вторник, 28 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1165 прочитания

  И ваксинираните могат да се разболеят от Covid-19, но рядко

  Това е причината мерките да продължават да се спазват дори след пълна ваксинация
  24 март 2021, 09:39 a+ a- a

  Повече от два месеца след като е напълно ваксиниран срещу Covid, лекар в Ню Йорк се събужда с главоболие и тежко чувство на умора. Скоро следват треска и студени тръпки, а вкусът и обонянието започват да избледняват. Това, мисли той, не може да се случва. Но се случва: той дава положителен тест за коронавирус, пише The New York Times.

  „Това беше огромен шок“, каза той. Той е наясно, че никоя ваксина не е перфектна и че приложената му ваксина на Pfizer-BioNTech е 95% ефективна в голямо клинично изпитване. „Но по някакъв начин в съзнанието ми беше 100%“, казва той.

  Лекарят, поискал анонимност, за да защити неприкосновеността на личния си живот, е сред малкото съобщени случаи на хора, които са били заразени след частична или дори пълна ваксинация. Почти 83 милиона американци са получили поне една доза ваксина срещу Covid и не е ясно точно колко от тях ще имат „пробивна“ инфекция, въпреки че два нови доклада показват, че броят им е много малък.

  Едно проучване установява, че само 4 от 8121 (или 0,05%) напълно ваксинирани служители в Югозападния медицински център на Тексаския университет са се заразили. Друго установява, че само 7 (0,05%) от 14 990 работници в UC San Diego Health и Медицинския факултет на Дейвид Гефен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис са били положителни 2 или повече седмици след получаване на втора доза Pfizer-BioNTech, или Moderna. И двата доклада, публикувани в New England Journal of Medicine, показват колко добре действат ваксините в реалния свят и то в период на интензивно предаване.

  Но тези пробивни случаи, макар и доста редки, напомнят рязко, че ваксинираните хора не са непобедими, особено когато вирусът продължава да циркулира широко.

  „Чувствахме наистина силно, че тези данни не трябва да карат хората да казват: „Нека всички се ваксинираме и тогава можем да спрем да носим маски“, казва д-р Франческа Дж. Ториани, специалист по инфекциозни болести в UC San Diego Health, която ръководи Калифорнийското проучване. „Тези мерки трябва да продължат, докато по-голям сегмент от населението бъде ваксиниран.“

  Само някои от инфектираните здравни работници в калифорнийското проучване показват симптоми, каза тя и те са склонни да бъдат леки, което предполага, че ваксините защитават. Някои хора изобщо не са имали симптоми и са били открити само чрез тестове в проучвания или като част от тяхното здравно обслужване.

  През следващите няколко месеца се очаква Pfizer и Moderna да публикуват данни, които трябва да покажат колко често ваксинираните хора се заразяват от вируса, дори ако нямат симптоми.

  Ваксинираният нюйоркски лекар, който се разболя, остана в изолация у дома близо две седмици. Той описа симптомите си като относително леки и каза, че фактът, че е бил имунизиран, му е помагал да се успокои. „Нямах нито миг безпокойство. Не мислех, че ще умра. Мислейки си, че няма да умреш - това е доста голямо нещо.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  ЕК започва да наблюдава собствеността върху медиите
  Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС, смята еврокомисарят Вера Йоурова
  преди 11 часа
  ЕK отпуска 95 млн. евро за подобряване на достъпа до тестове
  Общо 20 държави от ЕС ще получат осигурените средства
  преди 12 часа
  Над една трета от учителите са ваксинирани поне с една игла
  Засега няма причина да се преминава масово към онлайн обучение, посочи министърът на образованието
  преди 12 часа
  Японската централна банка ще продължи с програмите за подпомагане на бизнеса
  Според управителя Курода икономическото възстановяване ще стане по-ясно с намаляването въздействието на пандемията
  преди 13 часа
  Progress придобива Kemp
  Сделката на стойност $258 млн., е част от стратегията на Progress за растеж на бизнеса през следващите години