събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1874 прочитания

    И ваксинираните могат да се разболеят от Covid-19, но рядко

    Това е причината мерките да продължават да се спазват дори след пълна ваксинация
    24 март 2021, 09:39 a+ a- a

    Повече от два месеца след като е напълно ваксиниран срещу Covid, лекар в Ню Йорк се събужда с главоболие и тежко чувство на умора. Скоро следват треска и студени тръпки, а вкусът и обонянието започват да избледняват. Това, мисли той, не може да се случва. Но се случва: той дава положителен тест за коронавирус, пише The New York Times.

    „Това беше огромен шок“, каза той. Той е наясно, че никоя ваксина не е перфектна и че приложената му ваксина на Pfizer-BioNTech е 95% ефективна в голямо клинично изпитване. „Но по някакъв начин в съзнанието ми беше 100%“, казва той.

    Лекарят, поискал анонимност, за да защити неприкосновеността на личния си живот, е сред малкото съобщени случаи на хора, които са били заразени след частична или дори пълна ваксинация. Почти 83 милиона американци са получили поне една доза ваксина срещу Covid и не е ясно точно колко от тях ще имат „пробивна“ инфекция, въпреки че два нови доклада показват, че броят им е много малък.

    Едно проучване установява, че само 4 от 8121 (или 0,05%) напълно ваксинирани служители в Югозападния медицински център на Тексаския университет са се заразили. Друго установява, че само 7 (0,05%) от 14 990 работници в UC San Diego Health и Медицинския факултет на Дейвид Гефен в Калифорнийския университет в Лос Анджелис са били положителни 2 или повече седмици след получаване на втора доза Pfizer-BioNTech, или Moderna. И двата доклада, публикувани в New England Journal of Medicine, показват колко добре действат ваксините в реалния свят и то в период на интензивно предаване.

    Но тези пробивни случаи, макар и доста редки, напомнят рязко, че ваксинираните хора не са непобедими, особено когато вирусът продължава да циркулира широко.

    „Чувствахме наистина силно, че тези данни не трябва да карат хората да казват: „Нека всички се ваксинираме и тогава можем да спрем да носим маски“, казва д-р Франческа Дж. Ториани, специалист по инфекциозни болести в UC San Diego Health, която ръководи Калифорнийското проучване. „Тези мерки трябва да продължат, докато по-голям сегмент от населението бъде ваксиниран.“

    Само някои от инфектираните здравни работници в калифорнийското проучване показват симптоми, каза тя и те са склонни да бъдат леки, което предполага, че ваксините защитават. Някои хора изобщо не са имали симптоми и са били открити само чрез тестове в проучвания или като част от тяхното здравно обслужване.

    През следващите няколко месеца се очаква Pfizer и Moderna да публикуват данни, които трябва да покажат колко често ваксинираните хора се заразяват от вируса, дори ако нямат симптоми.

    Ваксинираният нюйоркски лекар, който се разболя, остана в изолация у дома близо две седмици. Той описа симптомите си като относително леки и каза, че фактът, че е бил имунизиран, му е помагал да се успокои. „Нямах нито миг безпокойство. Не мислех, че ще умра. Мислейки си, че няма да умреш - това е доста голямо нещо.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство