вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1592 прочитания

  Ваксините на Pfizer и Moderna с висока ефективност в реални условия

  Това показва проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията
  30 март 2021, 14:53 a+ a- a

  Ваксините срещу коронавирус, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech, сa изключително ефективни за предотвратяване на симптоматични и асимптоматични инфекции в реални условия, съобщиха от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  В съответствие с данните от клиничните изпитвания, двудозов режим предотвратява 90% от инфекциите до две седмици след втората инжекция. Една доза предотвратява 80% от инфекциите до две седмици след ваксинацията.

  Учените дебатираха дали ваксинираните хора ще могат да се разболяват асимптоматично и да предадат вируса на други. Новото проучване, проведено от изследователи от CDC, предполага, че тъй като инфекциите са толкова редки, предаването вероятно също е рядко, отбелязва The New York Times.

  Съществуват и опасения, че вариантите могат да направят ваксините по-малко ефективни. Резултатите от проучването не потвърждават тази теза. Проблемни варианти са циркулирали по време на проучването - от 14 декември 2020 г. до 13 март 2021 г., но въпреки това ваксините са осигурили мощна защита, отбелязва още изданието.

  В проучването на CDC са участвали 3950 души с висок риск да бъдат изложени на вируса, тъй като са здравни работници, първи реагиращи или други на първа линия. Участниците не са имали предишни инфекции с коронавирус.

  Повечето, 62,8%, са получили и двете дози от ваксината по време на периода на изследване, а 12,1% са имали една доза. 

  Участниците сами са си взимали проби от носа (назални проби) всяка седмица, които са изпращали на централно място за PCR тестване, най-точния вид тест. Ежеседмичните проби позволяват на изследователите да откриват асимптоматични инфекции, както и симптоматични.

  Учените също така са питали участниците за симптоми, свързани с инфекцията, включително треска, студени тръпки, кашлица, задух, възпалено гърло, диария, мускулни болки или загуба на миризма или вкус. Изследователите също така анализират медицинските досиета на пациентите, за да открият заболявания.

  58% от инфекциите са открити, преди хората да имат симптоми. Само 10,2% от заразените не са развили никакви симптоми. Сред тези, които са били напълно ваксинирани, е имало 0,04 инфекции на 1000 човеко-дни, което означава, че сред 1000 души ще има 0,04 инфекции на ден.

  Установени са 0,19 инфекции на 1000 човеко-дни сред тези, които са получили една доза от ваксината. При неваксинираните стойността на показателя е 1,38 инфекции на 1000 човеко-дни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 13 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години