четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3098 прочитания

    Кога ще заработи суперкомпютърът у нас?

    Той вече е готов и се тества
    05 април 2021, 15:32 a+ a- a

    От 1 юли се очаква да заработи първият суперкомпютър у нас. В момента учените правят проби на системите му, съобщи bTV.

    Основната цел на суперкомпютъра в България е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира промишлеността, базирана на използването на технологии за симулиране, моделиране и оптимизация. Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области за нуждите на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Системата ще бъде оптимизирана да работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, персонализирана медицина, биоинженерство, прогнозиране на времето, борбата с климатичните промени и др.

    "Ако преди 3-4 години за дизайна на един автомобил и за изследването му как работят всички негови компоненти е било необходимо година–две, то сега това става за 6 месеца”, казва Мартин Дановски, председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации, пред Нова телевизия.

    През октомври 2020 българското правителство отпусна над 20 млн. лв. във връзка с придобиването и експлоатационните разходи на суперкомпютъра. Инвестицията е от голямо значение за повишаването на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите. Осемте центъра със суперкомпютри в ЕС ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

    Изчислителната мощ на суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда. Капацитетът на машината е уникален за България и Югоизточна Европа. Включен в мрежата на EuroHPC, той ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързото достигане до резултати от обработката им. Суперкомпютърът ще е един от 5-те петаскейл суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа.

    Суперкомпютър в България ще бъде най-мощният в Източна Европа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 3 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 4 часа
    преди 19 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 20 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 20 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата