петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2815 прочитания

    Ваксините на Pfizer и Moderna с висока ефективност в реални условия

    Това показва проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията
    30 март 2021, 14:53 a+ a- a

    Ваксините срещу коронавирус, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech, сa изключително ефективни за предотвратяване на симптоматични и асимптоматични инфекции в реални условия, съобщиха от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

    В съответствие с данните от клиничните изпитвания, двудозов режим предотвратява 90% от инфекциите до две седмици след втората инжекция. Една доза предотвратява 80% от инфекциите до две седмици след ваксинацията.

    Учените дебатираха дали ваксинираните хора ще могат да се разболяват асимптоматично и да предадат вируса на други. Новото проучване, проведено от изследователи от CDC, предполага, че тъй като инфекциите са толкова редки, предаването вероятно също е рядко, отбелязва The New York Times.

    Съществуват и опасения, че вариантите могат да направят ваксините по-малко ефективни. Резултатите от проучването не потвърждават тази теза. Проблемни варианти са циркулирали по време на проучването - от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г., но въпреки това ваксините са осигурили мощна защита, отбелязва още изданието.

    В проучването на CDC са участвали 3950 души с висок риск да бъдат изложени на вируса, тъй като са здравни работници, първи реагиращи или други на първа линия. Участниците не са имали предишни инфекции с коронавирус.

    Повечето, 62,8%, са получили и двете дози от ваксината по време на периода на изследване, а 12,1% са имали една доза. 

    Участниците сами са си взимали проби от носа (назални проби) всяка седмица, които са изпращали на централно място за PCR тестване, най-точния вид тест. Ежеседмичните проби позволяват на изследователите да откриват асимптоматични инфекции, както и симптоматични.

    Учените също така са питали участниците за симптоми, свързани с инфекцията, включително треска, студени тръпки, кашлица, задух, възпалено гърло, диария, мускулни болки или загуба на миризма или вкус. Изследователите също така анализират медицинските досиета на пациентите, за да открият заболявания.

    58% от инфекциите са открити, преди хората да имат симптоми. Само 10,2% от заразените не са развили никакви симптоми. Сред тези, които са били напълно ваксинирани, е имало 0,04 инфекции на 1000 човеко-дни, което означава, че сред 1000 души ще има 0,04 инфекции на ден.

    Установени са 0,19 инфекции на 1000 човеко-дни сред тези, които са получили една доза от ваксината. При неваксинираните стойността на показателя е 1,38 инфекции на 1000 човеко-дни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ