д-р Рошел Валенски издаде страховиро предупреждение, като заяви пред репортери, че се притеснява, че САЩ са изправени пред „предстояща гибел“, тъй като вариантите се разпространяват и ежедневните случаи на Covid-19 започват да се възстановяват отново, заплашвайки да изпратят повече хора болница.

    „Ще направя пауза тук, ще наруша сценария и ще разсъждавам върху повтарящото се чувство за предстояща гибел“, каза тя на 29 март. „Имаме толкова много да очакваме с нетърпение, толкова много обещания и потенциал за това къде се намираме и толкова причини за надежда, но в момента се страхувам.“

    Израел стартира националната си кампания за ваксинация през декември, като даде приоритет на хората на 60 и повече години, здравните работници и хората със съпътстващи заболявания. До февруари страната бе на първо място в света по ваксинации, имунизирайки милиони свои граждани срещу вируса.

    През януари Pfizer и израелското министерство на здравеопазването сключиха споразумение за сътрудничество за наблюдение на реалното въздействие на ваксината.

    Изследователи отбелязват, че основната забележка към изследването е размерът на извадката. B.1.351 съставляват само около 1% от всички случаи на Covid-19, казаха те. В.1.1.7, вариантът, идентифициран за първи път в Обединеното кралство, е по-разпространен.

    Докато вариантите се разпространяват, производителите на лекарства заявиха, че тестват дали трета доза ваксина ще предложи по-голяма защита. През февруари Pfizer и BioNTech заявиха, че тестват трета доза от своята ваксина срещу Covid-19, за да разберат по-добре имунния отговор срещу нови варианти на вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство